It-karriereØvrige

2 ud af 3 it-folk arbejder uden for it-branchen

Det kan umuligt være gået it-professionelles næse forbi, at it-branchen står over for en positiv udfordring: Markedet er i vækst, men oplever stadig mangel på hardcore it-folk. Og nye tal viser, at størstedelen af de it-uddannede arbejder uden for den traditionelle it-sektor.

Det viser et nyligt udtræk af data fra Danmarks Statistik, som analysefirmaet eStatistik har foretaget for Computerworld.

2 ud af 3 arbejder uden for sektoren

  • Blandt de universitetsudannede it-folk arbejder hele 68% uden for sektoren.
  • For de it-folk, der har en kort eller mellemlang uddannelse ser billedet næsten ligesådan ud, da 65 % arbejder uden for sektoren.
  • Med de erhvervsfagligt uddannede it-folk står det allersværest til, da kun 12% arbejder inden for sektoren, hvilket sætter hele 88% uden for.
  • Derfor lægger klassiske it-virksomheder kun beslag på 15 % af den samlede it-arbejdsstyrke her i landet. En opgørelse fra juli måned viser også, at antallet af nye studerende på it-uddannelserne er faldet med mere end 10%.

Og det får – igen – it-virksomhederne til at råbe vagt i gevær, hvilket også direktøren for eStatistik, Kent Nielsen, bemærker:

"It-sektoren har endnu engang været ude og sige, at der er alt for få, der kommer ind på IT-Universitetet. Tallene viser, at problemet med mangel på it-arbejdskraft er langt større og rækker langt ud over it-branchen og rammer den traditionelle industri, det offentlige og servicebranchen," fortæller Kent Nielsen og fortsætter:

"Når to ud af tre hardcore it-specialister er ansat uden for it-sektoren, har man et godt argument for at tage problemet med manglen på it-arbejdskraft meget mere alvorligt," og påpeger samtidig, at manglen på it-folk ikke kun er et problem for de rene it-virksomheder.

Industrien og Jylland hverver it-folkene

Kent Nielsen forklarer, at antallet af it-job i de traditionelle it-virksomheder er lavere i Jylland end i resten af landet. I samme del af landet hverver industrivirksomhederne, såsom Siemens i Ikast/Brande, Grundfos i Bjerringbro, B&O i Struer, Terma i Aarhus, Danfoss og Linak i Sønderborg og Kamstrup i Skanderborg, massevis af it-folk.

Det viser en undersøgelse, eStatistik har foretaget på vegne af Region Midtjylland, Aarhus Kommune og IT Forum, der illustrerer hvordan it-folkene placerer sig job- og branchemæssigt.

"It er i dag en helt normal del af hverdagen i mange virksomheder, og når så mange store og mellemstore industrivirksomheder ansætter folk med it-kompetencer, skal man uddannelsespolitisk være opmærksom på, at der er it-job mange andre steder end i den traditionelle it-sektor," afslutter Kent Nielsen.

Han mener i øvrigt, at der generelt er for lidt fokus på erhvervslivets brug af it.

Oversigt over it-branchen

It-uddannelse Total It-sektor Pct.
Erhvervsfaglige støtteerhverv 50.261 2.963 6
It-erhvervsfaglig 57.360 6.868 12
Kort- eller mellemlang it-uddannelse 17.991 6.265 35
Lang videregående it-uddannelse 13.347 4.316 32
It-uddannede i alt 138.959 20.412 15

Læs også