It-karriere

Det er lysten, der driver værket

Man lærer som regel bedst ad erfaringens vej. Derfor har vi spurgt tre erfarne it-profiler, hvad de har taget med sig fra en lang tur i karrieresporet.

Lead it-arkitekten

Siden maj sidste år har 57-årige Jan Staack arbejdet som lead it architect hos Dong Energy. Men da it-jobbank taler med ham en torsdag i oktober, sker det oven på en mindre forfremmelse. Han er dagen forinden blevet indsat som konstitueret managing architect, som er det øverste trin på Dong Energys arkitektstige.

Gennem årene har Jan Staack blandt andet været entreprise-arkitekt hos Region Hovedstaden og Carlsberg IT, konsulent hos Enator og udviklingschef i PBS (nu Nets, red.). Han har ikke fra begyndelsen haft et specifikt mål i karrieren, men er blevet ”inspireret undervejs”. Og alle jobskift har haft noget at bidrage med.
”Hver gang man har været et sted, har man fået noget med, som man kan bruge det nye sted. Det at skifte er på ingen måde skidt,” siger Jan Staack.

Et bedre ”human asset”

Som ung var Jan Staack splittet mellem naturvidenskaben på den ene side og litteraturen på den anden. I sidste ende blev kompromiset datalogi med sidefag i dansk. Det som endeligt beseglede karriereretningen blev et studiejob i en bank.

”Pludselig så jeg et sigte med de ting, vi lærte, fordi jeg så sammenhængene, de skulle anvendes i. Banken var ved at opbygge et kasseterminalsystem, som jeg kom med i udviklingen af, og det skabte min interesse og mit fokus på datakommunikation,” fortæller han.

Samtidig fik han tre medstuderende ansat i banken. Og netværk, som også har været afgørende for flere af Jan Staacks egne jobskift, skal man ikke undervurdere. Dels af hensyn til jobmuligheder og støtte, men også forbi man får andres erfaringer at trække på i nye situationer, forklarer han.

”Man bliver et bedre ”human asset” i en virksomhed, når man har et netværk.”

Ved stillinger søgt på gammeldags maner, har han ofte trukket på kollegers hjælp for at øve sig til samtalen.

”Vi læser opslag og ansøgning, og så beder jeg dem om at gå på mig og spørge til alt, de kan komme i tanke om. På den måde indstiller jeg mig mentalt og kan svare uden at væve i det.”

Livslang læring

I løbet af karrieren har Jan Staack gennemført flere kurser på IT-universitet i København, herunder blandt andet entreprise-arkitektur og projektledelse. Udover øgede kompetencer, kan det bruges over for arbejdsgivere.

”Det er ingen hemmelighed, at når man kommer op i sin karriere og bliver ældre, så er det godt at kunne vise, at man ikke er færdig med at lære. Det er en livslang proces,” siger han. I øjeblikket læser han en master i ledelse og strategi.

”Når man arbejder, også som lead it architect, så kommer man altid fra it i de andres øjne. Men det kan godt være, at man efterhånden har så stor forståelse både for forretningen, dens modeller og strategier, at man også kan bidrage fra den side. Det vil være væsentligt at kunne spille det kort også.”

Senior solutions manageren

48-årige Tony Franck er netop begyndt som senior solutions manager i Hitachi Data Systems. Et job som han i lighed med de fleste andre i karrieren landede via sit personlige netværk.

Han har i løbet af karrieren zigzagget mellem lederjob og mere teknisk betonede stillinger. To roller han begge befinder sig godt i.

”På et tidspunkt var jeg meget fokuseret på, at jeg bare skulle opad og være chef og direktør. Det prøvede jeg så af, og jeg fandt ud af, at det ikke er mig at have det øverste og direkte daglige ansvar for at nå budgettet og sørge for, at forretningen kører.”

Svær at lokke

Tony Franck er oprindeligt uddannet edb-assistent og begyndte som programmør, men han fandt hurtigt ud af, at han også havde talent inden salg og design af systemer.

Han har siden hentet erfaring hos store virksomheder som Oracle og Sun og kontaktes i dag ofte af headhuntere. En vej han har prøvet at brænde fingrene på.

