It-karriere

“Det må sgu være lidt pinligt som chef" - It-folk udnytter hjem­me­kon­to­ret til at dob­beltjob­be

Hvor dårlig er man lige som leder, hvis man ikke opdager, at ens medarbejdere har to job på samme tid, spørger David Heinemeier Hansson, der gennem årtier har arbejdet remote.

Det er udtryk for et ledelsessvigt, når it-folk som arbejder fra hjemmekontoret, kan slippe afsted med at have to fuldtidsjob på samme tid.

Det mener den danske hjemmearbejds-pioner David Heinemeier Hansson, der står bag frameworket Ruby-on-Rails og er partner i den amerikanske it-virksomhed Basecamp.

“Det må sgu være lidt pinligt som chef. For hvor dårlig en leder er man lige, hvis man ikke kan se forskel på, om en medarbejder dedikerer al sin tid til arbejdet, eller om personen har et andet job samtidig, “ siger han.

I flere tech-medier har det gennem de seneste måneder været beskrevet, hvordan it-folk har set den øgede brug af hjemmearbejde som en mulighed for at tage fuldtidsstillinger hos to virksomheder samtidig.

Eksempelvis kunne chefen for det indiske it-gigant Wipro tidligere på året berette, at selskabet havde identificeret 300 medarbejdere, som havde dobbeltjobbet fra hjemmekontoret.

"100 procent remote"

Hos Basecamp, der formelt set har hovedkvarter i Chicago, kan alle 80 medarbejdere arbejde hvorfra de ønsker, og med David Heinemeier Hansson egne ord er selskabet 100 procent remote.

Eksempelvis bor han sammen med sin familie i det centrale København, og har tidligere haft bopæl i Malibu i Californien og Marbella i Spanien.

Selvom selskabet har arbejdet på den måde i omkring to årtier, så afviser David Heinemeier Hansson, at de hos Basecamp har haft problemer med folk, der har dobbeltjobbet uden ledelsens viden.

“Absolut ikke,” siger han.

“Jeg vil nok kigge mig selv i spejlen og spørge, hvad laver jeg egentligt her, hvis jeg som chef ikke kunne kende forskel på folk, der arbejder fuldtid og folk der ikke gør.”

Han tvivler dog også på, at det er et særligt udbredt problem.

"Jeg tror ikke, at det er kæmpestort problem eller noget som mange virksomheder kæmper med. Men jeg kan da godt forestille mig, at det kan være svært for nogle virksomheder, hvis remote-work er helt nye for dem, og de måske samtidig ikke har så meget indsigt i, hvad der egentligt foregår i deres forretning," siger han.

Desperate arbejdsgivere

Tendensen med at folk tager to job samtidig er i høj grad affødt af det øgede brug af hjemmearbejde samt det brandvarme it-arbejdsmarked, hvor mange arbejdsgivere er desperate i deres jagt på nye folk.

Den store efterspørgsel efter it-arbejdskraft har i David Heinemeier Hansson også registreret, men hos Basecamp har det dog ikke resulteret i rekrutteringsproblemer.

"Vi får altid hundredvis af ansøgere, når vi slår et job op. Det er lidt unikt for os, og handler nok om den profil, som vi har opbygget. Men det betyder ikke, at jeg ikke godt kan se, at markedet er presset,” siger han.

Gennem de seneste måneder har vi dog set, at flere it-giganter har indført ansættelsesstop samtidig med, at store dele af erhvervslivet udfordres at stigende inflation.

David Heinemeier Hansson forudser også, at vi i den kommende tid vil opleve, at rekrutteringsproblemerne i it-branchen vil blive reduceret i den nærmeste tid.

“Lad os nu lige se, hvad der sker om fem minutter, når fyringsrunderne går i gang, og mon ikke en del af dem allerede planlagt nu,” siger han.

Er du nysgerrig på Danmarks it-professionelle?

Så kan du kvit og frit hente vores nye analyse, hvor vi kigger på ledelse, balance, fire dages arbejdsuge og hjemmearbejde.

Hent analyse

Læs også