For nylig stillede vi vores følgere på LinkedIn dette spørgsmål: Vil du fravælge en kommende arbejdsgiver, hvis de ikke tilbyder hjemmearbejde? Det viser sig, at det vil hele 85 %, og det er noget der bør give stof til eftertanke ude i it-afdelingerne i virksomhederne.
Men hjemmearbejde er kun godt til en vis grad. Det viser kommentarerne i kommentarsporet til afstemningen. Som én skriver: "Det er vanskeligt at opnå god samarbejdskultur og team/company spirit, når mange ofte ikke er til stede." Lige netop den kommentar er der nok mange af os der kan nikke genkendende til.
Torben Tronborg, direktør i Computerworld it-jobbank uddyber: "Igennem de undersøgelser vi har lavet siden 2016 blandt Danmarks it-professionelle, tegner der sig et billede af at vi danskere rigtig godt kan lide at være sociale på arbejdspladsen. I vores seneste undersøgelse spurgte vi bl.a. om hvilke faktorer der kan få de it-professionelle til at skifte job. Højere løn er selvfølgelig altid nummer 1, men den andenstørste faktor er et godt kollegialt miljø. Det fortæller mig, at vi godt kan lide hjemmearbejde, men at vi i endnu højere grad godt kan lide at have det godt med vores kollegaer."
Hjemmearbejde giver mange fordele
I en anden tidligere undersøgelse spurgte vi også hvordan hjemmearbejde påvirker de it-professionelle. Her svarer hele 77 % at de arbejder mere uforstyrret end på kontoret, 51 % er mere produktive og 63 % oplever at det giver en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv.
Men hvem gavner denne øgede fleksibilisering egentlig? Det har vi talt med Janne Gleerup om. Hun er arbejdslivsforsker og lektor ved Roskilde Universitet, hvor hun har fokuseret på at forbedre forholdene inden for uddannelse og skabe et bedre arbejdsliv for mennesker. Hvis du ikke allerede har hørt episoden, så finder du den lige her
Tre gode råd i forhold til hjemmearbejde
- Planlæg faste dage: Bestem på forhånd, hvilke dage du arbejder hjemme og hvilke dage du er på kontoret. Dette skaber en forudsigelig rutine og hjælper både dig og dine kolleger med at vide, hvornår du er tilgængelig på kontoret.
- Prioriter opgaver efter lokation: Nogle opgaver kan være lettere at udføre hjemmefra, mens andre kræver tilstedeværelse på kontoret. Planlæg dine arbejdsdage, så du kan maksimere produktiviteten ved at udføre passende opgaver i de rette omgivelser.
- Indret et hjemmekontor: Sørg for, at du har et roligt og behageligt sted at arbejde hjemme, som er adskilt fra dine fritidsområder. Dette hjælper med at skabe en mental skillelinje mellem arbejde og fritid, hvilket gør det lettere at fokusere og slappe af, når arbejdstiden er slut.