It-karriereLøn

Hvor vigtig er en løn­stig­ning, når danske it-folk skal skifte job?

Lønnen er en vigtig faktor, når it-folk står over for et jobskifte, men i takt med at lønningerne er steget i faget har andre faktorer fået større prioritet, vurderer en ekspert.

Hvad forventer du i løn?

For mange mennesker er det ved det spørgsmål, jobsamtalen kulminerer. Men hvor meget betyder lønnen egentligt, når danske it-folk skal skifte job?

Svaret er ikke helt så entydigt, som man skulle tro.

“Lønningerne i it-faget er allerede sindssygt høje. Især, når du sammenligner med andre brancher. En almindelig it-udvikler eller it-arkitekt uden personaleansvar vil ofte ligge på mellem 60.000 og 75.000 kroner om måneden,“ siger Mette Møller Simonsen, direktør i it-rekrutteringsselskabet Timework.

Det betyder derfor, at selvom lønnen naturligvis stadig er vigtig, så spiller andre faktorer en stadig større rolle, når folk skal tage det næste skridt i deres karriere, forklarer hun.

“For 10-15 år siden var lønræset helt vildt. Der var rigtig mange jobskift drevet af, at man kunne få en højere løn, men i dag ser vi, at mange folk ligger på et niveau, som allerede er meget højt, og derfor er et jobskift heller ikke alene et spørgsmål om løn i dag,“ forklarer hun.

Lønnen er stadig vigtigst

En ny undersøgelse fra it-jobbank og Computerworld viser da også, at lønnen er den vigtigste prioritet for folk, når de skal skifte job.

Samlet set er det næsten halvdelen, der svarer, at lønnen har den højeste eller næsthøjeste prioritet.

Omvendt svarer næsten 17,3 procent – mere end hver sjette af de adspurgte – at lønnen har lavest prioritet for dem.

Faglige udfordringer er vigtige

Ud over løn, så bliver “mere udfordrende og stimulerende opgaver” og “et job med bedre udviklingsmuligheder” fremhævet af adspurgte i it-jobbank og Computerworlds undersøgelse, som de næstvigtigste faktorer, når it-professionelle står foran et jobskift.

Det er ligeledes Mette Møller Simonsens oplevelse, at netop de faglige udfordringer spiller en vigtig rolle, når de danske it-professionelle skal skifte job.

“Du kan i høj grad tiltrække kandidater, hvis du kan udfordre dem fagligt ved at tilbyde dem mulighed for at arbejde med den nyeste teknologi, men i forbindelse med et jobskifte det er også en motivationsfaktor, hvis folk i deres nuværende job har en chef, som de ikke går så godt i spænd med,” siger hun.

Mette Møller Simonsen vurderer dog, at lønspørgsmålet især er vigtig for it-folk, der oplever, at de ikke er helt oppe på markedsniveau.

“Du skal jo have det, som du er værd, og som er i overensstemmelse med markedet og dine kollegers lønning, og hvis man ikke er helt oppe på markedsniveau, kan du jo ved et jobskift godt hente 5-6.000 kroner, selvom du skifter til en tilsvarende jobfunktion,” siger hun.

Vil du vide mere?

Nu kan du hente vores nye rapport, hvor over 2.000 it-professionelle har delt deres mening om karriereudvikling og kunstig intelligens.

Læs også