It-karriere

To software-udviklere blev grebet i at dob­beltjob­be fra hjem­me­kon­to­ret

Davis Bell, der er topchef for den amerikanske software-virksomhed Canopy, opdagede, at to ansatte ikke havde opsagt deres job hos en tidligere arbejdsgiver og nu havde to job samtidig. Han fyrede dem på gråt papir og deler nu de røde flag, som han overså.

Fornyligt kunne den amerikanske softwarevirksomhed Canopy oplyse, at selskabet havde fyret to ansatte, der angiveligt havde dobbeltjobbet fra deres hjemmearbejdsplads.

I et opslag på LinkedIn skriver selskabets direktør, Davis Bell, følgende:

“Vi har netop fyret to udviklere, som vi for nylig har ansat. De havde aldrig opsagt deres forrige job hos større tech-virksomheder, og de er en del af en ny trend, hvor folk tager et fuldtidsjob nummer to og lyver om det for begge deres arbejdsgivere,” skriver han.

Tendensen, som Davis Bell omtaler, og især efter pandemien, hvor efterspørgslen efter it-arbejdskraft har været brandvarm og hjemmearbejde er blevet "the new normal", lader trenden til at have fået vind i sejlene.

Eksempelvis meddelte den indiske tech-gigant WiPro, der har 250.000 ansatte på verdensplan, fornyelig, ifølge amerikanske Techcrunch, at den har identificeret 300 medarbejdere, som har haft to fuldtidsstillinger samtidig.

Erfaringer udveksles på nettet

En del af interessen for tendensen drives af debatfora på nettet. Eksempelvis kan du på Reddit finde forummet “r/overemployed. Her deler mere end 90.000 medlemmer gode råd om, hvordan man kan jonglere to job på samme tid.

Også på besked-appen Discord findes der kanaler, hvor der deles erfaringer på området.

En af de personer, der deler sine erfaring på Discord, er amerikanske Marten, som magasinet Wired har været i kontakt med.

Til Wired forklarer Marten, der kun offentliggør sit fornavn, at han med sine to job arbejder cirka 70 timer om ugen som ledelses- og strategikonsulent i it-branchen, hvor han især arbejder med rådgivningen af store tech-selskaber, og her tjener han mellem 150.000 og 220.000 dollar om måneden på sine to job.

Med den aktuelle dollarkurs svarer det altså til en månedsløn på mellem 1,1 millioner kroner og 1,5 millioner kroner før skat

Kræver flid og hvide løgne

Marten oplyser dog til Wired, at han vurderer at det er relativt få som rent faktisk dobbeltjobber på denne måde.

“Jeg vil sige, at for hver 100 personer, som udviser interesse i at gøre det, så er det om omkring 20, der i stand til at gøre det, og ud af dem er det kun halvdelen, som ender med at føre det ud i livet,” siger han.

Det skyldes ikke mindst, at det at skulle varetage to fuldtidsjob på samme tid i praksis stiller store krav til din flid og evne til at organisere din tid.

Men det kræver også, at du har særlige arbejdsforhold og ikke mindst er i stand til at stikke en overbevisende hvid løgn, når det er nødvendigt.

Wired har også talt med en anden person, der hedder Greg, som tjener en mere beskeden løn på 200.000 dollar om året på sine to it-job, og han oplever, at det ofte kræver, at han holder tungen lige i munden, når han skal balancere de job. Især op til vigtige deadlines.

“En par løgne skader ikke, så længe at man leverer en god arbejdsindsats,” siger han til Wired.

Eksempelvis har han oplevet, at hans arbejdsgiver ønskede at tagge ham i et LinkedIns-opslag, hvilket ville betyde, at der var en stor risiko for, at hans dobbeltspil blev opdaget.

“Jeg fortalte dem derfor, at jeg havde sat min LinkedIn-profil på pause, fordi jeg blev jagtet af rekrutteringsfolk,” siger han til Wired.

Her er de røde flag

Tilbage hos softwareselskabet Canopy, der parentes bemærket ingen relation har til danske CanopyLab, tager topchefen Davis Bell det knap så nonchalant.

Han kalder det for tyveri og bedrageri, og Davis Bell oplyser, at han i bagklogskabens lys kan se, at der var en række røde flag, som han burde have set.

Til hjælp for andre chefer har han listet en række af de ting, som kendetegnede de dobbeltjobbende medarbejderes adfærd.

Han forklarer, at de to fyrede ansatte havde følgende ting til fælles:

- De opdaterede ikke deres LinkedIn-profil med oplysninger om, at de arbejdede for Canopy. Tværtimod gjorde de deres LinkedIn-profiler private, da de blev ansat.

- De fravalgte at tilmelde sig forskellige medarbejdergoder. Det kunne eksempelvis være sundhedsforsikringer.

- De havde ikke deres kamera tændt under møder.

- De var langsomme til at svare på beskeder og e-mails.

- De tilsluttede sig møder for sent eller udeblev helt fra dem uden forklaring.

- Deres forrige arbejdsgiver, som de viste sig stadigvæk at arbejde for, var meget store selskaber.

Er du nysgerrig på Danmarks it-professionelle?

Så kan du kvit og frit hente vores nye analyse, hvor vi kigger på ledelse, balance, fire dages arbejdsuge og hjemmearbejde.

Hent analyse

Læs også