It-karriereJobsøgning

Sådan bliver du uund­vær­lig i it-branchen

Hvis du vil være sikker på at have en plads på arbejdsmarkedet i fremtidens it-branche, så er der nogle helt bestemte kompetencer, du bliver nødt til at mestre.

Der er mange trends i it-branchen: Mobile løsninger stormer frem, og Internet of Things spås en stor fremtid. Bølger kommer, de bliver måske kæmpe store, men de forsvinder også igen, når de har ramt toppen. Hvis du som it-faglig vil være sikker på at have et job i fremtiden, så er det vigtigt, at du bliver god til det strategiske og organisatoriske arbejde.

Det vurderer Mads Thimmer, der er direktør i og medstifter af Innovation Lab, som er et videnscenter for ny teknologi og digitale trends.

”Især store virksomheder begynder at outsource de fleste af deres it-redskaber. Derfor bliver det en hel anden hverdag for it-folk. Der kommer nye arbejdsbeskrivelser og ansvarsområder, hvis du skal stå i spidsen for it i en virksomhed,” siger Mads Thimmer.

Den store fremgang for cloud-løsninger betyder, at det ikke længere bliver et spørgsmål om drift, hvor der skal holdes øje med blinkende lygter et sted langt nede i en serverpark, for den findes ikke i virksomheden længere.

”Det er virksomhedslederne også begyndt at være opmærksomme på, så de efterspørger it-chefer, it-ledere og it-fagfolk, der kan noget mere end bare det tekniske,” siger han.

Stå stærkt i den globale konkurrence

Ifølge Mads Thimmer er der en sikker plads på arbejdsmarkedet til de it-folk, der mestrer balancen.

”Der er både på kort og lang sigt behov for folk, der kan balancere deres tekniske indsigter med strategiske indsigter. Der er klart et marked for folk, der kan udtænke strategi og analyse.”

De strategisk tænkende it-folk er også meget bedre sikret i den globale konkurrence.

”Kina uddanner jo et par millioner ingeniører om året, så virksomhederne kan få teknisk ekspertise meget billigt. Det er svært at hamle op med, men de kan ikke projektlede, være en ægte del af beslutningsprocessen eller klæde beslutningstagerne godt nok på,” siger Mads Thimmer.

Her vil der være job til nørderne

Det er naturligvis ikke alle it-folk, der har en interesse for det strategiske og organisatoriske. Hvis du er mere til det rent fagtekniske arbejde, så er de største jobmuligheder hos virksomheder, der udbyder cloud-løsninger.

”Her er det især it-kompetencer inden for storage og visualisering. Evner inden for big data er også vigtige. Løsninger som Hadoop og andre former for big data-håndtering til små og mellemstore virksomheder vil blive efterspurgt. Det er nogle kompetencer, du er rigtig godt stillet med at polstre dig med,” vurderer Mads Thimmer.

Ifølge Innovation Lab-direktøreren er cloud-løsningerne kommet for at blive. Han ser det som en udbygning af vores infrastruktur – på linje med eksempelvis fibernet – der ikke bare sådan forsvinder. Men der vil stadig være virksomheder, der ikke hopper i skyen.

”Der er virksomheder, der af datasikkerhedsmæssige årsager vil være utilbøjelige til at lægge opgaver ud i cloud-løsninger. Der vil også være brug for lokale leverandører af den slags løsninger i kraft af national lovgivning, der ikke tillader, at persondata fra det offentlige Danmark vandrer ud af landet. Der kan man ikke have redundans i udlandet, og man kan ikke benytte sig af udenlandske leverandører, der har hosting-centre i Tyskland, Schweitz eller Nordpolen for den sags skyld,” siger han.

Læs også