Job som programmør

Vi lever i en verden, der i stigende grad bliver digitaliseret, og hvor informationsteknologi får mere og mere indflydelse på vores dagligdag, vores medier og vores samfund. Som programmør har du mulighed for aktivt at deltage i denne udvikling ved blandt andet at udvikle, tilpasse eller vedligeholde de systemer, vi har tillid til skal tjene os, beskytte os, og underholde os i alle mulige aspekter af vores liv.

Kompetencer

Som programmør er det altafgørende at man forstår at tænke logisk, så man kan omsætte komplekse problemstillinger fra den virkelige verden til en fungerende computerkode. Typisk vil man som programmør være forsynet med en passion for tekniske detaljer, opbygning af regler og rammer, samt en evne til at finde løsninger til konkrete problemer. Programmørfaget kalder dog også på en bredere vifte af karaktertræk og kompetencer, da udvalget af karrieremuligheder som programmør er temmelig alsidigt og forskelligartet.

Fælles for alle programmører er, at de kan formulere sig på i mindst ét sprog mere end de fleste: Kodesprog. Når en programmør skal oversætte en kundes kravspecifikation til computerkode, så sker det via et af de mange kodesprog som en programmør kan specialisere sig i. Et par eksempler er Java, Javascript, C, C++, SML og SQL. Kort fortalt er hvert af disse kodesprog et alfabet af regler og betingelser, som en programmør kan formulere en form for opskrift i. En computer kan så forstå og afvikle denne opskrift som f.eks. et program eller et spil. De fleste programmører vælger også at specialisere sig i flere sprog så de kan imødekomme flere forskellige jobmuligheder.

Karriere

Der er behov for programmører indenfor de fleste områder af samfundet. Man kan blandt andet gøre karriere indenfor områder så forskellige som finans, medier, underholdning eller produktion. Alle steder hvor IT er en fast bestanddel af arbejdslivet kræves der som regel programmør-kompetencer, enten som en fast del af arbejdspladsen eller som ekstern konsulent. Programmører kan finde arbejdsopgaver både indenfor den private og kommunale sektor.

Der findes en del konkrete stillingsbetegnelser indenfor programmørfaget. Et par eksempler er; systemudvikler, systemanalytiker, softwareudvikler, webudvikler og spiludvikler. Mange vil også erhverve sig som konsulent eller rådgiver i en decideret IT-virksomhed, som så fungerer som ekstern samarbejdspartner for virksomheder med behov for IT-løsninger. Lønnen som færdiguddannet programmør varierer fra ca. 20.000 til over 30.000 kr./md. Situationen på arbejdsmarkedet i dag er, at de længst uddannede med kandidatgrader besætter de højst lønnede job, hvorimod både lønnen og ansættelsesmulighederne falder for de programmører der har uddannet sig i de lidt kortere bachelorgrader eller korte- og mellemlange uddannelser.

Uddannelsessteder

Der er rig mulighed for at finde sig en uddannelsesplads med tilbud indenfor programmørpaletten. De mest populære og klassiske programmøruddannelser er Softwareudvikling på IT Universitet i København, Software Engineering på Syddansk Universitet, samt Datalogi på Københavns Universitet. Herudover findes der en lang række af enten mere specialiserede eller mere brede alternativer på universiteterne i både København, Odense (Syddansk), Aarhus og Aalborg. Herudover tilbyder DTU programmørrelaterede uddannelser, og for de computerspils-interesserede kan man søge ind på Spiluddannelsen på IT Universitet i København.

Med en uddannelse som programmør i bagagen vil det blive muligt for dig at indtage rollen som fremtidens arkitekt og håndværker, og dermed være med til at forme den digitale verden som i dag fylder mere og mere i vores samfund. Som medie-teoretikeren Douglas Rushkoff udtrykker det: "Program, or be programmed!"

Find job som programmør

Hvis du allerede har erfaring med programmering har du mulighed for at oprette dit CV hos it-jobbank, hvor virksomhederne har mulighed for at læse det, og kontakte dig hvis de finder din profil spændende. Du har også mulighed for at oprette en Jobagent, som gør at du modtager de nyeste job stillinger der matcher dine kvalifikationer først.