It-karriereØvrige

10 fordomme om it-folk

Fordomme eksisterer inden for de fleste faggrupper, men navnlig it-folk er omgivet af en række stereotype forestillinger, som især folk uden for faget agter at holde i live. Du har måske hørt dem før, og hvis ikke kan det alligevel være, at du kan nikke genkendende til flere af dem.

De fleste af os kender de fordomme, der omgiver it-folk. Fordomme, der handler om deres arbejde, arbejdsmiljø, personlighed og interesser. Fordomme, som af den ene eller anden grund er forbundet med it, og som har gjort det svært at hverve kvinder til faget.

Men om fordommene er sandheder med modifikationer, vil vi lade være op til jer at bedømme.

1. I nattens mulm og mørke

Computeren er it-folks primære arbejdsredskab. Derfor har mange et billede af en it-afdeling henlagt i mørke, hvor du alene kan se det arbejdende it-folks ansigter i skærmlysets skær. Stærkt sollys er da også et no-go, når du arbejder ved en computer.

At fordommen især er forbundet med it-folk hænger muligvis sammen med en anden fordom. Nemlig den, at it-folk arbejder om natten, hvor de kan sidde uforstyrret af kolleger, mails og møder. En slags forretningstekniske muldvarpe.

2. The drugs

Til fordommen om natarbejdet hører også forestillingen om, at der til ethvert udviklingsarbejde unægtelig må følge energidrikke, slik eller kaffe i rigelige mængder.

De søde eller koffeinrige fødevarer er efterhånden synonym med et vågent it-folk.

3. Direktørtid

De lange aftener og nætter bag skrivebordet gør, at du muligvis vil ringe forgæves, hvis du forsøger at få fat på en udvikler tidligere end kl. 9.

4. Nørder til et nyt niveau

It-folk er dygtige, men som med ledere er de ikke overmennesker, der uden hjælpemidler kan udarbejde komplekse algoritmer og forretningstekniske løsninger.

Det er ellers en forestilling, som har vist sig at være gængs blandt flere arbejdsgivere – og nu ønsker flere programmører at gøre op med idéen om, at udviklere kan stille sig op til en tavle og skrive en sorteringsalgoritme uden at slå noget op på Google.

5. De værste bandeord

Apple og Mac. Ingen it-folk arbejder på denne rædsel af en maskine, der med sin inkompatibilitet burde forbydes på enhver arbejdsplads. Måske lidt over grænsen, men ikke desto mindre eksisterer denne fordom i bedste velgående.

It-folk har ingen kærlighed tilovers for de smarte æbler.

6. Karikaturen

En mand med langt hår i en lettere forvasket statement t-shirt.

Billedet på stereotypen, som selvfølgelig er en sandhed med modifikationer, men ikke desto mindre det meget karikerede billede, der ofte tegnes af det hårdtarbejdende it-folk.

7. Eget univers

Til trods for at der er sket et skifte – fra meget isolerede it-afdelinger til de mere forretningstekniske af slagsen – anser mange stadig it-folk for at være isolerede i forhold til andre faggrupper. Det er nok heller ikke dem, der råber højest i forsamlingen, og de har deres egen lavmælte humor.

8. Hjernen trumfer hjertet

It-folk er de rationelt tænkende, der hellere følger hjernen end hjertet – i modsætning til andre kreative sjæle som fx digitale designere, der kan komme i karambolage med udviklere, der ikke handler efter instinkt og følelser, men praktik og logik.

9. LF1M, DM, TB, XR og PoM

Mange tror, at it-folk ikke kan få nok af cyberspace. Derfor regner de fleste også med, at computerspil er, hvad de fordriver tiden med, når de skal have en pause fra det daglige programmeringsarbejde.

Af en eller anden årsag er fordommen landet hos it-folk, der åbenbart transformeres til gamere i deres fritid, hvor de forstår, hvad LF1M, DM, TB, XR og PoM betyder, når de kaster sig over WoW.

10. Forkærlighed for Star Wars, heavy metal og gåder

May the force be with you!

Bag det stille, lidt nørdede, ydre gemmer sig en ægte Star Wars-fan, der lytter til heavy metal og finder motivation i at løse komplekse gåder. Det var eksempelvis sådan, at Forsvaret hvervede sine seneste medarbejdere – ved at indrykke en række gådefulde og for de fleste helt uforståelige avisannoncer.

Læs også