Ny i it-jobØvrige

It på diplomet (del 1:2) – Na­tur­vi­den­skab

Adskillige unge afslutter hvert år en it-uddannelse. Alle er de specialiseret inden for et bestemt felt. Men det kan måske være svært at forstå, hvad de forskellige uddannelser går ud på.

Jeg vil prøve at give dig et indblik i to ud af tre retningslinjer, der findes på mit universitet, ITU. Kort fortalt er studiet delt op i tre spor: Naturvidenskab, Business og Kunst, Humaniora og Design – og jeg har interviewet tidligere studerende på sporene Naturvidenskab og Business.

Jeg håber, at det vil give dig indsigt i, hvad unge it-uddannede har at byde på, hvordan de ser sig selv i en it-stilling, og hvilken type arbejdsplads de leder efter.

Her skal du møde udvikler, Ulrik Flænø Damm, en tidligere ITU-studerende fra det tekniske spor.

Bacheloren i softwareudvikling (eller SWU) på ITU har til formål at give de studerende tilstrækkelig viden til at programmere og designe software. Dog er kommunikation, formidling og forretning også en essentiel del af studiet, så de studerende lærer at omgås i et forretningsmiljø.

Ulrik, som studerede på SWU, arbejder i dag som iOS-udvikler for den mindre, men indtryksfulde virksomhed, Robocat, der har produceret adskillige apps samt deres eget smartphone-termometer ved navn Thermodo.

– Hvad er din rolle i virksomheden?

»Jeg startede i Robocat, da jeg stadig var studerende og blev så fastansat, da jeg afsluttede min bacheloruddannelse. Jeg følte, at jeg havde lært det, jeg skulle, så jeg valgte ikke at tage en kandidat. Jeg er i øjeblikket den eneste iOS-udvikler på fuldtid, men der er også flere deltidsansatte. Jeg er med i hele udviklingsfasen af vores apps. Fordelen ved at arbejde i en mindre virksomhed er, at vi kan arbejde tæt sammen og inspirere hinanden.«

– Hvilke programmeringssprog arbejder du med?

»Jeg har arbejdet i Objective C i lang tid, men nu hvor Swift er kommet til, bruger vi det en del. Jeg syntes, det er et genialt sprog. Det samler de bedste idéer fra forskellige sprog.«

– Er det et bevidst valg, at I kun arbejder med iOS-apps?

»Ikke andet end vi alle sammen er nogle Apple-fanboys. Vi er vant til platformen og har ikke på nuværende tidspunkts lyst til at skulle arbejde med Android-udvikling.«

– Hvad er det fede ved dit job?

»Friheden i mit job. Jeg arbejder som sagt tæt med de andre, så man er med hele vejen fra idéudvikling til programmering. Jeg kunne ikke forestille mig at arbejde et sted, hvor jeg bare fik stukket nogle specifikationer i hånden for så at arbejde på dem hele dagen. Jeg vil hellere være med til at skabe noget fra bunden.«

– Hvilke ulemper er der ved dit job?

»Da det er en lille virksomhed, investerer jeg meget i det. Er der noget i vejen med min kode, kan det blive nogle ret sene aftener. I de situationer kunne et 9-17-job virke fristende. Det er et meget stort ansvar.«

– Hvad leder du efter i en virksomhed?

»Nu leder jeg ikke efter et nyt arbejde, men helt sikkert frihed og ansvar i mit arbejde. Jeg vil gerne være med til forskellige dele af udviklingen og ikke “kun” det tekniske. Ansvaret gør mig motiveret. Samtidigt er menneskerne på arbejdspladsen enormt vigtige. Det betyder meget for mig at omgås ligesindede mennesker på min arbejdsplads, som man både kan hygge og arbejde seriøst med.«

Med de ord afsluttede interviewet med den iOS-elskende Ulrik. En spirende udvikler, der gerne ser, at han bliver involveret i mere end selve det tekniske.

Næste gang vil jeg sætte fokus på det andet af de tre spor: Business.

it-blog.dk er en del af it-jobbank.dk og fungerer som en platform, der giver plads til meninger og holdninger fra eksterne skribenter. it-jobbank deler ikke nødvendigvis de synspunkter og holdninger, som vore gæsteskribenter vælger at dele.

Læs også