De fleste jobsøgende har 100% fokus på at ansøgningen sidder lige i skabet, og at den fortæller historien om gode eksamenskarakter, flotte resultater og et udadvendt og smilende gemyt. Og det er selvfølgelig en forudsætning for at komme til samtalen, men så skal du til at tænke over, om dit kropssprog lever op til den fine ansøgning.
Vi kender alle fornemmelsen af at stå i en ubehagelig situation, og det rigtigt ubehagelige for alle ansøgere til drømmejobbet er, at de følelser nemt kan aflæses af personen på den anden side af bordet. Det fortæller performancecoach Mette Rix, som hjælper folk der skal til jobinterview eller holde taler og præsentationer. Lige fra ledere til arbejdsløse der vil performe i deres arbejdsliv og have mere gennemslagskraft.
"Det vigtigste at forstå er, at ens kropssprog er et spejl, af det man tænker om sig selv og situationen. Og hvis man ved det, kan man begynde at tænke positivt om sig selv, og den situation man træder ind i. Man skal gå væk fra, at det her er en grufuld prøvelse, til at det er en chance. Alt det dårlige kropssprog kommer ofte fra negative tanker," siger Mette Rix, og hun fortsætter:
"Det er en ultimativ stresssituation at træde frem og fortælle om sig selv og blive bedømt. Og det bliver man aldrig 100 procent glad for. Men hvis man kan sige hej til nervøsiteten, så er man på det rigtige spor. Man må acceptere, at man til jobsamtalen er i en kunstig situation, hvor det forventes at man opfører sig naturligt. Og det er det, der er svært."
Husk din mimik
Flere undersøgelser peger på, at det kun tager ca. 7 sekunder at afkode, om vi kan lide et andet menneske eller ej. Så har maven afsagt en dom. Så derfor skal man helst træde ind ad døren med et smil og kigge folk direkte i øjnene med rank ryg. Hvis man glemmer det, kan førstehåndsindtrykket allerede være ødelagt, og så er det pludselig op ad bakke, før samtalen er startet. Ifølge Mette Rix giver den øgede nervøsitet og spænding en tendens til en meget uheldig "ansigtslammelse", som man skal være opmærksom på for at kunne bekæmpe.
"Når man er nervøs, så går ens mimik ned, så man er mindre levende i ansigtet end normalt. Så derfor bliver man nødt til at smile mere, end man faktisk tror, er nødvendigt. Helt op på det niveau, hvor det virker kunstigt. Så har man justeret. Så det er naturligt, hvis det føles kunstigt," siger hun.
Når man så har fået tandpastasmilet frem, sagt goddag uden at falde over sine egne ben og kommet i gang med samtalen, så er det tid til at kigge på de små kropssprogsfejl, der kan virke meget irriterende på modparten, til trods for at man ikke selv lægger mærke til dem.
"Skønhedsfejl har de fleste, og de larmer. Hvis man for eksempel klør sig meget på næsen, bemærker man det ikke første gang. Anden gang ser man det, og tredje gang er det et mønster. Nå, det er ham, der hele tiden piller sig i næsen. Så jeg beder folk om at lave en test derhjemme, hvor de sætter sig ned med deres smartphone og taler nogle af de spørgsmål igennem, de skal besvare i interviewet, og så kigger på sig selv bagefter. Er der skønhedsfejl, skal de ud," siger Mette Rix.
Og hvordan er det så lige, man skal sidde for at se ud som om, man er det helt rigtige valg til den vigtige stilling?
"Det gode kropssprog er at være afslappet men parat. Man sidder afslappet, men alligevel som om man er klar til at gå i gang med jobbet med det samme. Rank ryg, og hvis man krydser benene, så er det løst, så det igen ser ud til at man er klar til at gå i gang. Hænderne kan være løst foldet i skødet," siger hun.
Fake it til you make it
Med mindre man er så heldig at være et naturtalent ud i kropssproget, gælder det med andre ord om at øve sig foran spejlet eller ved smartphonen og få udjævnet de værste fejl. Og så handler det også om at få din ansøgning til at passe med den måde, du opfører dig på til jobinterviewet. De ord du vælger at putte på dig selv i ansøgningen, skal du kunne demonstrere i dit kropssprog, når din måske kommende arbejdsgiver tager imod dig. Så hvis du beskriver dig selv som en leder med overblik der ikke er konfliktsky, så skal det gerne vise sig i et roligt kropssprog.
Det rolige kropssprog kan dog hurtigt komme på en alvorlig prøve, hvis man får et af de spørgsmål, som man på forhånd frygter at skulle tage stilling til.
"Man skal sætte sig ned og stille de ledeste spørgsmål, man overhovedet kan stille til sig selv og tænke gode svar. For det kan ses i kropssproget, hvis man pludselig bliver ramt af noget, der gør nas. Hvis man er forberedt, er kropssproget mere afslappet," siger Mette Rix.
Som arbejdsløs er der for eksempel risikoen for, at man er flov over et stort hul i sit CV, og det kan ses i kropssproget, ifølge performancecoachen. Derfor bliver man nødt til at afklare med sig selv derhjemme, hvad man er blevet super dygtig til i den periode, man har stået uden for arbejdsmarkedet.
"Man skal tænke positivt om sig selv. Og det gør man ved at minde sig selv om, hvad man brænder for. Det er der, vi er lækrest at se på, når vi taler om noget, vi brænder for. Så man skal minde sig selv om, hvorfor det her job er fedt på vej til jobsamtalen. Det med at være glad for at få chancen må man parkere derhjemme for det kan ses. Fake it til you make it."