CVIt-karriereJobsøgning

Intet marathon? Intet problem!

Vi har tidligere fortalt, hvordan sportspræstationer på CV’et kan bringe dig nærmere drømmejobbet. Men har du stadig en chance blandt andre ansøgere, hvis du ikke kan skrive maratonløber eller ironman på CV’et?

Det er blevet mere almindeligt at supplere sine faglige kvalifikationer med andre færdigheder. Specielt er det sport, der har optaget både jobansøgere og arbejdsgivere. Det er der flere grunde til.

For ansøgeren er det en måde at vække opsigt på, fordi signalværdien er stor. Det er også et forhold, arbejdsgiver bruger til at adskille ansøgere, hvis uddannelsesmæssige baggrunde ligner hinanden.

Har det taget overhånd?

Hvordan du råder over din tid giver ikke bare et overordnet indtryk, men påpeger også flere af dine kompetencer. Det behøver imidlertid ikke være fysisk udholdenhed og vovemod, der adskiller dig fra andre ansøgere. Det mener Morten Ebbe Juul Nielsen, der er ph.d. og lektion i anvendt filosofi ved Københavns Universitet.

”Vi er nået til et niveau, hvor sportslige præstationer nærmest vægter højere end faglige. Hvis det at dyrke meget sport går hen og bliver en slags adgangsbillet til arbejdslivet, så tangerer det diskrimination. Det er dybt problematisk, for der bør jo også være plads til dem, der vejer for meget, har dårlige knæ eller bare synes, at maratonløb er spild af tid,” udtaler han til fagforeningen Frie Funktionærer og fortsætter:

”Det er vigtigt, at en sund livsstil ikke bliver set på som det eneste rigtige, for når barren sættes så højt, risikerer vi, at mange står af på halvvejen. I stedet bør virksomhederne fokusere på at få en mangfoldig gruppe af ansatte med forskellige interesser. Det kan kun være en fordel for alle.”

Overvej signalværdien

Det betyder, at det ikke kun er de sportslige præstationer, der kan adskille dig fra andre ansøgere. Det kan også være, at du arbejder frivilligt, interesserer dig for kultur eller noget helt tredje.

Hvad end du vælger at bruge din fritid på, skal du overveje signalværdien. Selvom fritidsaktiviteter påpeger din evne til at motivere dig selv, må det ikke være så tidskrævende, at det går ud over nærværet og resultaterne på jobbet.

Hold dig følgende for øje:

  1. Signalværdi: Hvad ønsker du at fremhæve? Aktiviteter, der styrker din fysik, dit intellekt eller udtrykker dine menneskelige værdier?
  2. Længde: Skriv ikke mere end 4-5 hele sætninger om emnet. Du er også andet og mere end din fritid.
  3. Mængde: Pas på ikke at nævne for mange tidskrævende aktiviteter. Du skal også have tid til jobbet, du søger.
  4. Placering: Afsnit om fritid skal stå til sidst. Er din kommende arbejdsgiver i tvivl om, hvad der adskiller dig og en anden kandidat, når de også til sidste afsnit på CV’et.

Læs også