Forfatter, virk­som­hed­s­e­jer og fængslet forbryder: Ver­dens­be­rømt hacker er død

Først blev han jagtet gennem USA som en af landets første og mest kendte cyberforbrydere. Men han endte sine dage som it-sikkerhedskonsulent. En verdensberømt hacker er død. Læs den vilde historie om Kevin Mitnick her.

Dette er en artikel bragt på Computerworld.dk d. 1. juli 2023

Kevin Mitnick var forfatter til flere bøger, han bar titlen som Chief Hacking Officer i et sikkerhedsselskab, og så havde han en fortid som cyberkriminel.

Mitnick, en berømt hacker, er død efter lang tids sygdom med kræft i bugspytkirtlen. Han brev 59 år.

Kevin Mitnick startede sin lidt tvivlsomme karriere på internettet i 1981, hvor han fik sin første dom for at ødelægge data på et computernetværk og stjæle administratormanualer fra et teleseskab.

Allerede to år efter, i 1983, fik han en ny dom for at bryde ind i Pentagons computersystem, kun 20 år gammel.

I 1987 var den gal igen, og denne gang var det en dom for at stjæle software fra it-konsulentselskabet Santa Cruz Operation.

Året efter erkendte han sig også skyldig i en anklage for computersvindel og for at være i besiddelse af ulovlige langdistanceadgangskoder.

I 1990 måtte den uge cyberkriminelle gå under jorden - det blev til flugt i flere år - for blandt andet at have fået ulovlig adgang til omkring 20.000 kreditkortnumre.

En arrestordre blev egentligt udstedt, men den forsvandt fra Politiets system uden nogen helt kender årsagen.

I 1993 fik den nu 30-årige hacker tiltvunget sig kontrol over telefonsystemer i Californien, som gjorde det muligt for ham at aflytte FBI-agenter, der forfulgte ham.

Det gav ham den fordel, at han nu kunne påvirke deres bestræbelser på at spore ham.

På et tidspunkt brød FBI sågar ind i, hvad de troede var Mitnicks hjem - kun for at finde en mellemøstlig immigrant, der så tv.

Ved en anden lejlighed, var Mitnick igen et skridt foran politiet, og da de rent faktisk nåede ind i hans lejlighed for at anholde ham, var Mitnick flygtet, men havde efterladt en kasse donuts til de nok skuffede politifolk.

I 1994 ender Mitnick dog med at lægge sig ud med den forkerte.

Han stjal e-mails fra en anden hacker ved navn Tsutomu Shimomura og hånede ham derefter online. Da Shimomura opdagede angrebet indstillede han den langrendsskitur, han ellers var i færd med, for at sætte efter Kevin Mitnick i en digital jagt.

Den endte nogle måneder efter, da Shimomura ved hjælp af software han havde designet, der rekonstruerede en brugers computersessioner sammen med mobiltelefonscanningsudstyr, lokaliserede Mitnick.

1995 bliver Mitnick endnu engang anholdt, denne gang af FBI, og bliver anklaget og dømt for at bryde ind i et af USAs mest sikre systemer.

Syv år senere i 2002 bliver Kevin Mitnick løsladt fra fængsel, men med en klausul, der deklererer, at han ikke må komme i nærheden af en computer eller en internetforbindelse i tre år.

Det forbehold holder dog kun til 2003, hvor Mitnick 21. januar live på tv går online igen for første gang siden anholdelsen i 1995.

Fra 2003 er Kevin Mitnick åbenbart blevet træt af sin kriminelle løbebane, og han opretter virksomheden Mitnick Security, hvor han arbejder som it-sikkerhedskonsulent.

Foruden cybersikkerhedsarbejdet er det siden blevet til flere bøger fra Mitnicks hånd med titler som "The Art of Invisibility", "Ghost in the Wires: My adventure as the wolds most wanted hacker", The Art of Intrusion: The Real Stories Behind the Exploits of Hackers, Intruders and Deceivers" og "The Art of Deception".

Det var i den anden nævnte bog, han skrev det citat, som han måske er blevet mest kendt for:

"Enhver, der elsker at spille skak, ved, at det er nok at besejre din modstander. Du behøver ikke at plyndre hans rige eller beslaglægge hans aktiver for at gøre det umagen værd."

Dette er netop det forsvar, som Mitnick altid har sat for sine forbrydelser, at han aldrig har søgt at udnytte den data han fik. Af samme grund mener nogen, at de straffe, han fik for sine hacks, var uretfærdigt hårde.

På det tidspunkt, hvor han døde, arbejdede Mitnick som såkaldt sikkerhedsevangelist og 'Chief Hacking Officer' hos KnowBe4, som han var medejer af. Selskabet er et uddannelsesfirma for sikkerhedsbevidsthed med base i Florida.

Ifølge en offentliggjort nekrolog på et begravelseshus i Las Vegas, Dignity Memorial, efterlader Kevin Mitnick sin kone Kimberley Mitnick, som er gravid med deres første barn.

Kevin Mitnick død 16 juli 2023.

Læs også