It-karriere

Sjovere opgaver og større variation som fre­elan­cer

Det er nu tre år siden. Og Kaj Bonfils er fortsat freelancer. Faktisk har han slet ikke søgt andre job. Han er tilknyttet konsulenthuset ChangeGroup, der finder opgaverne til ham, betaler ham til tiden og tilbyder faglig udvikling og kollegialt fællesskab med ligesindede.

"I dag laver jeg det, som jeg synes er sjovt at lave," siger Kaj Bonfils.

"Jeg har spændende opgaver, slipper for alt det der organisationsfnidder og har mulighed for at holde pause fra jobbet med få måneders varsel. Jeg skal ikke spørge nogen, om jeg må købe et hæve-sænkebord til hjemmekontoret, den økonomiske side er i orden, og min arbejdstid har vel i gennemsnit været 30 timer om ugen de sidste tre år."

Mere fritid og fokus på det interessante

Det har givet masser af tid til hans børn på et og to år. Og frihed til at fokusere på det, Kaj Bonfils synes er interessant, nemlig it som håndværk kombineret med kommunikation.

"Jeg blev opfordret til at kontakte ChangeGroup af en tidligere kollega, som havde arbejdet hos dem og havde gode erfaringer," fortæller han.

Relativt hurtigt fik han en opgave med opdatering af intranettet i beskæftigelsesministeriet. Det startede som et projekt på tre måneder. Men opgaven er siden blevet udvidet, så han nu har haft opgaver i ministeriet i alle tre år, afbrudt af opgaver i private virksomheder af et par måneders varighed. Og han har været på barsel med sine to børn på et og to år og holdt lange ferier.

Kaj Bonfils er uddannet datamatiker og har løbende taget en række kurser og efteruddannelse. For tiden er han ved at arbejde sig ind på at arbejde mere med projektledelse.

"Som freelancer bliver min karriereudvikling mere fleksibel. Jeg har mulighed for at vælge. Men man skal også være bevidst om at investere i at udvikle sig. Det er ens eget ansvar som selvstændig," siger han.

I forhold til faglig sparring hjælper ChangeGroup et vist stykke ad vejen. Resten klarer han ved at tale med folk, han kender.

Erik Maaløe er partner i ChangeGroup. Og freelancer som alle andre konsulenter i virksomheden. Udover en håndfuld ansatte i direktion, salgsafdeling og administration er der nemlig ingen fastansatte i konsulenthuset.

"Hvis du både vil arbejde med forandringsledelse, projektledelse og lidt med teknik er ChangeGroup et godt match. Vi er med til at gennemføre forandringer," siger Erik Maaløe.

Selv er han en erfaren herre med mange års erfaring og arbejder med forretningsledelse hos kunderne. Han har haft den samme kunde i sine snart seks år hos ChangeGroup, men har også andre opgaver i både det offentlige og private.

Han regner med at blive ved til han er omkring 70 år gammel.

Ensomt at være freelancer?

"Som freelancer kan man godt savne fællesskab og socialt og fagligt netværk, og det handler om at finde et sted, der tilbyder det, man værdsætter. Vi afholder julefrokoster og arrangerer kurser for vores freelancere, tilbyder certificering inden for PRINCE2 og ITIL, og afholder aftener med fagligt og socialt indhold," forklarer Erik Maaløe.

Og frem for alt er det vigtigt, at man som freelancer hurtigt får nye opgaver, så man hurtigere kommer i job igen efter endt projekt.

"Fordelen er, at du som freelancer har varierende opgaver. Du kan fokusere på det, du er god til, slipper for MUS-samtaler og andre administrative pligter," siger han.

For at være en god konsulent skal man ifølge Erik Maaløe have den rette faglig profil, personligt drive, kunne stå på egne ben, kunne committe sig og være i stand til at sætte sig i kundens sted. Han ser et skift i hvilke konsulenttyper, kunderne efterspørger.

"I dag er der mindre brug for rene it-konsulenter og mere brug for folk med forretningsforståelse, sund fornuft og logisk sans. Nogle som tør stille spørgsmål og kan tænke lidt ud af boksen."

Læs også