Jobannoncering

'Ghosting' af ansøgere til stil­lin­ger i din virk­som­hed kan skade dig mere end du tror: Derfor bør du tage det alvorligt

Det kan få langsigtede negative konsekvenser for virksomheders omdømme, hvis de ikke behandler jobsøgende godt.

Det advarer brancheorganisationen IT-Branchen om på baggrund af en undersøgelse, der viser, at mange jobsøgende it-folk oplever at blive mødt med larmende tavshed.

Undersøgelsen, som er udarbejdet af Computerworlds jobportal IT-Jobbank, viser således, at 60 procent af de mere end 1.600 adspurgte it-folk har oplevet ikke at få svar på deres jobansøgninger. Blandt ansøgere, der aktuelt er ledige, er tallet helt oppe på 92 procent.

Flere kandidater, som Computerworld har talt med, fortæller desuden, at de selv efter at have været til samtale og gennemgået personlighedstest er blevet mødt af tavshed fra danske it-virksomheder.

Det er oplevelser, som ærgrer de danske it-virksomheders brancheorganisation IT-Branchen.

“Det er ikke godt nok, og helt generelt bør det jo være sådan, at jo længere du er kommet i ansøgningsprocessen, jo mere fyldestgørende svar kan du forvente at få retur,” siger Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation hos IT-Branchen.

Kan skade virksomheder

Fænomenet, der ofte omtales som ghosting, kan ifølge Mette Lundberg være skadeligt for it-virksomheders ambitioner om at tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft.

For ifølge hende kan det gå ud over virksomhedernes omdømme som et godt sted at arbejde.

“Folk deler jo ofte deres oplevelser på eksempelvis LinkedIn. Som virksomhed, der skal tiltrække og rekruttere nye medarbejdere, bliver du derfor nødt til at være opmærksom på, at det smitter negativt af på dit ellers gode renommé,” siger hun.

Problemet er ikke isoleret til it-branchen, men opleves bredt på arbejdsmarkedet.

Det er dog særligt påtrængende at få det løst netop i it-branchen, hvor undersøgelser peger på, at der også i fremtiden vil være mangel på it-folk.

Undersøgelser har eksempelvis tidligere peget på, at Danmark frem mod 2030 vil mangle 22.000 it-folk, mens Mette Lundberg også henviser til en ny undersøgelse fra World Economic Forum, som viser, at ni ud af de 10 jobtyper, der forventes at vokse mest i de næste fem år, er it-job.

“Det understreger jo, at det i it-branchen er ekstra vigtigt at have et godt omdømme, fordi der er kamp om de attraktive folk,” siger hun.

Jobsøgere glemmer ikke

Det er ikke uden grund, når Mette Lundberg advarer virksomhederne om, at det kan gå ud over deres omdømme, vurderer Torben Tronborg, administrerende direktør for jobsøgningsportalen IT-Jobbank, over for Computerworld.

Jobsøgere, der står uden job på hånden, befinder sig ofte i en sårbar situation, og det er Torben Tronborgs oplevelse, at jobsøgerne husker som en elefant.

“Det er noget, som har potentiale til virkelig at skade en virksomheds brand. For folk, der bliver behandlet dårligt i en jobsøgningsproces, glemmer det ikke lige med det samme. Men det er også værd at huske, at det omvendte også er tilfældet,” siger han.

God opførsel betaler sig

For selv om du ofte skal overbringe folk et budskab, som vil skuffe, så betaler det sig ifølge It-jobbank-chefen at gøre sig umage og behandle dem godt.

“Vi ved, at folk, der har fået afslag på et job, de har søgt, men alligevel fået en god og konstruktiv feedback, ofte går fra processen med et mere positivt syn på arbejdspladsen,” siger han.

Et populært ordsprog lyder, at folk, du møder på vej op, møder du også på vej ned igen.

I tråd med det er det ifølge Torben Tronborg også værd at huske på, at dem, der er jobsøgende i dag, kan stå i en helt anden og bedre position i morgen.

“Det er jo folk, der på et tidspunkt ender i nye job og måske endda i lederstillinger,” siger han.

Kan skyldes travlhed

Men hvad er forklaringen på, at fænomenet opstår?

Mette Lundberg fra IT-Branchen afviser, at det skyldes ligegyldighed eller ond vilje.

“Mit gæt er, at det skyldes travlhed, og det betyder, at ansvaret for at svare jobansøgerne lander mellem to stole et sted,” siger hun og tilføjer: “Men netop i it-branchen bør vi kunne gøre det. For it-virksomhederne bør jo om nogen være mestre i at have styr på data og automatiseringsprocesser.”

Læs også