It-karriere

Jobfest: +900.000 ledige it-stil­lin­ger i Europa lige nu

Der er for alvor tryk på efterspørgslen efter digitale kompetencer for tiden, hvor virksomheder og organisationer i tusindvis er godt i gang med at omstille deres forretninger til fremtiden.

Det gælder både herhjemme og i resten af Europa, hvor der er rift om de dygtige it-folk - ikke mindst stillinger som software- og webudviklere, som der for alvor er bud efter.

Computerworld it-jobbank, har således lige nu 160 ledige stillinger som software- og webudvikler opslået.

Samme billede ser vi i Europa, viser den nyeste rapport fra CompTIA, som belyser udviklingen i en de største europæiske lande, nemlig Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien samt Tjekkiet, Belgien, Holland, Polen, Rumænien og Portugal.

I første kvartal 2021 blev der i disse lande opslået 900.000 ledige it-stillinger i de pågældende lande. Det svarer til en markant stigning på 40 procent sammenlignet med tredje kvartal 2020. Set bredt over de 10 lande er det også her primært software- og webudviklere, som virksomheder og organisationer sukker efter.

Kvart million ledige stillinger som software-udvikler

I første kvartal var der i de 10 lande samlet set lige knap en kvart million ledige software-udvikler-stillinger. Lægger vi de beslægtede kategorier sofware-udvikling, web-udvikling og programmører sammen, var der i første kvartal opslået hele 351.000 stillinger i de 10 lande.

Også it-sikkerhedsfolk er voldsomt efterspurgte for tiden. I de 10 lande var der i første kvartal opslået godt 231.000 stillinger inden for cybersikkerhed og system-analyse. Disse to kategorier udgør de klart dominerende, når vi ser på ledige it-stillinger.

På tredjepladsen finder vi nemlig system-administratorer, hvor der i de 10 lande i første kvartal var opslået knap 85.000 stillinger.

Der er desuden opslået mange stillinger, hvor virksomhederne søger it-supportere og -teknikere samt netværks-folk og -administratorer. Ifølge sammentællingen fra CompTIA udgør de ledige it-stillinger i de 10 store lande 13 procent af samtlige opslåede stillinger. I 2020 udgjorde de 11 procent samlet set.

Størst andel i Polen

“Dette underbygger den nuværende trend med digital transformation og den voksende brug af teknologi på tværs af industri-sektorer og virksomheder i alle størrelser,” lyder det.

Polen er det land, hvor der for tiden er allerstørst efterspørgsel efter it-folk set i forhold til alle brancher.

Her udgør andelen af ledige it-stillinger enorme 36 procent af det samlede antal jobopslag, hvilket altså betyder, at mere end hver tredje ny-opslåede job-opslag i Polen er på en it-stilling.

Tyskland er dog det land, der for tiden har markant flest ledige it-stillinger. Vores store naboland mod syd topper nemlig listen med hele 421.000 it-jobopslag, hvilket er 3,5 gange flere end Frankrig, der med knap 122.000 ledige stillinger kom ind som det land, der har næstflest ledige stillinger.

Herhjemme har danske It-jobbank lige nu flest ledige it-stillinger indenfor den kategori, der kaldes for ‘implementation/konsulent,’ hvor der lige nu er 172 ledige stillinger.

Næstflest jobopslag i Danmark har vi på software- og webudvikling (160 ledige stillinger i skrivende stund) fulgt af ‘projektledelse’ (100 jobopslag).

Alle vil have programmører

Der er ikke på den måde noget nyt i, at programmørerne er eftertragtede. Hvem husker for eksempel ikke daværende Microsoft-topchef Steve Ballmers energiske dans og kampråb med gennemblødt skjorte og hæs stemme: ‘Developers, developers, developers’ helt tilbage i 2000?

Efterspørgslen efter netop udviklere har da også været ret uberørt af corona-krise og pandemi verden over. Og noget kunne tyde på, at den kommer til at stige også i fremtiden, hvor der vil komme yderligere kamp om programmørerne.

I hvert fald viser rapporten CodinGames 2021 Developer Survey - som du finder her- at mange virksomheder vil have flere udviklere og programmører - og især nogen, der kan skrive i JavaScript og Java og Python.

Undersøgelsen bygger på svar fra 15.000 udviklere og HR-folk. 64 procent af de virksomheder, som de arbejder for, ønsker at hyre mere end 50 udviklere inden nytår.

Læs også