Jobmarkedet

It-folk i Europa er mere til­bø­je­li­ge til at jobhoppe

På tværs af generationer er Millennials – eller generation Y – mest utilfredse med deres løn og mest tilbøjelige til at søge nyt job. En spændende cocktail, der får betydning for den globale it-arbejdskraft. Det viser en undersøgelse af flere end 2.100 it-folk i Europa og Nordamerika.

Selvom Spicerworks’ undersøgelse viser, at it-folk i trediverne er generationen, der er mest utilfredse med deres løn, er regionale forskelle også dækket i undersøgelsen. For hvordan adskiller europæiske it-folk sig fra deres nordamerikanske kolleger?

Europæiske it-folk har større jobsøgelyst

Der er nemlig få, men meget vigtige forskelle på it-folk i Europa og Nordamerika. Undersøgelsen viser, at 72% af de nordamerikanske it-folk er tilfredse med deres job, hvor det samme kun gælder for 63% af de europæiske.

Årsagerne er mange og individuelle, men det forklarer muligvis, hvorfor en større procentdel af de europæiske it-specialister planlægger at søge nyt job i 2018. Faktisk angav 37% af it-specialisterne i Europa, at de vil søge eller takke ja til et nyt job i år – sammenlignet med 31% af it-specialisterne i Nordamerika.

Hvad motiverer it-folk til at søge nyt job?

Når det kommer til motivationen bag et jobskifte, er der også en række forskelle. De europæiske it-folk lægger mindre vægt på medarbejdergoder end deres nordamerikanske kolleger. Det skyldes sandsynligvis, at de fleste europæere nyder godt af eksempelvis gratis sygesikring og fleksible arbejdstider. Forhold, der ser anderledes ud for deres nordamerikanske fagfæller.

I stedet motiveres de fleste europæiske it-folk af at arbejde i et kompetent team. De vil ganske enkelt arbejde med de bedste, og det er som oftest et forhold, der vægter højere end fast løn og andre attraktive goder. Det er altså forhold, som de europæiske specialister forventer er til stede.

Skepsis har ramt det europæiske it-jobmarked

Samtidig er der forskel på, hvor optimistiske europæere og nordamerikanere er, når det gælder udsigten til at finde et nyt job, dvs. forskellen mellem udbud og efterspørgsel. Her forventer 39% af it-folkene i Nordamerika og 22% af it-folkene i Europa, at it-jobmarkedet er i bedring, og det er ikke nødvendigvis positivt for arbejdstagere i faget.

Flaskehalsproblemet i it-branchen har nemlig længe været en positiv udfordring for it-folk, der på grund af den høje efterspørgsel på it-kompetencer, har været godt stillet i deres job og jobsøgning. Udfordringen eksisterer dog stadig i Europa, og i Danmark, hvor arbejdsgivere forventer, at vi kommer til at mangle 19.000 it-folk i 2030 (HBS Economics).

Derfor ventes it-folk stadig at have markedet på sin side og også et godt stykke tid ud i fremtiden have mulighed for at præge arbejdsforhold såsom løn, goder og arbejdstider.

Ny dansk it-survey på vej

Hvad der kan tiltrække og fastholde alle typer it-professionelle, undersøger vi i øjeblikket i samarbejde med Computerworld. For hvordan kan du tiltrække nye it-medarbejdere, men også fastholde de dygtige folk, som allerede arbejder hos jer?

Er du interesseret i undersøgelsen, kan du kontakte salgsdirektør Torben Tronborg på tt@it-jobbank.dk.

Læs også