Løn

Kvinder får færre løn­for­hand­lin­ger og ringere løn­stig­nin­ger

It-professionelle kvinder i Danmark får sjældnere adgang til lønforhandlinger, og lavere lønstigninger end de mandlige kolleger, viser en undersøgelse fra Computerworld it-jobbank. Den danske headhunter Peter Rasmussen har et bud på en forklaring.

Kvindelige it-folk kommer sjældnere til lønforhandlingerne end deres mandlige kolleger, og når de så endelig kommer til en lønforhandling, er udbyttet ofte ringere.

Det viser tal fra en ny stor undersøgelse, som Computerworld har foretaget i samarbejde med it-jobbank.

Rapporten blotlægger således en række markante ubalancer blandt danske it-professionelle.

I rapporten bliver folk spurgt om, hvor stor en stigning deres seneste lønforhandling resulterede i, og her svarer hele 15,6 procent af de it-professionelle kvinder, at de ikke haft adgang til en lønforhandling, mens det tilsvarende tal for mændene blot er 11,5 procent.

Ringere udbytte af forhandlinger

Undersøgelsen peger ikke alene på, at kvinder tilbydes færre lønforhandlinger.

Den viser også, at udbyttet lader til at være mindre, når kvinderne har været til lønforhandlinger.

Således har 17,3 procent af mændene fået en lønforhøjelse på seks procent eller derover i den seneste lønforhandling, mens det kun gælder for 12,9 procent af kvinderne.

Hvor meget fik du ved sidste lønforhandling?

Hver fjerde får ikke lønløft

Tendensen slår også i gennem i forbindelse med jobskift. Her viser undersøgelsen, at 24,4 procent af kvinderne ikke fik et lønløft ved seneste jobskift, mens det samme blot var tilfældet for 15,6 procent af mændene.

Det skal dog tilføjes, at tendensen er omvendt, når det gælder lønnedgang i forbindelse med jobskift.

Her er det 14,2 procent af de adspurgte mænd, som oplevede en lønnedgang ved seneste jobskift, mens det samme gælder for blot 6,4 procent af kvinderne.

Kvinder har flere prioriteter

Den danske datalog-uddannede headhunter Peter Rasmussen, der er stifter af it-rekrutteringsfirmaet iHeadHunt, vurderer, at lønforskellene blandt de it-professionelle mænd og kvinder blandet andet kan skyldes, at kvindelige kandidater har en bredere palette af prioriteter i deres arbejdsliv, mens han oplever at mændene har større fokus på lønchecken.

Han peger i den forbindelse på en oplevelse, som han havde for nylig.

Her ringede en kvindelig kandidat, som han tidligere selv havde arbejdet sammen med, og bad ham hjælpe med at finde ny arbejdsplads.

“Da jeg spurgte til lønnen, svarede hun: ‘Ved du hvad, det er ikke så afgørende. Jeg ved, at jeg under alle omstændigheder nok skal få en fin løn. Det, der betyder noget, er, at jeg får en ordentlig arbejdsplads og en ordentlig chef,’ siger han til Computerworld og tilføjer:

“Det har jeg altså ikke hørt særligt mange mænd sige. Til gengæld oplever jeg, at mange kvindelige kandidater lægger vægt på, at de kommer til at arbejde med nogle kolleger, som de har god kemi med.”

En pointe, der bakkes op af Computerworlds it-jobbanks undersøgelse.

Adspurgt om hvilke parameter, der kan få folk til at skifte job, svarer 64,5 procent af mændene højere løn, mens det samme tal for kvinderne er 53 procent

Peter Rasmussen understreger dog samtidig, at han møder mange kvinder, der - som han siger - 'godt ved, hvad de er værd' og er meget bevidste om, at det skal forhandlet en god løn på plads.

Om undersøgelsen

Indsigterne bygger på Computerworld it-jobbanks rapport om løn og personalegoder. Data er indsamlet i perioden november 2022 - januar 2023 blandt 2.576 it-professionelle i alderen 18-65 år med forskellige profiler og ansættelsesforhold.

Du kan hente rapporten her i en virksomhedsrettet version

Læs også