Træn job­sam­ta­len med ChatGPT

Har du overvejet at bruge ChatGPT inden din næste jobsamtale? Chatbotten kan give dig inspiration til samtalen, og forberede dig på at sidde i den varme stol. Læs med her, hvor du får 4 gode idéer til at bruge kunstig intelligens inden jobsamtalen.

1. Bliv klogere på interviewspørgsmål

ChatGPT kan give dig eksempler på interviewspørgsmål, som du ofte ramler ind i til jobsamtalen.

Det giver dig chancen for at forberede dig på forskellige svar, inden du reelt skal afsted.

Hvis du beriger botten med data om jobopslaget, dine erfaringer og din ansøgning, kan den stille mere nuancerede og kritiske spørgsmål.

Bed ChatGPT om direkte at antage rollen som ansættende leder eller rekrutteringskonsulent hos virksomheden, du skal til jobsamtale hos, og spørg, hvilke (kritiske) spørgsmål den ville stille dig til en jobsamtale.

Husk at anonymisere dine data inden du sætter dem ind.

2. Få hjælp til at formulere gode svar eller simulér en samtale

Den næste mulighed for at forberede dig løber lige i hælene på den første. Det handler nemlig om at få inspiration til at formulere de gode svar.

Igen kan du berige ChatGPT med dine relevante data, og denne gang beder du botten antage rollen som ansøger. Herfra kan den formulere relevante svar på de spørgsmål, du søger hjælp til.

Faktisk, kan du simulere en hel jobsamtale med forskellige scenarier, hvor enten du eller ChatGPT antager rollen som henholdsvis ansøger eller ansættende leder.

Som ansøger viser det desuden dit engagement for jobbet, hvis DU kan stille virksomheden et par interesserede spørgsmål til samtalen.

Det kan ChatGPT selvfølgelig også komme med kvalificerede bud på.

3. Hjælp til præsentationsteknik, kropssprog, toneleje og ordvalg

Den her er særligt god, hvis du er den nervøse type, er ude af jobsamtale-træning eller bare gerne vil have gode råd til at forbedre din præstation.

Sæt ChatGPT ind i din situation, fx jeg bliver tit nervøs til jobsamtaler, hvordan undgår jeg, at det går ud over min præstation? Eller hvordan arbejder jeg med min præsentationsteknik til jobsamtalen? Eller jeg skal præsentere en case om [XX] til jobsamtalen, hvordan kan jeg indlede casen?

Og få gode råd og teknikker til at fremstå skarp, kompetent og afslappet.

Det er kun din fantasi (og jobsamtale-kvaler) som sætter grænser for, hvad du kan få hjælp til her, så spørg løs! Du kan regne med at få vinkler på alt.

4. Opfølgningen

Måske kommer du ud fra samtalen, havde en god fornemmelse, og har virkelig lyst til at følge op. Men hvordan gør du det, og hvad skal du skrive?

Bed ChatGPT komme med forslag til gode muligheder i din situation.

Hvis det handler om at skrive en mail, kan du skrive dine hovedpointer og bede botten formulere et udkast til en passende mail.

Når du har et godt udkast, kan du vende hele situationen om, bede chatGPT antage rollen som ansættende leder, og høre hvad ”vedkommende” ville sige til at få sådan en opfølgningsmail.

På den måde kommer du hele vejen rundt, og er fri for at sidde med tankerne om dit next step selv.

Læs også