It-karriere

Stor ef­ter­spørgsel efter it-folk med disse cer­ti­fi­ce­rin­ger

It-certificeringer har i årevis stået i høj kurs som en klar metode til at tildrage sig særlige kompetencer og viden inden for specifikke teknologier.

For udviklerne og lignende er det derfor vigtigt hele tiden at holde sig opdateret.

For efterspørgslen efter kompetencer og certificeringer skifter løbende i takt med, at virksomheder og organisationers behov, strategier og teknologibrug ændrer sig.

Computerworlds amerikanske søstermedie har kigget nærmere på udviklingen inden for efterspørgslen efter it-certificeringer på det amerikanske marked.

Det er sket med udgangpunkt i den store 2021 IT Salary-undersøgelse, der ifølge vores nyhedsbureau giver et fingepraj om hvilke certificeringer, der kan hæve it-medarbejderens løn - og der altså dermed er øget efterspørgsel efter lige nu.

Ifølge undersøgelsen kan en it-medarbejder forvente, at lønnen stiger med mellem 5 og 10 procent, hvis han får en af følgende certificeringer.

1) AWS Certified Solutions Architect – Professional

Den måske mest udbredte certificering blandt AWS’ mange forskellige. Certificeringen fokuserer på blandt andet design og udrulning af skalerbare systemer på Amazon Web Services til lavest mulige omkostninger. I USA kan man med denne certificering oppebære en årsløn på 113.000 dollar - omkring 700.000 kroner.

2) Certified Cloud Security Professional (CCSP)

CCSP-certificeringen udbydes af det internationale it-sikkerhedschef certificerings-konsortium, ISC. Med den i hånden kan du dokumentere, at du har dyb indsigt i udvikling, håndtering og sikring af data, applikationer og infrastruktur i clouden. Certificeringen retter sig ikke mindst mod arkitekter, sikkerheds-administratorer, system-folk og lignende. ISC anbefaler, at man har mindst fem års praktisk erfaring, inden man giver sig i kast med CCSP-certificeringen, som i USA kan sikre en gennemsnitlig årsløn på 118.600 dollar - omkring 740.000 kroner.

3) Certified Data Privacy Solutions Engineer (CDPSE)

Denne sikkerheds-certificering udbydes af ISACA - Information Systems Audit and Control Association. Certificeringen sikrer kompetencer inden for håndtering af privacy og sikkerhed i organisationerne på et felt, der vokser hastigt, når det gælder kompleksitet, lovgivning og lignende. Man skal have mindst fem års praktisk erfarting med governance og arkitektur på privacy-området for overhovedet at kunne gå til eksamen.

4) Certified Data Professional (CDP)

Denne certificering udbydes via ICCP, Institute for Certification of Computing Professionals, der udbyder en række forskellige retninger og specialiseringer under CDP. Man kan således blive specialiseret i eksempelvis business analytics, data analytics og design, data governance, data integration, data warehousing og meget mere. Man kan desuden tage CDP på forskellige niveauer, der begynder med ‘foundation’ og slutter med ‘executive management.’ I USA er gennemsnitslønnen for en it-mand med CDP-certificering 45.000 dollar - 280.000 kroner.

5) Certified Ethical Hacker (CEH)

CEH-certificeringen udbydes gennem International Council of E-Commerce Consultans, der er en af verdens største certificerings-organisationer inden for it-sikkerhed. Her får man papir på, at man kan finde sårbarheder og lignende i it-systemer via de samme metoder og teknikker, som hackerne anvender. Har man CEH-certificering kan man forvente en årsløn i omegnen af 81.000 dollar i USA, godt en halv million kroner.

6) Certified Information Security manager (CISM)

Denne certificering udbydes også af ISACA. Men den i hånden kan man dokumentere, at man ved noget om håndtering af it-sikkerhed, når det gælder eksempelvis governance, risiko-styring, udvikling af it-sikkerheds-planer samt håndtering af beredskab og lignende. Certificeringen retter sig mod it-professionelle, der arbejder med it-sikkerhed og anbefales til folk, der har nogle års erfaring på området. Forventet årsløn på det amerikanske marked: 127.000 dollar - omkring små 800.000 kroner.

7) Certified Information Systems Security Professional (CISSP)

Udbydes af ISACA og fokuserer på blandt andet emner som organisations-struktur, risiko-styring, sikkerheds-drift, IAM, test og lignende. Man skal have mindst fem års praktisk erfaring på en række områder for at kunne tage certificeringen. Årsløn i USA: 114.000 dollar eller godt 710.000 kroner.

8) Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE)

CCIE er den højeste certificering i Ciscos programmer. Man kan tage den på en række områder, der dækker eksempelvis enterprise infrastructure, enterprise wireless, datacenter, sikkerhed og flere andre. Det anbefales, at man har mellem fem og syv års erfaring med det specifikke område, inden man tager certificeringen. Den sikrer i USA en årsløn på 126.000 dollar, omkring 785.000 kroner.

9) Cisco Certified Network Associate (CCNA)

CCNA-certificeringen udbydes på en række specialiserede områder, herunder eksempelvis sikkerhed, wireless, routere og switche, datacenter, cloud og lignende. Certiceringen fækker områder som netværks-adgang, IP-services, sikkerhed, automatisering og lignende. Man kan tage certiceringen, hvis man har blot et enkelt års erfaring med Ciso-produkter og - services. CCNP kan sikre en årsløn på det amerikanske marked på 78.000 dollar, omkring 485.000 kroner.

10) Microsoft Certified Azure Solutions Architect Expert

Denne certificering er særligt udformet til cloud-professionelle, der er ansvarlige for at opbygge cloud-løsninger i professionelt øjemed. Certificeringen er på ekspert-niveau og fokuserer på emner som udrulning, konfigurering af infrastruktur, implementering af workloads og sikkerhed og udrulning af apps. Årsløn i USA: 120.000 dollar eller omkring 750.000 kroner.

Andre certificeringer, der er efterspørgsel efter lige nu ifølge den amerikanske undersøgelse

Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), Oracle Certified MySQL Database Administrator (CMDBA), Cisco Certified Network Professional (CCNP), - Project Management Professional (PMP) - Salesforce Certified Development Lifecycle and Deployment Designer

Læs også