It-karriere

Danske it-folk tør ikke længere skifte job hele tiden

Det kan rent faktisk vise sig at være sundt for branchen, at danske it-ansatte i langt mindre grad skifter job.

Måske det skyldes de stigende priser på alt fra forsikringer til oksekød, de fortsat høje renter eller bare de generelle økonomiske usikkerheder.

I hvert fald tør de danske it-ansatte ikke skifte job i lige så høj grad som tidligere.

”Der er ingen tvivl om, at medarbejderne skifter mindre, end de gjorde for bare nogle år siden. Den geopolitiske uro og faldet i antallet af stillingsannoncer har fået medarbejderne til at holde mere på deres eksisterende job. Man holder på det, man har, når verden omkring en er mere usikker,” siger Bjørn Borre, drifts- og medlemsdirektør i IT-Branchen.

Medarbejderomsætningen – der er et udtryk for, hvor mange ansatte der har forladt en virksomhed i løbet af det seneste år – i den danske it-branche ligger lige nu på 17-18 procent, hvilket er langt lavere end for bare to år siden, hvor tallet lå på 25-29 procent.

Det viser tal fra Dansk Erhverv, som Computerworld har fået indsigt i med hjælp fra IT-Branchen.

Til sammenligning ligger medarbejderomsætningen i det generelle erhvervsliv på 28 procent – altså væsentligt højere end blandt it-virksomheder.

Samtidig er antallet af opslåede it-job på det laveste niveau i 10 år. Ifølge tal fra den danske jobplatform Jobindex var der i januar 2025 1.023 opslåede it-stillinger på det danske jobmarked.

Det er det laveste antal siden august 2015 og mere end en halvering sammenlignet med januar 2022, hvor antallet af opslåede stillinger toppede med 2.322 job.

Tænk dig godt om, før du skifter job

Stemningsskiftet på it-jobmarkedet er særligt interessant, da størstedelen af it-branchen fortsat er præget af høje lønninger og stor efterspørgsel på arbejdskraft, hvilket normalt er med til at sende medarbejderomsætningen op.

Det tyder også på, at særligt de unge stadig kan lokkes til at skifte job, hvis konkurrenterne tilbyder højere lønninger, mere fleksible arbejdstider eller mulighed for at arbejde hjemme.

Der findes ikke tal for it-branchen isoleret set, men i det generelle erhvervsliv ligger jobomsætningen for unge under 30 år på mellem 35 og 43 procent.

”Det er ikke overraskende de unge, der skifter meget rundt i de første år af deres karriere, hvilket er helt naturligt, da man lige skal prøve ting af og måske finde den rette hylde for sig,” siger Bjørn Borre.

Men ifølge Torben Tronborg, administrerende direktør for it-jobbank, bør man lige nu tænke en ekstra gang over, om det nu er klogt at tage imod et nyt jobtilbud.

“Du skal tænke dig rigtig godt om, og jeg møder desværre af og til folk, der har taget en forhastet beslutning.”

”Nogle har sagt deres job op i den tro, at de hurtigt kunne finde noget nyt, mens andre er skiftet til en anden arbejdsgiver på grund af lønnen og har så fundet ud af, at ledelsen ikke var, som de forventede, og så står de pludselig uden job tre måneder senere,” fortalte Torben Tronborg til Computerworld i marts i forbindelse med en artikel om nye store tiltrædelsesbonusser i den danske it-branche.

Faldet til et sundt niveau

Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, at it-ansatte i langt mindre grad skifter job, og at virksomhederne samtidig er blevet bedre til at holde på de ansatte.

Ifølge IT-Branchen ligger en sund medarbejderomsætning i it-branchen nemlig på de 17-18 procent, som det nuværende niveau altså er faldet til.

Medarbejderomsætningen kan nemlig både være for høj og for lav.

En lav medarbejderomsætning giver risiko for lav innovationsgrad og en vis modstand mod forandring, da der ikke kommer nye kompetencer og impulser ind i virksomheden.

Modsat kan en for høj medarbejderomsætning give tab af kritisk forretningsviden og koste på kunderelationer, mens der samtidig er store omkostninger ved rekruttering og oplæring af nye medarbejdere.

Der er desuden forskel på medarbejderomsætningen i de forskellige typer af it-virksomheder.

Højere churn kan være sundt i konsulentmiljøer med stor projektudskiftning, men overstiger den 20 procent, begynder det ofte at koste på videnstab, kundeoplevelse og organisationskultur.

Omvendt kan lav churn være positivt for virksomheder, der foretager meget specialiserede opgaver, hvor teknisk viden og kompetencer er vigtige.

Læs også