JobannonceringUndersøgelser

Pas godt på dine it-folk - næsten halvdelen af dem er på vej væk

Mange danske it-folk går med planer om et jobskift, viser en ny undersøgelse fra It-jobbank og Computerworld. Ifølge en dansk rekrutteringsekspert skifter it-folk oftere job end de fleste andre faggrupper.

Danske arbejdsgivere skal holde ualmindelig godt fast i deres it-folk.

For mange af dem står med det ene ben ude af døren, og de venter efter alt at dømme blot på, at den næste attraktive karrieremulighed dukker op.

Det peger en ny undersøgelse blandt danske it-professionelle, som It-jobbank har gennemført i samarbejde med Computerworld, i hvert fald på.

Den viser, at intet mindre end hver fjerde af de 2.057 respondenter forventer at skifte job i løbet af det kommende år, mens tæt på halvdelen forventer et jobskift i løbet af de næste to år.

“Det er ikke længere en dyd at have 25- eller 30-års jubilæum på en arbejdsplads, og slet ikke inden for it-faget,” siger Mette Møller Simonsen, direktør for it-rekrutteringsfirmaet Timework.

Skifter oftere job

Hun forklarer, at it-folk hyppigt skifter job, og også mere hyppigt end de fleste andre faggrupper.

“It-folk er typisk tre-fire år hvert sted, og for it-folk er det lang tid, hvis de har haft samme job i fem år. Støder vi på en kandidat, der har været det samme sted i mere end syv år, vil nogle af vores kunder begynde at spørge, om det kan skyldes en manglende nysgerrig eller manglende lyst til udvikle sig,” siger hun.

Det bakkes også op af Computerworld og it-jobbanks undersøgelse, der ikke alene viser, at mange it-folk har ambitioner om et hurtigt jobskifte.

Den viser også, at mange it-folk for nylig har gennemført et jobskift.

Således oplyser hver tredje af de adspurgte i undersøgelsen, at de inden for de seneste to år har skiftet job, mens seks ud af 10 har skiftet job i løbet af de senest fem år.

Planlægge jobskifte

Ifølge Mette Møller Simonsen planlægger it-folk ofte deres jobskift, så det falder sammen med afslutningen af større projekter.

“It-konsulenter, der sidder midt i et større projekt, ønsker ofte ikke at skifte job lige nu, men til gengæld er de meget åbne for at skifte på den anden side af projektet, hvor de ikke altid ved, hvad der ligger i pipelinen og venter på dem,” siger hun.

Ikke overraskende er det de specialister, der er højst efterspørgsel efter, som virksomhederne også har sværest ved at fastholde, forklarer Mette Møller Simonsen.

“Historisk set har det været udviklere og arkitekter, der oftest bliver fristet til at skifte job. Lige nu ser vi dog også, at der er kommet en stigende efterspørgsel på projektleder-typer,” siger hun.

Mere mobilt arbejdsmarked

Ifølge Mette Møller Simonsen er de hyppige jobskift også et symptom på, at der generelt på arbejdsmarkedet er kommet en større mobilitet.

En tendensen, som har været undervejs gennem de seneste årtier.

Det skyldes ifølge hende en kombination af flere ting. En faktorerne er økonomisk fremgang, hvor ungdomsarbejdsløsheden i 80’erne betød, at man som nyuddannet skulle være lykkelig for at få et job.

Samtidig har cv-databaser, jobportaler og sociale medier som LinkedIn også betydet, at folk i dag har bedre mulighed for at synliggøre sig overfor arbejdsgivere og rekrutteringsfolk som hun selv.

It-jobbank og Computerworlds undersøgelse viser dog, at det kun er omkring 11 procent, som oplyser, at de har fundet deres nuværende job via LinkedIn, mens 24 procent oplyser, at de har fundet det via en jobannonce.

23 procent har fundet jobbet via deres netværk, mens 21 procent oplyser, at de blev kontaktet af en headhunter.

Hent hele vores rapport gratis her

Nu kan du hente vores nye rapport, hvor over 2.000 it-professionelle har delt deres mening om karriereudvikling og kunstig intelligens.

Læs også