It-karriereJobsøgning

Tre virk­som­he­der fortæller: De it-profiler mangler vi lige nu

it-jobbank har spurgt tre aktuelle virksomheder, hvilke it-profiler de står og mangler. Måske er du en af dem?

Inden for it-verdenen figurerer et hav af forskellige fagsammensætninger, som efterspørges af hver sin type virksomhed. Fælles for de tre vi har talt med er, at de betoner vigtigheden af forretningsforståelse og agil udvikling, samt at de alle ansætter nyuddannede i graduate-forløb. Læs med herunder og få et indblik i, hvad du kan gøre som potential jobkandidat.

1. Danske Commodities A/S

Energihandelshuset Danske Commodities A/S er siden grundlæggelsen i 2004 vokset med lyntempo, og det samme er it-afdelingen. Foruden 40 eksterne konsulenter arbejder 75 it-medarbejdere i eget hus tæt på hoveddomicilet i Aarhus C, og virksomheden søger fortsat en række it-profiler inden for både softwareudvikling og drift, fortæller CIO Lars Rasmus Pedersen.

”Vi leder efter den gode generalistudvikler, som har et stærkt teoretisk fundament at stå på. Vi arbejder med systemudvikling og hårde datalogiske problemer, så det skal være nogen, der kan falde ind i et meget stærkt fagligt miljø,” siger han.

I øjeblikket er særligt C# og Java aktuelt, men virksomheden er også på udkig efter folk, der har lyst til at arbejde med nyere teknologier. F.eks. Hadoop inden for big data-domænet, som man er begyndt at kigge nærmere på. I øvrigt en teknologi som analysefirmaet Gartner på verdensplan har vurderet vil være anvendt i 65 procent af de avancerede analyse-applikationer om bare to år.

Tag ansvar og tænk resultater

Foruden udviklere leder Danske Commodities også efter systemadministratorer, klassiske supportere samt business intelligence-profiler. Sidstnævnte er ifølge Lars Rasmus Pedersen den sværeste kategori at finde de rette profiler inden for.

På tværs af tekniske kompetencer og erfaring er der dog nogle fællestræk, som kandidater vurderes på.

”Vi vil rigtig gerne have folk, som går ind fra dag ét og tager ansvar, er kundefokuserede og har drive i forhold til at skabe resultater. Vi er en trader-virksomhed i vores DNA, så vi er meget resultatdrevne. Vi går også højt op i samarbejdsevner, og at man kan give og modtage klar feedback, så vi hele tiden bliver bedre,” siger han.

I tråd med den generelle tendens peger it-direktøren også på, at evnen til at sætte sig ind i forretningsdomæner og forstå kunderne er meget vigtig. Der arbejdes med en agil tilgang til udviklingsarbejdet, som indebærer løbende levering og optimering.

2. Systematic

Evnen til at arbejde agilt er også efterspurgt hos Systematic, hvis 450 medarbejdere blandt andet udvikler it-løsninger til sundhedssektoren og forsvaret. Et særligt interessant område for Systematic lige nu er dog digitalisering af den offentlige sektor, hvor virksomheden eksempelvis arbejder på en ny serviceplatform, som skal gøre det billigere og mere enkelt for kommunerne at anvende data fra forskellige kildesystemer. Virksomhedens forretningsområde stiller en række krav til potentielle medarbejdere.

”For det første bør de være engagerede, teamorienterede og i stand til at sætte sig i både kundernes og brugernes sted. Derudover skal de kunne sikkerhedsgodkendes, fordi vi også løser opgaver for blandt andre forsvaret og PET. Når det gælder deres ansøgning og CV, bør de være ret præcise i deres beskrivelse af, hvad de kan, og hvad de særligt er motiverede for. Det sidste er nyttigt for os lige nu, fordi mulighederne inden for de forskellige jobroller er brede,” siger kommunikationskonsulent Morten Brøndum.

Afhængig af den enkelte

Virksomheden arbejder med flere teknologier og leder i øjeblikket særligt efter erfarne Java-udviklere og medarbejdere med JBoss- og .NET - kompetencer, som blandt andet skal arbejde med at digitalisere og effektivisere den offentlige sektor og sundhedsvæsnet. Morten Brøndum forklarer, at virksomheden i det hele taget mander op på alle roller i scrum-teamet (agil udviklingsmetode), så også softwarearkitekter, testere og projektledere er i søgelyset.

Noget særligt for Systematic er, at virksomheden har en CMMI-certificering på niveau 5, hvilket den kun deler med få andre virksomheder i verden. CMMI er en model, der angiver modenhed i forhold til levering af software, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke er overladt noget til den enkelte.

”For os er CMMI dybest set et sæt rammer, som skitserer, hvordan noget, vi har gjort én gang, også kan gøres rigtigt eller endnu bedre næste gang. Når udviklingen skal omsættes i det daglige, er vi mest af alt afhængige af den enkelte medarbejders faglige baggrund og kompetencer – og de kommer bedst i spil, når medarbejderen ikke skal bruge tid på unødige arbejdsgange i for eksempel projektopstart,” forklarer Morten Brøndum.

3. Visma Consulting

Tredje virksomhed er Visma Consulting, der i Norden beskæftiger 450 medarbejdere og udgør en division i Visma-koncernen. De leverer blandt andet kundetilpassede it-løsninger til alle typer virksomheder og har særligt fokus på automatisering, integration og outsourcing af forretningsprocesser.

Projektchef Inge Marie Aaboe deler de aktuelle rekrutteringer op i tre grupper: nyuddannede softwareudviklere til virksomhedens graduate-program, medarbejdere til salg og vækst samt udviklerprofiler inden for blandt andet .Net og Microsoft BizTalk.

Fælles for dem alle er et stort fokus på forretning og kunder. Virksomheden afspejler i høj grad udviklingen i it-branchen, hvor forretningsforståelse spiller en større og større rolle, og derfor er ordet ’udvikler’ hos Visma Consulting blevet erstattet af ’konsulent’.

”Alle medarbejdere, vi ansætter i dag, skal have en konsulentprofil. De skal være stærke på det faglige, men de skal også kunne fungere som konsulenter i forretningsmæssig forstand. De skal have en udadvendt personlighed, der gør dem proaktive i forhold til kunder, og så skal de være skarpe kommunikatører, som kan stille spørgsmål og afdække kundernes problemstillinger og behov,” forklarer Inge Marie Aaboe.

Vi kan lære af de unge

En betydelig del af virksomhedens nyansættelser sker i regi af et graduate-program, som blev søsat i fjor med fem ansættelser. 2. september i år begynder syv nyuddannede it-kandidater så hos Visma, der ser flere fordele ved at hive unge kræfter ind.

”Vi tror på, at vi kan lære noget af de unge, som kommer direkte fra studiet med de nyeste metoder og seneste teknologi og som færdes i et internationalt miljø med udenlandske undervisere, der opdaterer dem på, hvad der sker i verden,” forklarer Inge Marie Aaboe.

Desuden får virksomheden en konkurrencefordel ved at tage unge ind, fordi de kan levere konsulentydelser til en anden timepris end medarbejdere med årelang anciennitet.

Graduate-programmet forventes udvidet til næste år, hvor der sigtes efter 12 nyansættelser, fortæller Inge Marie Aaboe.

Læs også