Løn

Sådan taler du med andre om løn

At tale med andre om løn behøver ikke at være en stor afsløring af det præcise antal kroner og ører, der tikker ind på kontoen. Det kan også være en snak om procentvis lønstigning, eller mere overordnede tanker om hvor forretningen er på vej hen.

Løn er for mange et vigtigt men ømt emne. De fleste af os vil gerne vide mere om lønniveauet på vores arbejdsplads, men hvordan starter man lige sådan en samtale? Læs med her, og få inspiration til at starte trygge samtaler om løn til gavn for både dig og dine kolleger.

Hvorfor vil jeg tale om løn?

Der kan være mange grunde til at åbne op for emnet om løn. Eksempler kan være:

• Du ønsker større gennemsigtighed
• Du er nysgerrig på ligeløn mellem mænd og kvinder
• Du er i tvivl om dit eget lønniveau
• Som inspiration til din næste lønsamtale

Et godt råd inden du kaster dig ud i samtalen, er at blive bevidst om dine grunde. Når du er klar på, hvorfor du vil tale om løn, kan du nemmere finde ud af, hvad du vil spørge om, og hvordan du vil gøre det.

Derudover kan klarhed omkring dine årsager være et rigtig godt anker for en samtale. Hvis du er tydelig omkring din løn-nysgerrighed, ved andre, hvor du står - og det skaber tryghed.

Overvej, hvilke informationer du vil dele

Du behøver ikke at dele din månedlige indkomst, for at få en god snak om løn. Mindre konkrete lønoplysninger kan også være informative

For eksempel kan du gå i dialog med dine kolleger om, hvad I fik i procentvis lønstigning ved sidste lønsamtale. Et slag på tasken over en procentvis stigning kan føles mindre farligt end at tale om et egentlig lønbeløb.

Du kan også overveje at fokusere på andet end løn, og for eksempel spørge ind til pension, certificeringer, timeantal eller medarbejderaktier. Det er elementer, som alle har stor værdi, men som vi tit glemmer, hører med i samtaler om løn.

Beslut dig for hvem, du vil tale med

Start med dem, du har tillid til. Vi er ikke fortalere for at se spøgelser, men fordi løn er sårbar information, er det godt at overveje, hvem du deler med på forhånd.

I nogle relationer kan åbenhed være en stor gave som kan tage dig, din løn og dit kollegaskab til nye højder – i andre kan det være en kilde til jalousi og splid.

Du kan også overveje, om du overhovedet skal tale med dine kolleger om løn – og i stedet spørge dine venner og bekendte i samme branche.

Her skal du bare være opmærksom på at lønvilkår og -kultur kan være anderledes end på din arbejdsplads, og derfor er dine venners indsigter sjældent direkte overførbare.

Observér lønkulturen på din arbejdsplads

Hvordan oplever du lønkulturen på din arbejdsplads? Prøv at læg mærke til, hvordan andre taler om løn, og hvordan dine kolleger reagerer, når emnet falder på løn. De uskrevne regler er nemlig guld i forhold til at finde ud af, hvor meget du selv kan sige.

Er du på en arbejdsplads, hvor du oplever at løn er et tabu, kan en idé være at tale mere overordnede om emnet. Start en dialog med dine kolleger om, hvor I tror, forretningen er på vej hen, og hvad I tror, det kan betyde for næste runde af lønforhandlinger. Tror I på stigning, stagnation eller lønnedgang?

Er du omvendt på en arbejdsplads med tradition for løngennemsigtighed, kan du bedre åbne op, og spørge mere specifikt ind.

Hvis du synes, det er svært at læse stemningen, kan du eventuelt spørge dine kolleger, om de kunne finde på at tale med andre om deres løn.

Se lønviden som inspiration og undgå sladder

Når du har været ude og tale solen sort om løn, står du med en masse ny viden, som du kan vælge at bruge mere eller mindre konstruktivt.

For nogle kan det være fristende at dømme kolleger, at blive jaloux eller at begynde at sammenligne, fordi lønchecken er forskellig. Men det er en blind vinkel, som ikke skaber værdi.

Husk, at der kan være mange faktorer, som gør, at en kollega får en bestemt løn. Erfaring, anciennitet og uddannelse er tre af de åbenlyse. Men der kan også være forhold, som andre ikke kender til, og som er en privatsag mellem medarbejder og chef.

Se i stedet på løninformationerne, som en inspiration til din egen situation. Brug informationerne til at kigge indad, og spørg dig selv hvad DU kan gøre for at få mere i løn.

Vi opfordrer også til at undgå at dele løninformationer, som du har fået personligt. Det er nemlig ikke tilladt at offentliggøre en kollegas løn medmindre vedkommende har givet samtykke.


Når dét så er sagt - så håber vi, at du har fået inspiration til at åbne for snakken om løn!

Ærlig talt - jeg vil ikke tale om løn

Du kan altid læne dig op af anonyme statistikker for at få en indikator for lønniveauet. Det kan være via en lønberegner - eller Computerworld it-jobbanks lønrapport, som udkom i januar 2023.

Du finder rapporten HER - dog i en virksomhedsrettet version. Husk i øvrigt at tallene går på tværs af virksomheder og brancher, og derfor kan gennemsnittet se anderledes ud, end på din arbejdsplads.

Læs også