Job som udvikler
Teknologiens betydning i dagens samfund er umulig at komme uden om. Der bliver konstant udviklet ny software og hardware, og derfor er der en stor mængde ledige job at finde som udvikler.
Især inden for software er der et stort marked, og selvom der allerede er mange om buddet, er behovet for dygtige og innovative udviklere stadig stort. Dette er uanset om du er til web udvikling med PHP, eller om du er softwareudvikler og arbejder med Java eller Python eller med C# på ASP.NET platformen.
Hvem ved, måske vil du en dag udvikle det næste Microsoft Dynamics NAV eller AX, som begge er udviklet af danske programmører.
Hvordan bliver man udvikler?
Der er flere veje til at blive en attraktiv udvikler for en virksomhed. Som udgangspunkt har du en af de mange it uddannelser, og jo højere uddannelse, jo bedre er dine chancer. Grundet det store antal udviklere på markedet, kan virksomhederne vrage og vælge frit, så logisk nok bliver de bedst uddannede først taget i job.
Erfaring kan dog erstatte manglende uddannelsesniveau, og relevant erfaring for virksomhedens behov kan være en enorm fordel når du søger job.
Mange af de sprog man udvikler software i, har ikke nogen uddannelse for sig selv, og kræver at man selv studerer sprogets syntaks og semantik, men hvis du tager en uddannelse eksempelvis på IT Universitetet i København, vil du opbygge en bredere generel forståelse for programmering og logikken bag.
Økonomi på et it-studium er hovedsagligt almindelig SU.
Arbejdsopgaver
Som udvikler eller programmør kan dine arbejdsopgaver variere, alt efter hvad du arbejder med, og det afhænger i sidste ende af, hvad du har specialiseret dig i og virksomhedens behov. Arbejder du eksempelvis i programmeringssproget SAS, arbejder du med dataanalyse, og derfor vil indsamling og måling af data ved hjælp af programmering være din opgave. Men er du C#- eller Java-udvikler, kan dine job være alt fra at udvikle og teste ny software fra bunden, eller at vedligeholde databaseforbindelse til en SQL database, til at vedligeholde eksisterende software.
Løn og fremtidsmuligheder
Der er god mulighed for at gøre karriere, hvis du søger job inden for udvikling, og afhængigt af din uddannelse, vil din startløn variere alt efter virksomheden du bliver ansat i. For en nyuddannet bachelor i datalogi eller softwareudvikling ligger startlønnen omkring 30.000-35.000 kr. om måneden med mulighed for at blive projektleder eller udviklingschef senere hen, som ofte sender lønnen forbi de 50.000 kr./md.