Løn

Lønt­il­freds­he­den blandt it-pro­fes­sio­nel­le anno 2023

I løbet af vinteren 22/23 har vi hos Computerworld it-jobbank indsamlet over 2.500 besvarelser om lønforhold og personalegoder blandt danske it-professionelle. Tallene er dugfriske, og her får du de første indsigter.

62 % af de adspurgte it-professionelle er tilfredse med lønchecken

Og det synes vi faktisk, er et pænt tal!

Ser vi derudover på, hvor meget de adspurgte fik ved seneste lønforhandling, svarer lige under halvdelen (49 %), at de fik en lønstigning på 1-5 %.

Det stemmer overens med hvad forventningerne var, da vi spurgte tilbage i 2021. Her svarede 51 % af de it-professionelle nemlig, at de forventede at få 1-5 % mere i løn.

Tallene kan måske indikere at løntilfredsheden stiger, når de it-professionelles forventninger indfries.

Forskel på forventninger til løn og løntilfredshed

Overensstemmelsen mellem it-professionelles forventninger til løn samt deres aktuelle lønstigning, behøver dog ikke at have en sammenhæng med løntilfredsheden.

Det kan også handle om, at de it-professionelle er gode til at læse markedet og mulighederne for en lønstigning - og derfor kun forventer dét, som de ved, kan indfries.

Man kan spørge sig selv, om løntilfredsheden ville være højere, hvis markedet var åbent for en større lønstigning?

66 % oplevede lønstigning ved sidste lønforhandling

Når vi ser på lønstigning og lønnedgang, oplevede 66 % af de it-professionelle at få mere i lønposen ved sidste lønforhandling, mens meget få oplevede lavere løn (0,6 %).

19,6 % af de it-professionelle oplevede ikke en lønstigning - og her er det overvejende de offentligt ansatte, som trækker tallet op.

Overordnet mener vi, at det er pæne tal – også taget i betragtning at vi står i en tid med inflation og krise.

Hvor meget fik du ved sidste lønforhandling?

1-5 % stigning
49 %
Ingen lønstigning
19 %
Ingen lønforhandling
12 %
6-10 % stigning
11 %
10 % eller mere
6 %
Ved ikke
2 %
Lønnedgang
1 %

Disse profiler scorede den største gevinst ved seneste forhandling

It-arkitekter, design/usability, software- og webudviklere samt konsulenter var dem, som oplevede den største lønstigning ved seneste lønforhandling.

At netop disse it-profiler står som vindere i lønforhandlingen, kan ses som et udtryk for, at virksomhederne generelt har en stor interesse i at fastholde denne gruppe af medarbejdere.

Profilerne er eftertragtede og populære, og konkurrencen om at vinde deres gunst er hård!

Så er du it-arkitekt, designer, konsulent, software eller webudvikler, står du særligt godt. Du kan roligt stille krav og forlange mere i lønposen.

Skal du til lønforhandling om lidt?

Så læs eller genlæs vores artikel 10 gode råd til lønforhandlingen.

Om undersøgelsen

Vores indsigter om løn bygger på Computerworld it-jobbanks rapport om løn og personalegoder. Data er indsamlet i perioden november 2022 - januar 2023 blandt 2.576 adspurgte it-professionelle i alderen 18-65 år.

Læs også