It-karriere

Som­mer­fe­rie summen - Er du i det rigtige job?

Sommerferien nærmer sig og imellem vaffelis, myggebid og solcreme kan det være du summer lidt over din jobsituation.

Debatindlæg af Nicklas Pyrdol


Det kan ske for nogle at pauserne i arbejdslivet, så som sommerferie, juleferie, barsel osv. bliver brugt til at tage arbejdslivet op til revision. Du har måske mistet mange af dine gode kollegaer de seneste måneder, fordi de har taget imod tilbud fra andre steder. Der har måske været meget fart på, så du har ikke haft tid til at gøre dit arbejde ordentligt eller måske er det længe siden din leder har taget sig tiden til at drøfte din udvikling med dig.

Men hvornår er det egentlig tid til at finde et nyt arbejde?

Hvornår ved du om du er i det rigtige job?

Praktik er mere end bare praktik

De praktiske omstændigheder i arbejdet er en afgørende faktor for mange i om de har det godt i deres job eller overvejer at skifte. Måske det også er sådan for dig. For livet kan også indeholde andet end arbejde og så betyder rammerne bare noget.

Du kan jo spørge dig selv:

1) Giver det mening for mig at arbejde det antal timer jeg gør eller ville jeg egentlig hellere arbejde flere eller færre timer om ugen?

2) Giver det mening for mig at arbejde geografisk hvor jeg gør eller ville jeg hellere finde et arbejde tættere på mit hjem eller endda hvor jeg kan have delvist eller helt arbejde hjemmefra eller remote?

3) Giver min kompensationspakke mening for mig eller synes jeg mine resultater og kompetencer burde udløse en højere løn, lidt mere ferie, budget til videreudvikling etc.

Hvis du godt kan høre på dine egne tanker og svar, at der er noget her, så husk dog på, at måske din nuværende arbejdsgiver faktisk gerne vil imødekomme dig. Så inden du, kun på grund af praktik, leder efter nyt job, så gå da til din leder og tag en snak.

Dit engagement kan give dig svaret

De fleste mennesker oplever nu og da, at engagementet svinger. Det er ganske normalt, da mange organisationer idag er komplekste størrelser, hvor forandringen enten er den eneste konstante eller omvendt, at alle går og venter på de forandringer som der er blevet talt så meget om, men aldrig rigtig gjort noget ved.

At være engageret er dog en af de tydeligste faktorer i forskningen på alt lige fra performance til minimimering af stress-risiko og så selvfølgelig oplevelsen af engagement i sig selv, som er positiv og meningsfyldt.

Og forskere i engagement har sammen med Gallup lavet en relativ simpel tjekliste for engagement. Nogle af dem vil betyde mere for dig end andre, men hvis du kan sætte kryds ved de fleste og især de, for dig, vigtigste, så er du en af blot 20% af danskerne, som rent faktisk er engagerede i deres job og så er du, højst sandsynligt, det rigtige sted lige nu.

Så prøv at se hvor mange af disse du kan svare ja til:

 1. Jeg ved hvad der forventes af mig på mit arbejde
 2. Jeg har materialerne og udstyret jeg behøver for at kunne udføre mit arbejde ordentligt
 3. På arbejde har jeg muligheden for at gøre det jeg er bedst til hver eneste dag
 4. Inden for de seneste 7 dage har jeg modtaget anerkendelse eller ros for et godt stykke arbejde
 5. Min leder, eller en anden på arbejdet, lader til at bryde sig om mig som menneske
 6. Der er nogen på mit arbejde som støtter og fremmer min udvikling
 7. På arbejdet betyder min mening noget
 8. Min arbejdsplads mission får mig til at føle at mit arbejde er vigtigt
 9. Mine kollegaer er dedikerede til at udføre arbejdet med kvalitet
 10. Jeg har en bedste ven på arbejdet
 11. Inden for de seneste 6 måneder har en på mit arbejde talt med mig om min fremgang
 12. Inden for det seneste år har jeg haft muligheder for at lære og udvikle mig på mit arbejde

Og når du så har læst denne artikel og tankerne summer lidt imens du dypper tæerne i badevandet eller slår græsset, så husk også at læg tankerne fra dig igen og nyd livet, vær til stede i din ferie og få genopladt dine batterier.

God ferie :)

Læs også