It-karriere

An­sæt­tel­se i en krisetid: Lærkes første måned som nyansat

Onboarding inkluderer almindeligvis mødet med en ny chef og nye kolleger, men også en fast opstartsplan. Sådan gik det imidlertid ikke Lærke Johansson, der er startet i nyt job under pandemien. Læs hendes historie om den første måned som nyansat i en krisetid.

Lærke Johansson blev ansat i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, mens nedlukningen af Danmark kun var få uger gammel. Det var heller ikke uden en vis spænding og nervøsitet, at hun dukkede op til sin første arbejdsdag i styrelsen.

”Jeg var spændt på, om det overhovedet var muligt for mig at få en hjemmearbejdsplads fra første dag, men Udviklings- og Forenklingsstyrelsen var gode til at informere om det praktiske og tog imod mig og tre andre iført handsker og væbnet med håndsprit,” fortæller Lærke Johansson, der er tiltrådt en stilling som Chief Advisor hos styrelsen.

”Mit indtryk var, at der var tænkt grundigt over, hvordan de kunne sige ordentligt velkommen, men samtidig overholde de udstukne retningslinjer. Teknisk var der et par udfordringer, men de blev hurtigt løst, og der var forståelse for, at det var en noget usædvanlig opstart.”

Ændret opstartsplan og online kaffemøder

Den oprindelige opstartsplan blev ændret, og Lærke Johansson må have eventen om PI Planning til gode.

”De første dage blev i stedet brugt på at læse programhistorik, dokumentation, tage campus-kurser og deltage i online introduktionsmøder med mit nye team. Jeg fik også tildelt en mentor, som tog godt imod mig og vejledte mig i, hvem jeg skulle kontakte om hvad og meget andet," forklarer Lærke Johansson.

”Den ansvarlige for min onboarding har også været en stor hjælp i at sikre, at jeg fik den rette information i den rette orden, men også sikre min og mine kollegers trivsel. Jeg har i det hele taget fået et godt indtryk af mit nye team – både fagligt og personligt,” påpeger Lærke Johansson og fortsætter:

”Vi holder blandt andet online kaffepauser, hvor vi helt legitimt kan tale om løst og fast, og hvor jeg kan få et indtryk af, hvad der rører sig, og hvordan hverdagen ser ud. Der har desuden været stor forståelse for at få arbejds- og privatliv til at hænge sammen, og det har givet en stor ro.”

Kahoot-quiz og ”mød en kollega”

På nær lederen og den ansvarlige for onboarding har Lærke Johansson kun mødt sine kolleger online. Det har trods omstændighederne været en god oplevelse, der har været præget af tiltag, der skal sikre alles motivation og trivsel.

”Jeg har deltaget i min første online fredagsbar med Kahoot-quiz, og det virkede overraskende godt. Det er mit indtryk, at det er kolleger, der gider hinanden, og de er investerede i, at det skal være et godt sted at arbejde,” understreger Lærke Johansson.

”Der har også været et andet initiativ, ”mød en kollega”, hvor en udvalgt kollega hver dag svarer på nogle spørgsmål, der giver et indtryk af, hvem vi er som mennesker – udover den faglighed, som skinner igennem dialoger, titler og sparring.”

En ny model for arbejdslivet

Der har for Lærke Johansson været en del mere uro forbundet med at starte nyt job under en pandemi end ellers, vurderer hun.

”Jeg tror, at det er mere forbundet med coronavirussen end det nye job. Jeg har konstant dårlig samvittighed over enten ikke at være effektiv nok i mine arbejdsopgaver eller ikke være nok til stede for familien. En situation, som jeg desværre tror, at mange kan nikke genkendende til,” fortæller Lærke Johansson.

”Og så savner jeg virkelig den hurtighed og fleksibilitet, der er i at sidde sammen fysisk! Jeg håber, at vi på den anden side af corona høster frugterne af de online-erfaringer, vi har gjort os. Ideelt set ville det være en blanding af tilstedeværelse på kontoret til workshops og sparring og dage hjemme med fokus på produktion og skriftlighed," forklarer Lærke Johansson og fortsætter:

”Umiddelbart tror jeg også, at der kan være en gevinst i det lokalemæssigt, selvom det kræver en lidt anden indretning end den klassiske arbejdsplads.”

Fart og fleksibilitet er attraktive følgevirkninger

Da Lærke Johansson bliver spurgt om, hvad hun glæder sig mest til, når vi engang kan vende tilbage til et mere normalt arbejdsliv, er svaret klart.

”Jeg glæder mig allermest til at møde mine kolleger og få fart på idéerne! Jeg trives bedst, når der er balance mellem det fokuserede skriftlige arbejde, som hjemmearbejde er en god rammesætter for, og den dynamiske pingpong til fysiske møder. Det er bare ikke det samme, når man ikke får kropssprog og humor med,” påpeger Lærke Johansson og afslutter:

”Og så håber jeg selvfølgelig, at vi kan finde en god balance med udgangspunkt i de erfaringer, vi har gjort os, så fleksibiliteten i arbejdet øges.”

Læs også