Den danske medicinalgigant Lundbeck, grundlagt i 1915 og med en omsætning på mere end 16 milliarder kroner, har gennem årene intensiveret sit fokus på velfungerende it, der støtter op om kerneforretningen i form behandling af hjernesygdomme.
Men jagten på it-talent, som er i høj kurs i hele markedet, og fastholdelse af eksisterende kompetencer, truer danske virksomheder, som ikke har fundet den nødvendige opskrift.
Det samme gælder for Lundbecks it-organisation, som har været nødt til at flytte sig drastisk.
Sådan fortæller Lundbecks mangeårige CIO Claus Thomsen på hjemmebanen i Lundbecks domicil i Valby, da Computerworld møder ham til et interview.
Her fortæller Claus Thomsen, der står i spidsen for en it-organisation på omkring 200 ansatte, at indretning af en moderne arbejdsplads er top of mind.
For Lundbeck-CIO'en har den udfordring været genstand for mange tanker, erkender han hurtigt.
"Dagens jobmarked er glohedt, og vi kan som alle andre virksomheder mærke, at kampen om talent intensiverer. Derfor har det været nærliggende for os at stoppe op og spørge os selv om, hvordan vi skaber en arbejdsplads og nogle rammer, der tiltrækker og fastholder talent, så vi lykkedes på lang sigt," siger han.
Designet af arbejdspladser er vigtigere end nogensinde, mener Claus Thomsen. Og i it-afdelingen hos Lundbeck har man været tvunget til at tænke i nye baner, erkender han.
"Vi har skullet flytte os fra at være en eller anden old-school it-afdeling med medarbejdere siddende i kælderen til noget helt andet og tidssvarende. For 10 år siden var svaret måske en månedlig fredagsbar på et brunt værtshus, men i dag skal der langt mere til," siger han.
9 til 17 fungerer ikke for alle
Der er også sket meget siden dengang, hvor en fadøl på den lokale bodega var mere end rigeligt for it-afdelingens ansatte.
Uden for Lundbeck-hovedkvarteret i dag er kontrasten tydelig i form af en smart foodtruck flankeret af små caféborde, der denne dag er badet i sol.
”Manglen på kvalificeret arbejdskraft er et alvorligt problem, som risikerer at stoppe den ellers gode vækst i vores branche,” siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen, ifølge en skriftlig meddelelse.
Stilen er ført igennem i kølvandet på corona-pandemien, hvor der skal mere til for at få folk ind på arbejde. For også de fleksible forhold er hos Lundbeck taget til og blevet til et parameter, man er nødt til at forholde sig til, fortæller Claus Thomsen.
"For os handler det grundlæggende om at gentænke rammerne for arbejdspladsen, både i forhold til on-site og online, men også i forhold til den klassiske 9 til 17 arbejdsdag. Det fungerer ikke for alle," siger han og fortsætter:
"Under corona fik vi et smugkig ind i fleksibilitetens potentiale. Det handler grundlæggende om det gode liv og at skabe et liv i balance. Helt konkret kan det være en fire dages arbejdsuge, arbejde på andre tidspunkter af døgnet eller fra nye steder i verden. Potentialet er enormt, men balancen er vigtig," siger han.
Tidligere på året viste en undersøgelse fra både Computerworld og NNIT, at langt de fleste it-folk i Danmark har fået en enorm høj fleksibilitet i forhold til, om de arbejde hjemme eller på kontoret.
Knap 70 procent ud af mere end 500 svarede i NNIT's undersøgelse, at de tilbyder fuld fleksibilitet i forhold til, hvor og hvordan de ansatte arbejder.
Og i Computerworlds undersøgelse fremgik det, at knap halvdelen af læserne frit kunne vælge, hvor ofte de skulle møde ind på kontoret.
Og eftersom vi også har set øget medarbejderomsætning post corona, er det blevet enormt vigtigt at indrette velfungerende rammer.
"I et brandvarmt arbejdsmarked risikerer du at skræmme medarbejderne væk, hvis du skærer for firkantede og skarpe regler ud. På den anden side er du nødt til at udvise meget fleksibilitet. At finde den balance er helt afgørende," lød analysen fra Brian Troelsen, head of market intelligence and partner management i NNIT.
Det meningsfulde job
En af gevinsterne for Lundbeck er ifølge Claus Thomsen, at det meningsfulde job er blevet endnu vigtigere for mange, hvad også mange undersøgelser bakker op om, siger Claus Thomsen.
