It-karriere

Vælg det rette kursus

Der er smalhans i de fleste brancher, og det har medført, at konkurrencen er skærpet, og der er lidt længere mellem de gode jobs. Det er derfor vigtigt, at du danner dig et realistisk billede af de kompetencer, du mangler for at komme nærmere på ønskejobbet. Det er her, 6-ugers kurset kommer ind i billedet.

Annonceindlæg af Itucation


Der er ikke altid hold i den negative hype

Indenfor den seneste tid har man fra flere sider sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt et 6-ugers selvvalgt kursus overhovedet kan hjælpe den enkelte ledige med at komme i job. Faktisk kunne man læse i videnskab.dk medio oktober, at ”... uddannelse som f.eks. opkvalificerende kurser har negativ effekt på arbejdsløshed”. Artiklen citerede to rapporter udgivet af Arbejdsmarkedsstyrelsen.

De to omtalte rapporter påpeger dog faktisk også, at visse tiltag medfører positive beskæftigelseseffekter. De konkluderer også, at den individuelle lediges arbejdsmarkedsparathed spiller en stor rolle i forhold til, om et efteruddannelsesforløb kan skaffe den ledige i arbejde. Det nævnes også, at ”...den rette aktivering kunne øge de lediges kvalifikationer, hvilket igen vil øge efterspørgslen efter deres arbejdskraft."

Dette er faktisk et centralt punkt i diskussionen – og også et af de sværeste - for hvordan definerer vi ’den rette’ aktivering. Ifølge kursusvirksomheden Itucations direktør Søren Metzsch afhænger den rette aktivering af matchet mellem den individuelle lediges profil og typen af uddannelsesaktivering. Som han siger, er det essentielt, at kurset styrker den lediges egen kompetence-profil, og kan bidrage til at lukke hullet mellem den lediges egne eksisterende kompetencer og de kompetencer, der kræves til den type jobprofil, den ledige ønsker at søge.

Og der må være noget om snakken. For Itucation har gennem de sidste 3 år udbudt it-specialist-kurser med fokus på Microsoft teknologier til ledige og har oplevet, at størstedelen af kursisterne rent faktisk er kommet i arbejde efter kurset.

For at få et helt klart billede af resultaterne besluttede Itucation i september 2012 at få nogle konkrete tal på bordet og lave en CATI undersøgelse over de resultater, Itucations egne kursister havde opnået. Der blev sat særligt fokus på antallet af kursister, der havde fundet job efter kursets afslutning.

Resultaterne var faktisk overraskende gode. Det viste sig, at 62% af alle adspurgte kursister var kommet i arbejde, og at ud af denne gruppe var 59% faktisk kommet i arbejde med det samme eller indenfor 3 måneder efter kursets afslutning. Adspurgt om kursisterne selv ville vurdere, at ”kurset hos Itucation har fremmet dine muligheder for at få job?” svarede 48% ja.

Men hvad er det så, der gør, at netop Itucations kurser virker? Itucations direktør har et godt bud på dette. Der er - siger han - 5 faktorer, der spiller en særlig rolle i succeshistorien: et godt match mellem kursets indhold og kursisternes karrieremuligheder, kursisternes egen faglighed, muligheden for at opnå professionelle certificeringer der er efterspurgt på arbejdsmarkedet, intensiv klassebaseret undervisning fra 9 til 15 og dygtige undervisere med såvel teoretisk som praktisk erfaring i stoffet. Læg dertil kursisternes egen motivation, drive og arbejdsindsats. Dette er de essentielle ingredienser i opskriften på succes.

3 gode råd til dit kursusvalg

Som udgangspunkt vil det første og vigtigste råd være: vælg kursus efter, hvad der kan bringe dig i job. Men med så mange spændende kurser at vælge imellem, hvordan vælger du som ledig så det helt rigtige kursus, der åbner døren til drømmejobbet?

Vi har tre gode råd til dig:

  1. Lad de mest efterspurgte kompetencer være byggestenene til din karriere. Det er en god ide at vælge et hjørne indenfor din egen kompetence-palet, hvor der er mangel på folk.
  2. Identificer hvilke kompetencer, du kan styrke din egen kompetence-profil med og find et kursus, der matcher behovet.
  3. Inspiration er guld værd – lad dig inspirere af LinkedIn.

De mest efterspurgte kompetencer er byggestenene til din karriere

For at danne sig et overblik over, hvilke kompetencer, der generelt efterspørges på dit felt – eller på det felt, du gerne vil arbejde på – er det en god ide at gøre research på it-jobbank eller lignende sites og undersøge, hvilke kompetencer, firmaerne søger efter.

For at give et par konkrete eksempler, så er der i dag en helt utroligt stor efterspørgsel efter – og mangel på – ganske specifikke it-kompetencer i danske virksomheder. Øverst på top-10’en finder vi SharePoint development skills. men også .NET (C# programmering) er en meget efterspurgt kompetence, og det er der jo en anledning til Microsoft har valgt at basere alle deres store applikationer på netop c#, hvilket har givet et boom i efterspørgslen. Derfor oplever Itucation også, at C#-kurser er notorisk overtegnede længe inden kursusstart – hver gang.

Identificer hvilke kompetencer, der kan styrke din egen kompetence-profil

Det er ikke altid helt lige til at identificere, hvilke kompetencer ønskejobbet kræver. Men dels kan du få hjælp hos din A-kasse, og dels kan du gøre en del selv.

Beskriv over for dig selv, hvad det er for et job, du gerne vil have. Visualiser først hvad du skal kunne, når du sidder der i stolen bag skrivebordet på dit nye, gode job. Hvad indeholder jobbet? Hvilke opgaver kommer du til at sidde med til daglig? Hvad skal du være god til? Tag eventuelt udgangspunkt i et par spændende jobannoncer for gode job, der lige ville være noget for dig. Og tag dig tid til at nedfælde en liste over de kompetencer der skal til i den ene kolonne – og dine egne kompetencer i den anden. Det vil ganske hurtigt vil blive klart for dig, hvilke kompetencer det ville være en god ide for dig at tilegne dig.

Inspiration der er guld værd – helt bogstaveligt

Du kan søge inspiration der er guld værd på LinkedIn. Lav en liste over folk, der sidder i de job, du godt kunne tænke dig. Og se hvilke af deres kompetencer, du ikke selv har. Hvad er det, du IKKE ved noget om, men som kan bringe dig videre på vejen mod et godt job. Itucation har samlet et par gode råd til din jobsøgning blandt andet på Facebook.

Spørg gerne til råds

Itucation har specialiseret sig i kurser for it-specialister, og det er på dette felt, at virksomheden er bedst klædt på til at rådgive ledige kursussøgende. Hvis du har behov for sparring eller vejledning omkring valg af et Microsoft specialistkursus, så kan du altid tage kontakt til Itucation, som meget gerne hjælper dig og giver sparring. Hvis du er interesseret i at se, hvilke Microsoft-kurser, der måske kunne passe til din profil – så kontakt os gerne.

Læs også