Det blev Tyskland, der tog den suveræne sejer i årets EM i Cybersikkerhed.
Dette til et europamesterskab, der mildest talt har været præget af kaos og et stort antal tekniske fejl gennem de tre spilledage, som i alt 34 hold har kæmpet sig igennem.
Danmark kom i år ind på en tredjeplads. Mens Schweiz fik en andenplads i konkurrencen.
Jens Myrup Pedersen, professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet og træner for det danske cyberlandshold siger til Computerworld:
"Det er en kraftpræstation fra et ekstremt stærkt dansk hold, der selv om man har mødt modstand er forsat med at kæmpe."
Hvordan er følelsen om et tredjeplads?
"En tredeplads er ekstremt flot, og de er i eliten af cyberfolk i Europa. Og Tyskland, der tager førstepladen er et traditionelt stærkt hold."
Danmark har, sammen med flere andre lande, sendt en klage i løbet af konkurencen til arrangørerne. Hvad kommer der til at ske nu?
"Der er svært at lave konkurrencer på det her niveau, fordi det er svært at lave noget, der skal kunne hackes uden at lægge hele infrastrukturen ned. OG jeg er sikker på, at ele organisatione har lært en masse, så man kan lave en endnu federe konkurrence næste år."
Næste år er det Italien, der er værtsland for EM. Danmark er arrangører i 2027.
Undervejs gennem konkurrencen er støtten strømmet ind til det danske landshold på de sociale medier.
Blandt andet har SF-formand Pia Olsen Dyhr sendt sin hilsen til holdet på Facebook.
"Truslen fra cyberkriminalitet mod Danmark er meget høj – og derfor har vi mere end nogensinde før brug for engageret unge mennesker til at arbejde med og omkring IT og sikkerhed," lyder det i formandens opslag.
Det fortsætter:
"Det er derfor SÅ fedt med et EM i Cybersikkerhed, hvor en masse engagerede deltagere kan sætte fokus på et område, der kun bliver vigtigere år for år."
Også fra forsvarsministeriet har der undervejs lydt en hilsen:
"Held og lykke til de unge talenter på det danske Cyberlandshold, når de den 24.-27. oktober rejser til Norge for at forsvare guldet ved de Europæiske Cybermesterskaber #ECSC2023. Jeg hepper på jer”, lyder det fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen på X - tidligere kendt som Twitter.
Nyheden om landsholdets forestående EU-mesterskab er også kommet Netcompanies direktør André Rogaczewski for øre, som på LinkedIn poserer i en støtte-hættetrøje:
Top tre trods store uligheder i spilleforløbet
EM i Cybersikkerhed 2023 kan nok bedst beskrives som en frustrerende cybergyser, hvor spilforløbet og pointsystemet har været oppe at vende i luften flere gange gennem de sidste tre dage.
Alle tre dage har været præget af tekniske fejl, der har givet forskellige udfordringer.
På første dag, 24. oktober, kom ECSC i mangel på nok opgaver for deltagerlandene at løse. Det betød at to lande - Danmark og Tyskland - begge opnåede det maksimale antal point, og dermed delte en førsteplads, da hastighed på løste opgaver ikke giver ekstra point.
På anden dagen, som var CTF i Attack/Defense, startede konkurrencen med, at flere lande ikke kunne komme på systemerne, og så havde nogen lande adgang til at hacke de andre tidligere end andre.
Desuden blev en annoncering om ændring af pointtællingen i dagens sidste timer dråben for flere hold, der smed håndklædet i ringen, og begyndte at spille computerspil, snakke højlydt ved bordene eller løbe rundt på spilleområdet.
På konkurrencens sidste dag var der igen tekniske roblemer, der betød at nogen lande ikke fik fuldt adgang til alle Jeopardy-opgaver fra start. Dette gjorde det svært for pågældende lande at lægge en lige så effektiv taktik som de lande, der havde fuld adgang.
Dette udløste efter dag to flere officielle klager - blandt andet fra Danmark.
I et tidligere svar til Computerworld, holder EM-medarrangøren Enisa fast i, at retfærdighed og fair play er blevet opretholdt trods udfordringer.
Live fra EM i Cybersikkerhed: EM-arrangør mener stadig konkurrencen er fair trods store fejl og reglændringer - Danmark på 2. plads
To førstepladser var ikke nok
Danmark kom i år af EM-konkurrencens tre spilledage med følgende resultater:
I Jeopardy-kategorien på dag ét, indtog Danmark en førsteplads med 17.231 point. Samme antal point opnåede Holland, men da Danmark som det første hold nåede igennem alle opgaverne, går den øverste position til det danske landshold.
På dag to, ramte Danmark en ottendeplads og i alt 5.310.1 point efter 10 timers Attack/Defense-udfordring, men de første tre timer, grundet flere fejl fra arrangørenes side, gik primært med at vente på, at der blevet åbnet for angrebssiden af CTF'en.
Sidste dag, som var endnu en omgang Jeopardy, lå Danmark på en andenplads da pointtavlen blev mørklagt halvanden time før spilstop - for ikke at afsløre vinderresultatet for tidligt.
Og de høje placeringer i de to Jeopardy-CTF'er var nok til at føre holdet helt til top tre.
Glæden er - trods forvirring, frustationer og kaos undervej - til at få øje på hos det danske cyberlandshold, der for andet år i træk placerer sig i den absolutte top af det europæiske cybermesterskab.