It-karriere

Job­samtaler er svære – lad AI Interview Helper gøre dem lettere

Computerworld it-jobbank har i samarbejde med firmaet Minday netop lanceret AI Interview Helper, som er et værktøj hvor du kan simulere virkelige jobinterviews og træne en reel samtale, i trygge rammer med en avatar-interviewer.

For at blive lidt klogere på tankerne bag, og fordelene ved AI Interview Helper, så har vi taget en snak med Anna Stelvig, som er én af personerne bag projektet.

Hvordan fungerer interview-simuleringen teknisk set? Hvilke typer AI-modeller benyttes?

For at starte med LLM modellen eller AI'en, så bruger vi OpenAIs modeller, som de fleste kender som ChatGPT i forskellige former, og deres API. Derudover anvender vi en masse text-to-speech og speech-to-text og diverse analyseværktøjer, kombineret med gaming engines der varetager animationer og det visuelle.

Hvad inspirerede dig/jer til at udvikle AI Interview Helper? Har kandidater svært ved at gå til samtale?

Min motivation til at udvikle AI interview Helper udspringer af et ønske om at hjælpe mennesker med at stå stærkt i sig selv når de skal til jobsamtale.

Mange jobsøgende beskriver jobsamtalen som den mest udfordrende del af processen med at lande et nyt job. Der er meget hjælp at hente når det gælder om at skrive et skarpt CV eller en fængende ansøgning, men der meget få reelle muligheder for at træne selve jobsamtalen. Det er her vores træningsplatform kommer ind i billedet. Med AI interview Helper kan du øve dig på samtalen til det job du søger, og du kan træne lige så meget, du har brug for, indtil du føler dig helt klar til den rigtige samtale.

Hvordan fungerer løsningen?

AI interview Helper er et træningsværktøj, der kan simulere jobsamtaler skræddersyet til et specifikt job. Løsningen består af 3 simple steps:

  1. Først indtaster brugeren den relevante info om sig selv og det job han søger. Baseret på de input skaber vi en jobsamtale træning tilpasset brugerens behov.
  2. Herefter træne brugeren samtalen med en Avatar-interviewer om det job der søges.
  3. Efter træningen, får brugeren feedback på sine styrker og anbefalinger til hvordan han kan forbedre sig. Når brugeren fortsætter med at træne, vil han se sine fremskridt og gradvist blive bedre og bedre forberedt😉

Hvorfor skal man som kandidat bruge tid på AI Interview Helper?

Øvelse gør mester og det gælder også jobsamtaler. Når du træner samtalen, reflekterer du over spørgsmålene og træner de gode svar, og ja så bliver du bare bedre forberedt til den rigtige samtale.

Men hvis vi skal nørde effekterne af træningen lidt mere, så er her et par væsentlige punkter jeg plejer at fremhæve

Styr på dine kompetencer

Jeg synes personligt det er svært at fortælle om mig selv og det jeg er god til. Det kræver træning for de fleste, tror jeg. Og det er er netop det AI interview Helper kan, nemlig at aktivere refleksion over egen kompetencer og den værdi man kan skabe. Når du ved hvad du står for og kan - bliver det lettere at engagere sig og være nærværende til stede i samtalen.

Bedre kommunikation

Kommunikation er som en muskel, den skal trænes (og gerne flere gange) for at blive god. Du kender det sikkert. Det der lyder godt inde i hovedet – lyder ikke altid supergodt når det kommer ud. Og derfor skal man investere tid i at øve sig og træne sin kommunikations-muskel inden sin næste jobsamtale.

Mindre nervøsitet

De fleste mennesker (måske os alle) kender til spændthed når vi skal præstere i situationer, der er vigtige for os – og som potentielt kan åbne eller lukke døre i vores liv. Det er helt normalt. Men hvis spændtheden tipper over og bliver til hæmmende nervøsitet, så kan træningen hjælpe dig med at få nervøsiteten uden kontrol, så du kan finde ro til at præsentere dig selv og det du er god til.

Hvad har været den typiske feedback fra brugere, der har prøvet værktøjet indtil videre? Har de nævnt specifikke aspekter, der har gjort en forskel?

Vi har fået mange fine tilbagemeldinger fra bruger som beskriver at løsningen har gjort en stor forskel. Det de især vægter positivt er, at træningen kan foregå hjemme i trygge rammer, uden at nogen kigger på. Der er ikke mange der bryder sig om rollespil - og træning foran spejlet er ikke særlig virkningsfuldt. Derudover er de glade for at træningen kan skræddersys til det specifikke job de søger. Det betyder nemlig at de bliver guidet gennem et træningsinterview med spørgsmål, de med stor sandsynlighed vil møde tilsvarende af, til den rigtige samtale. Og endelig er brugerne glade for den feedback rapport de kan få efter træningen med anbefalinger til hvordan de kan forbedre sig.

Er der noget i AI Interview Helper, som fokuserer på de psykologiske eller mentale udfordringer, mange oplever før en samtale?

Inden for psykologien er eksponering en central metode til at overkomme usikkerhed eller angst – fx i forbindelse med en jobsamtale. Kort sagt handler det om at udsætte sig selv for den situation, man frygter. Gennem gradvis tilvænning reduceres angsten, og der skabes plads til nye positive erfaringer

Med Minday har vi gjort det muligt for brugeren at eksponere sig selv for en jobsamtale. Hjemme i trygge rammer kan samtalen øves i eget tempo og så mange gang der er brug for. Når brugeren træner sin jobsamtalen, opnås der nye erfaringer med at mestre situationer både mentalt og kommunikativt, hvilket hjælper til en bedre oplevelse og et stærkere resultat - når det virkelig gælder.

Er der planer om at udvide funktionaliteten i fremtidige versioner?

Ja, og vi har selv en masse ideer i back loggen. Men pt har vi fokus på at opsamle feedback fra brugeren, så vi lærer om deres behov og de ønsker de har til forbedringer og ny funktionalitet der vil gøre træningsoplevelsen endnu relevant.

Derudover har vi også fået forespørgsler på den omvendte situation, altså hvor vi kan træne lederne i at blive bedre til at afholde samtalen, og andre HR relaterede emner. Så vi går en rigtig spændende tid i møde, hvor det bliver vigtigt at holde fokus og tage et skridt ad gangen😊

Prøv AI Interview Helper her

Det er naturligvis gratis at benytte AI Interview Helper, og du kan træne ligeså mange gange du vil - også selvom du ikke aktivt søger et nyt job.

Læs også