HR og it-rekrutteringJobannoncering

Disse 10 kodesprog er mest ef­ter­s­purgt

Hvilke kodesprog efterspørger andre virksomheder, når de søger it-medarbejdere? Det har vi undersøgt ved at kortlægge indholdet i flere end 6.700 af vores jobannoncer. Her kan du se top 10, men også hvordan efterspørgslen på kodesprog har ændret sig de seneste fire år.

En søgning i vores jobannoncer afslører de 10 mest efterspurgte kodesprog baseret på 6.749 jobannoncer fra Computerworld it-jobbank i 2019 og 2015. Jobannoncerne er gennemgået systematisk, og vi har sat vores lid til det store internet i beskrivelsen af de forskellige kodesprog, der topper listen.

De mest populære kodesprog

Både i 2019 og 2015 indtager SQL førstepladsen som det mest populære kodesprog. SQL er det mest udbredte programmeringssprog til relationelle databaser og har altså de seneste fire år været sproget, it-medarbejdere skal mestre for at komme i betragtning til en stor del af de mange it-job.

Kodesproget C# er et multiparadigme programmeringssprog, som omfatter imperativ, funktionel, generisk, objektorienteret og komponentorienterede programmeringsdiscipliner og rammer andenpladsen blandt de mest populære kodesprog. Programmeringssproget er desuden i familie med både Java og C++, der også er at finde på listen over top 10 kodesprog.

Både JavaScript og Java var og er populære kodesprog, som dækker over henholdsvis et dynamisk programmeringssprog og et objektorienteret tredjegenerationsprogrammeringssprog inspireret af C++. Sprogene indtager tredje- og fjerdepladsen på årets liste.

Med kompetencer indenfor et eller flere af disse sprog, spår vi fornuftige muligheder for at komme i betragtning til et it-job hos danske virksomheder i fremtiden. For selvom programmeringssprog er i udvikling, er nedenstående lister en indikation på, at der er en vis stabilitet i efterspørgslen på kodesprog over tid:

Mest populære kodesprog 2019

 1. SQL
 2. C#
 3. JavaScript
 4. Java
 5. Python
 6. C
 7. PHP
 8. TypeScript
 9. C++
 10. Swift

Mest populære kodesprog 2015

 1. SQL
 2. C#
 3. Java
 4. JavaScript
 5. PHP
 6. C
 7. C++
 8. Python
 9. SAS
 10. Ruby

Udviklingen i programmeringssprog

I gennemgangen af jobannoncerne blev det muligt at sortere på de kodesprog, der er steget og faldet i popularitet i perioden fra 2015 til 2019, dvs. hvad flere og færre virksomheder benytter som kompetenceord i jobannoncerne:

Steget i popularitet

 1. Kotlin
 2. SPARK
 3. TypeScript
 4. Python
 5. Apex
 6. Swift
 7. Scala
 8. COBOL
 9. C#
 10. BASH

Faldet i popularitet

 1. APL
 2. Unity
 3. JCL
 4. ABAP
 5. LINQ
 6. SAS
 7. Groovy
 8. Ruby
 9. XSLT
 10. MATLAB

Resultat af teknologisk udvikling

Hvad udviklingen i populære kodesprog konkret betyder, er nok snarere et spørgsmål om teknologisk udvikling end fortolkning af, hvorfor nogle kodesprog udgår fremfor andre. Måske du genkender udviklingen fra dit eget virke som ansættende leder, eller måske den undrer dig – uanset hvad er det et billede, vores database af kodesprog tegner for os.

Læs også