It-karriereØvrige

De 10 vigtigste it-trends i 2015

Markedet for it er i rivende udvikling, og derfor giver analyseinstituttet Gartner her et strategisk indblik i dette års it-trends.

It og teknologi udvikler sig hele tiden, med stadig større hastighed, og det er vigtigt løbende at holde øje med udviklingen. Derfor har analyseinstitute Gartner opridset dette års it-trends.

1. Computing Everywhere

Ligesom 2014 bliver også 2015 præget af ændringer i det teknologiske og digitale miljø, m.a.o. flere mobile devices.

2. The Internet of Things (IoT)

IoT skaber enestående muligheder for virksomheder. Det tæller blandt andet, at flere devices kan kobles til internettet, eksempelvis målere, sensorer. Det kan eksempelvis være tilkobling af mobile devices (mobiler og tablets), men også systemer, der kan samle data direkte fra din virksomheds drift eller aktiviteter.

3. 3D Printing

På verdensplan forventes antallet af 3D-printere at stige med 98% i 2015. Denne type print vil nå et vendepunkt over de næste 3 år, da markedet for lavpris 3D-printere til stadighed vokser, og den industrielle brug af printerne forøges. Generelt betyder flere 3D-print, at virksomhederne er mere kosteffektive, fordi de er i stand til at forbedre design, strømline prototyper og etablere en kortsigtet produktion.

4. Advanced, pervasive and invisible analytics

Avancerede analyseredskaber bliver mere og mere nødvendige, så virksomheder kan holde styr på de enorme mængder af data, de kan indsamle fra bl.a. IoT, sociale medier og andre mobile devices. Big Data er intetsigende, hvis man ikke er i stand til at indsamle og afkode indsigten!

5. Context-rich systems

Vi vil også i højere grad se systemer, der er i stand til at inkorporere mange komponenter og dermed afspejle en kompleks omverden. Det gør systemerne i stand til at reagere hurtigt og hensigtsmæssigt, f.eks. i forhold til forespørgsler fra kunder.

6. Smart machines

Kombinationen af analyseredskaber og kontekstrige systemer skaber forudsætningen for en verden af smart machines – avancerede robotter og personal assistants findes allerede, og det vil udvikle sig hastigt. Gartner forudser derfor en ny tid for disse ”mekaniske hjælpere”.

7. Cloud/client computing

Vi kender allerede cloud/client computing, der handler om at synkronisere filer og applikationer mellem enheder. Over tid vil det i ligeså høj grad handle om, at filerne/applikationerne kan benyttes på flere enheder – samtidigt. Gartner forudser ligeledes, at virksomheder vil få øjnene op for spil og virksomhedsapplikationer, der kan skabe en forbedret oplevelse for både kunder og medarbejdere.

8. Software-defined applications and infrastructure

For at kunne tilpasse sig hastigt skiftende vilkår for at befinde sig på markedet, må it-virksomheder gå fra at benytte statiske modeller til at benytte dynamiske modeller. Der er behov for regler, modeller og koder, der dynamisk kan samle og konfigurere elementer, der er nødvendige for netværket.

9. Web-scale it

Gartner forudser, at virksomheder i højere grad vil finde inspiration hos og efterligne de store it-giganter, f.eks. Amazon, Google og Facebook. Det er vigtigt, at virksomhederne lader sig inspirere af den måde, virksomheder går til eksempelvis cloud-opgaven på. Så flere virksomheder vil begynde at tænke, handle og opbygge applikationer anderledes.

10. Risk-based security and self-protection

It-sikkerhed vil i højere grad komme til at få opmærksomhed. Ikke mindst med tanke på de store it-skandaler, der er opstået de seneste år: Sikkerhedsbrister såsom Heartbleed, 900.000 lækkede CPR-numre og Se&Hør-skandalen.

Læs også