Øvrige

Viborg bliver An­droid­fri zone

I forbindelse med placeringen af Apples nye datacenter i Viborg, er it-jobbank kommet i besiddelse af lækkede oplysninger fra en centralt placeret kilde på Rådhuset i Viborg om, at en del af aftalen indeholder krav fra Apples side om, at Viborg og omegn skal være Androidfri zone.

Da Apples valg faldt på Viborg, fulgte der mange nye fremtidige arbejdspladser med. Og når byggeriet starter i 2017 vil mange søge de attraktive it-job hos it-giganten, som er en populær arbejdsplads.

Men nye lækkede oplysninger, som it-jobbank er kommet i besiddelse af fra en navngiven kilde, antyder, at Apple har indskrevet krav i kontrakten med Viborg om, at Viborg med opland skal være Androidfrit. Det betyder bl.a., at du, hvis du benytter Android eller tidligere har gjort det, vil blive fravalgt i screeningsprocessen, såfremt du vælger at søge job hos Apple i Viborg. Og det bliver svært at snyde systemet: Apple har siden smartphonens entré på markedet samlet lister over danske Android-brugere, og modtager de en ansøgning, vil ansøgeren automatisk blive tjekket op mod den liste og blacklistet.

Apples danske direktør, Henning Pærelund, udtaler fra sit sommerhus i Ebeltoft: ”Det kan godt være, at det er barske vilkår for ansøgerne, men vi ønsker simpelthen ikke illoyale medarbejdere. Man skal være Apple-fan helt ind til skroget. Og det mener vi ikke man er, hvis man har benyttet Android på et tidspunkt i sit liv. Så derfor filtrerer vi de ansøgninger, vi modtager.”

Reaktionerne er stærke

it-jobbank har spurgt flere af sine kandidater, hvad de synes om denne udmelding, og mange er rasende. Eksempelvis siger en kandidat, der kalder sig S. Amsung, at det er helt forkasteligt og direkte diskriminerende at dele jobansøgere op på denne måde. ”Jeg kommer ikke til at søge job hos Apple alligevel, for jeg vil ikke ligge under for den slags æbletyrani!”

Der findes dog også sympati for Apples udmelding: ”Hvorfor ikke skille æblerne fra pærerne? Det er da sund fornuft,” udtaler formanden for Foreningen for Danske Apple-entusiaster (FDA), Ingrid Marie Elstar.

Ifølge it-jobbanks kilde vil Viborgs borgmester, Torben Nielsen (V), gå meget langt for at sikre aftalen med Apple. Efter sigende skal Viborg som en del af aftalen overveje sanktioner for butikker, der fortsat vælger at forhandle Android-telefoner. For at gøre det mindre attraktivt at investere i en Android-telefon, har der ligeledes været afholdt hemmelige møder med en række netværk for at afklare, om det er muligt at forringe dækningen for Android-brugere i Viborg og opland.

Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra Viborgs borgmester, Torben Nielsen, og vi har derfor ikke fået bekræftet rigtigheden af de lækkede oplysninger.

Læs også