Løn

De største lønhop sker ved jobskifte. Men er udsigten til højere løn alene et jobskifte værd?

Det kan betale sig at søge nye græsgange, hvis du vil have ekstra kroner ind på kontoen. Det viser vores undersøgelse om løn fra januar ’23. Men er det værd at skifte job bare for at få en federe hyre? Læs med og få tre spørgsmål til dit jobskifte af direktør i Computerworld it-jobbank, Torben Tronbog.

Hele 25 % af de it-professionelle, som har deltaget i vores undersøgelse om løn, har fået en stigning på over 10 % ved jobskifte indenfor det seneste år. Og 45 % har fået mellem 1 og 10 % mere i løn. Det synes vi alligevel, er en sjat!

Samtidig kan vi se, at netop dét at få mere i løn er den største motivation for at søge nye udfordringer blandt it-folk.

Således svarer hele 64 % af de adspurgte i vores undersøgelse, at en højere løn kan motivere dem til nyt ansættelsesforhold andet steds.

Løn er ikke årsagen til at it-professionelle skifter job

Men vent lidt.

For ser vi på, hvad der fik de fleste it-professionelle til at skifte job sidst, så var det faktisk ikke lønnen.

Det var elementer som dårlig ledelse, manglende udvikling i jobbet og indflydelse på beslutninger. Her kommer dårlig løn som en årsag faktisk helt nede på en 7. plads.

Statistikkerne fortæller os dermed, at der er forskel på, hvad it-professionelle motiveres af, og hvad der reelt har betydning, når det kommer til at skifte job.

Af hvilken årsag skiftede du job sidst?

Utilfredshed med min chef
29 %
Manglende udvikling
27 %
Manglende indflydelse på beslutninger
21 %
Ingen karrieremuligheder
21 %
Dårligt psykisk miljø
19 %
Dårlig løn
19 %
Kedelige arbejdsopgaver
19 %
Lang afstand til arbejde
15 %
Manglende mening i mit arbejde
8 %
Ingen mulighed for hjemmearbejde
6 %
Samarbejdsvanskeligheder med kolleger
4 %

Tre spørgsmål til dig, der overvejer nyt job på grund af pengene

Med den forskel in mente, synes vi det er ekstra vigtigt, at du gør dig nogle gode overvejelser, før du lægger jobbet bag dig til fordel for et med mere i lønposen.

Direktør i Computerworld it-jobbank, Torben Tronborg, giver dig tre spørgsmål, som kan hjælpe med at skabe klarhed over dit potentielle jobskifte:

Carina Emma Sørensen

Torben Tronborg

Direktør, Computerworld it-jobbank

1. Er løn et problem for dig nu?

Der er ikke noget galt i at skifte job, fordi du vil have mere i løn. Men overvej med dig selv, hvor ønsket kommer fra inden:

”Hvis det er fordi, du sidder i et lavtlønnet job, og føler dig presset på din privatøkonomi, så er det selvfølgelig vigtigt at handle på – enten ved at tale med din leder eller ved et jobskifte," siger Torben og fortsætter:

"Det er også vigtigt at tage seriøst, hvis du ved, at du ligger på et for lavt lønniveau, eller føler dig uretfærdigt behandlet. Der ligger også en stolthed i at blive ordentligt betalt for det, du laver. Men hvis du ikke tænker over løn til hverdag - hvis du har det, du skal bruge - men bare gerne vil have lidt ekstra luksus, så er et jobskifte værd at overveje mere nøje.”

2. Hvad er det i virkeligheden, der driver dig?

For selvom det er lækkert med mere i løn, så har Torben gennem sit arbejde med it-professionelle erfaret, at det faktisk ikke er dét, som har den største betydning.

Derfor råder han dig til at tænke over, hvad der motiverer og betyder noget for dig på et dybere plan:

”Løn kan være en motivation til at starte med, men når det bliver hverdag, så er løn et tal på et stykke papir for langt de fleste af os. Det er ligesom at få en ny bil – den er fed det første stykke tid – men så bliver det hverdag," siger Torben.

"Og når dét sker, så er der noget andet, som skal få dig op om morgenen. Måske er det de meningsfyldte arbejdsopgaver, de søde kolleger eller den gode chef. Så hvis du parkerer lønnen et øjeblik, og finder ud af, hvad der i virkeligheden driver dig, kan du meget bedre vurdere, om jobbet er noget for dig.” slutter han.

3. Hvad kan det nye job give dig udover mere i lønposen?

Når du er blevet klogere på, hvad der motiverer dig, kan du igen vende blikket mod jobbet.

Sørg for at få afdækket så meget som muligt om virksomheden, du søger hos, inden du beslutter dig. På den måde kan du hurtigt finde ud af, hvad det nye job, kan give dig:

”Spørg virksomheden hvad de kan tilbyde udover den højere løn, og hør også gerne om det er muligt at få en uformel samtale, en kemisamtale, med en potentiel kollega. Samtalen kan give dig et værdifuldt indblik i kollegaskab, arbejdsopgaver og virksomhedens kultur. Hvis du kender nogen i virksomheden, så spørg også gerne dem om arbejdet. Jo flere indtryk af stedet du kan danne dig, før du beslutter dig, jo nemmere er det at vurdere, om du skal skifte job,” slutter Torben.

Vil du læse mere om jobskifte? Så tjek vores karrieresider, hvor du finder hjælp til alt fra ansøgning og CV, jobsamtalen og ansættelseskontrakten. Du er også altid velkommen til at skrive til Torben på tt@it-jobbank.dk, hvis du har noget på hjertet i forhold til din jobsøgning.

Om undersøgelsen

Vores indsigter bygger på Computerworld it-jobbanks rapport om løn og personalegoder. Data er indsamlet i perioden november 2022 - januar 2023 blandt 2.576 it-professionelle i alderen 18-65 år med forskellige profiler og ansættelsesforhold.

Læs også