”Jeg har taget imod et job, som ikke indeholdt det, jeg var blevet lovet. Jeg bruger mere og mere tid på at gøre mig umage med at spørge ind og være super ærlig over for dem, som prøver at lokke med noget. Jeg er nok ikke nem at lokke, for jeg vil egentlig helst blive længe. Men virksomheder kan jo også ændre sig. I Storagetek, Sun og Oracle har der været mange rolleskift.”

At skifte rolle internt i virksomheden kan dog også sagtens anvendes aktivt for at variere arbejdslivet.

”Jeg har ofte undersøgt mulighederne for at skifte job internt, hvis en position ikke har været, som jeg troede. Der er virksomhederne som regel meget smidige. Det er meget lettere for dem frem for at skulle hyre en ny”.

It-direktøren

I september fik 49-årige René Munk-Nissen ny arbejdsplads, da han skiftede stillingen som it-direktør hos DSB ud med den tilsvarende post hos Coop Danmark. Han har i over 15 år bevæget sig rundt i it-branchens højere luftlag, hvor de overordnede beslutninger træffes. Et spor han valgte at forfølge, da han som applikationsudvikler i slutfirserne blev tilbudt jobbet som teamleder i Fona A/S.

”Jeg havde dybe overvejelser, om jeg ville være tekniker eller gå ledervejen,” fortæller han.

Han valgte det sidste og steg siden hurtigt op i hierarkiet, hvilket han selv tilskriver et fokus på resultater og forretning.

”Jeg var hele tiden fremme med at skabe forandringer i værende systemer, og så har jeg altid været meget forretningsorienteret. Derfor var jeg altid den, som forretningsfolkene kom til, og jeg kom hurtigt i dialog med direktionen og blev på den måde et kendt ansigt i organisationen relativt nemt og hurtigt,” fortæller han.

I forbindelse med en fusion blev der brug for en it-system-chef. René Munk-Nissen blev spurgt og sagde ja. Siden dengang har han arbejdet på topplan så forskellige steder som Royal Unibrew, Actavis Group og Carl Bro Group i samlet set otte forskellige industrier.

Bedst at være på vej

Ifølge René Munk-Nissen, der er uddannet datanom med en senere MBA i ledelse, har han aldrig været særlig fokuseret på egne karriereplaner. Jobskifte er stort set også altid sket på foranledning af headhuntere.

”Alle de job jeg har taget, har jeg kunnet se mig selv blive pensioneret i,” som han udtrykker det. Når han har fået et tilbud, han ikke kunne sige nej til, har ét dogme været styrende.

”Det har altid været vigtigt for mig at være bevidst om, hvad jeg var på vej hen til. Det er meget bedre at skifte job på vej hen til noget end på vej væk fra noget. Jeg ser på, hvad jeg får ud af at skifte til en ny virksomhed? Hvilke nye opgaver, udfordringer og kompetencer?”

Hvilket karriereråd vil du give en nyuddannet it-kandidat?

Jan Staack: Det handler altid om at være tro mod sig selv. Man skal vide, at det, man søger, er noget man vil, fordi det er der ens hovedinteresser og kompetenceområder ligger. Det er lysten, der driver værket. Men man må også gerne have et øje på sit cv. Hvordan passer dette næste job ind i det? Er der en naturlig udvikling, og kan man se en karrierevej? Hvis ikke skal man forberede en forklaring til næste samtale.

Tony Franck: Gør det, du arbejder med, forståeligt for dem, du er omkring, og hav altid forretningsvinklen med i din måde at tilgå tingene på. Det åbner mange muligheder og døre. Der er ikke så mange rendyrkede programmørjob tilbage, fordi de outsources. Hvis du kan omsætte it til kundens forretning og forstå, hvad der er vigtigst for ham, er det værdifuldt.

René Munk-Nissen: Fokuser på at skabe værdi i den virksomhed du er i, frem for din egen karriereplanlægning. Vær tro mod dig selv og opgaverne foran dig. Derudover havde jeg selv stor glæde af at tage en forretningsorienteret uddannelse, som jeg betragter MBA’en som. Udover at være et kvalitetsstempel, har det givet mig en indsigt, så jeg tænker mere forretningsorienteret og kan tale forretningens sprog. Rent kommunikativt skal man også have fokus på at opkvalificere sine evner, så man kan formidle komplicerede budskaber på en forståelig og enkel måde.

Læs også