Jobsøgning

Sidder du fast i din job­søg­ning? 6 gode råd

Du har sendt tonsvis af jobansøgninger, været til et hav af kaffesamtaler, og du er allerede på alle tænkelige jobsøgningsplatforme. Det er hårdt at søge job - især hvis du oplever, at din indsats ikke bærer frugt. Her ser vi på, hvad du kan gøre, hvis du er kørt fast i din jobsøgning.

Det kan tage modet fra selv den bedste, når jobbet ikke lander, på trods af et stort forarbejde.

Mange bliver matte, modløse og opgivende, og det kan hurtigt ende i en ond spiral.

Arbejdsgivere kan nemlig ofte mærke, ”hvilket sted” du sender din ansøgning fra, og hvis ansøgningen ikke udstråler overskud og selvsikkerhed, bliver du nemmere fravalgt.

Vi fremstår simpelthen mindre klart, når vi kører på lavt blus.

Er du en af dem, der er kørt fast, så læs med her, og få rådene til at genstarte jobsøgningsprocessen.

1. Tag en pause og fokusér på noget helt andet

Og her tænker vi ikke på en 10 minutters pause eller en halv dag. Tag en uge – eller hvor lang tid, du nu har mulighed for.

Det er ikke ukendt, at det går ud over selvtilliden eller selvværdet, når man har siddet i jobsøgningsgamet længe, og har oplevet mange afslag.

Det kan føles som om, det at få et arbejde er det eneste tilværelsen handler om, og at du som jobsøgende er en fiasko.

Hvis du har det sådan, har du højest sandsynligt brug for at slippe tankerne, og tænke på noget andet for en stund.

Tag ud af dine vante omgivelser og skub den dårlige samvittighed væk, ved at gøre noget du godt kan lide, og føler dig god til.

Måske er du fugleentusiast, badmintonspiller, globetrotter eller en fortrinlig kok.

Det kan også være, at du er nogens mor, far, søn, datter, ven eller veninde, og at den relation godt kunne trænge til lidt ekstra kærlighed og nærvær fra netop dig, fordi du er dig.

Pointen her er, at jobbet for mange er en stor del af vores identitet, og derfor er det svært, når man ikke har et.

Men du er mere og andet end jobsøgende. Livet har mange aspekter, og du fortjener at dyrke dit – uagtet om du har et job lige nu eller ej.

2. Tilbage til jobsøgningen: Gør noget andet!

Når du har holdt en god lang pause, kan du vende blikket mod din arbejdsmæssige fremtid igen.

Men i stedet for at hoppe ned i den samme rille, som du lige har været i, så prøv nu at se, om du ikke kan gøre noget andet.

Og ja, det lyder nemt, som en kliché og alt muligt, men hæng lige på.

Hvis du ikke forsøger at gøre noget andet end hidtil, kan du nemlig heller ikke forvente et nyt resultat.

Hvis du ønsker et andet udfald, er du altså nødt til at have villighed til at eksperimentere, prøve nye metoder af eller ændre din tilgang.

Det kan være svært selv at se, hvordan du kan gøre netop det, når du er opslugt i din egen situation. Hvis du har det sådan, kan det være en god idé at række ud til en coach eller karriererådgiver.

Andre har ofte blik for perspektiver, vi selv er blinde for, og karriererådgivere har erfaring med forskellige strategier og metoder.

3. Evaluér din jobsøgning, og læg en ny strategi

Men hvordan kommer du ellers i gang med at gøre noget andet? Lad os se på det!

Du kunne for eksempel starte med at tage et struktureret og objektivt blik på din hidtidige jobsøgning.

Spørg dig selv: Hvordan søgte du job før? Hvilke job søgte du? Hvordan søgte du dem? Har nogle metoder virket bedre end andre? Hvor er det, du specielt er kørt fast?

For nogle skaber det større klarhed bare at sætte struktur på den tidligere jobsøgning, og eventuelt sætte det op i et skema.

Når du har identificeret dine metoder og områder, så begynd at sortér og tænk over, hvad du vil tage med ind i en ny jobsøgningsstrategi.

Målet er at gøre det der virker - og at gøre noget andet, dér, hvor din jobsøgning ikke gør.

Kører du fast, så tag dit udkast med til en karriererådgiver. Så har I noget konkret at tale om, og det kan gøre det nemmere for dig at blive skubbet den rette vej.

4. Bliv medlem af et jobsøgningsnetværk

Mangler du inspiration til din jobsøgning, er en anden mulighed at melde dig ind i et jobsøgningsnetværk.

Noget af det svære ved at være jobsøgende, kan være følelsen af ensomhed eller mangel på arbejdsfællesskab, som mange oplever.

Med et jobsøgningsnetværk behøver du ikke føle, du står alene. Du er i båd med ligesindede, som kan dele erfaringer, perspektiver, invitationer til netværksevents med mere, som du måske ikke selv havde tænkt på.

Du kan tage et kig på jobsøgningsnetværket Powerjobsøgerne eller spørge dig fagforening.

5. Arbejd frivilligt ved siden af jobsøgningen

Hvis du ikke er til jobsøgningsnetværk, kan du også overveje at arbejde frivilligt for en periode.

Frivilligt arbejde giver dig mulighed for at bruge dig selv og dine kompetencer i praksis.

Samtidig er du med til at gøre noget godt for andre – et formål, vi fra undersøgelser ved, gør os gladere som mennesker, og bidrager med en følelse af mening.

Ligesom jobsøgningsnetværket giver det frivillige arbejde dig et fællesskab, og du får samtidigt et break fra tankerne om den uvisse fremtid.

For nogle ender det frivillige arbejde med at være katalysator for mere overskud og selvtillid, der i sidste ende hjælper til at lande et ordinært job.

6. Vær ærlig overfor dig selv – søger du de rette job?

Bliver du ved med at løbe ind i en mur trods ihærdigt jobsøgningsarbejde og forskellige jobsøgningsstrategier, skal du måske et spadestik dybere i din tilgang til arbejde.

Derind hvor du spørger dig selv, om du virkelig ønsker dig de job, du søger, eller om du i virkeligheden søger jobbet, fordi du tror, det er det, du skal - eller det er i den pågældende branche, du nu engang har opbygget dine kompetencer, og ikke rigtigt kan se, hvad du ellers skulle gøre.

Mange arbejdsgivere kan mærke, om de sidder overfor en kandidat som virkelig brænder for jobbet, eller én, som søger udelukkende af rutine.

Det er heller ikke ukendt, at den mindre fagligt stærke kandidat vinder over den mere kompetente i kapløbet om stillingen, hvis førstnævnte er den mest motiverede.

Din lyst og motivation til at udføre arbejdet betyder altså noget, og i det perspektiv er det vigtigt, at du lytter til dig selv, er ærlig med dig selv og søger job, som interesserer dig.

Det kan være, det betyder, at du skal skifte branche eller tage en ny uddannelse. Ingen af delene er nogen nem beslutning – især ikke, hvis du har lagt mange kræfter, år og forestillinger i din karriere, og måske også har en økonomi, som kræver en vis månedlig indkomst.

Men en beslutning om at skifte retning, kan vise sig at være den bedste, du nogensinde har truffet, hvis det er hér blokeringen for at finde et godt job og få en meningsfyldt tilværelse ligger.

Læs også