Her har Lundbeck en fordel, mener CIO'en.
"I kølvandet på corona og andre globale kriser, er mental trivsel for alvor kommet på den globale dagsorden. Derfor tror jeg, at mange kan se en større mening i at kunne gøre en forskel og forbedre livet for folk, der lever med hjernesygdomme. Der har vi en stor fordel og et særligt momentum," siger han.
Men det meningsfulde er ikke nok. Der skal også de rigtige rammer og goder for at lokke eftertragtede it-folk til.
Claus Thomsen mener, at det er centralt, at Lundbeck gør sig umage for at gøre den fysiske arbejdsplads attraktiv. Også for at få medarbejdere tilbage på kontorerne, som ifølge ham er vigtigt for sammenhængskraften.
For at få det til at lykkes har Claus Thomsen allieret sig med Signe Jensen, der er et af de talenter, virksomheden blandt andet jagter, der dedikeret arbejder med at få rykket arbejdspladsen og kulturen i it-organisationen til et nyt niveau.
Hun kommer med en erhvervspsykologibaggrund, og er lige nu udstationeret i virksomhedens amerikanske datterselskab i Chicago.
Henter inspiration fra Google
Og fra en virtuel forbindelse stiller Claus Thomsen om til Signe Jensen, der fra en bil på den anden side af Atlanten i det følgende forklarer hendes tanker om indretningen af it-organisationen hos Lundbeck.
"Hvis medarbejderne konsekvent ikke kommer på kontoret, må det være et signal om, at vi gør noget forkert. Så må vi kigge ind ad, og gøre det bedre," siger hun til at begynde med.
"Et godt sted at starte er jo at spørge medarbejderne, hvad de godt kunne tænke sig, samtidigt med at være på forkant og orientere sig udenfor Lundbecks fire vægge, og lade os inspirere af, hvad andre gør med stor effekt."
Signe Jensen forklarer videre, at hun særligt er inspireret af den danske foreningskultur, som især er at finde i sportsklubber, hvor alle bidrager til at udfylde rammerne og skabe sammenhængskraft.
Det skaber en stærkere kultur, hvis alle medarbejdere føler ejerskab for den, mener hun.
Konkret er hun for tiden meget inspireret af, hvordan Google er begyndt at gøre det på hjemmebanen i USA.
"Google er frontløbere i den forstand, at man nærmest skal kunne klare alt på arbejdspladsen, som man kan i fritiden. Netop fordi grænserne bliver mere flydende mellem arbejde og fritid, bliver det vigtigere og vigtigere. Det kan eksempelvis være tilbud på arbejdspladsen som at kunne gå til frisøren, kunne spille et spil tennis eller svømme en tur," siger hun og nævner i samme ombæring, at Lundbeck faktisk har en pool i hovedkvarteret.
"Google kan på grund af sin størrelse selvfølgelig tilbyde nogle helt vanvittige rammer, som kan være svært at gøre kunsten efter. Men vi begynder at tænke det mere ind hos Lundbeck og udnytte de aktiver, vi allerede har. Det skal gøre det lidt nemmere at få livet til at hænge sammen for vores kolleger," siger hun videre.
Ud i naturen
Blandt de seneste tiltag hos Lundbeck er blandt andet trekking i skoven, hvor såvel ledelse som ansatte rykkes ud i naturen og kommer hinanden nærmere.
Det seneste sommerarrangement stod på en hel dag i skoven med shelterbygning, fiskeri og lejrbål.
"Vi skal væk fra konferencelokalet og ud i virkeligheden. Det skal være sådan, at man føler at man går glip af noget, hvis man ikke kan være med. Vi prøver at simulere følelsen af, at være den eneste der ikke kunne komme med på lejrtur i folkeskolen. Man vil jo gerne være en del af klubben," siger Signe Jensen.
Endelig mødes Lundbecks ledelsesgruppe hver tredje måned i Dyrehaven til en morgengåtur, fortæller Claus Thomsen videre om det med at komme ud af kontorlokalerne.
"Når man klokken 7 står derhjemme med skrigende unger og madpakker, tænker man, hvorfor har jeg dog sagt ja til det. Men efter en halv time i Dyrehaven, tænker man at det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Det er en fantastisk god start på dagen," siger han.
Seneste tiltag hos Lundbeck er et nyt samtalepodcastformat, der inviterer it- og forretningskollegaer til en broadcastet kaffemaskinesnak om alt mellem himmel og jord.