Jobannoncering Jobmarkedet

Cor­ona­kri­sen viser vejen til frem­ti­dens ar­bejds­plad­ser for landets CIO'er

Følgevirkningerne af coronakrisen har fået it-afdelinger landet over til at tage en række teknologiske kvantespring med stor succes. Resultatet er, at arbejdsmønstrene i de danske it-afdelinger er ændret for altid. Men er der så overhovedet behov for, at landets it-ansatte vender tilbage til kontorerne, når krisen er overstået?

It-medarbejdere over hele Danmark har forladt kontorerne i hobetal over den seneste måned som følge af coronakrisen.

Mens it-afdelingerne landet over ligger øde hen, har følgevirkningerne af coronavirussens indtog betydet, at de danske it-ansatte arbejder hjemme som aldrig før.

Med andre ord tvinger coronavirussen de danske it-afdelinger til en ny hverdag fra hjemmekontoret, hvor værktøjer som Microsoft Teams, Slack, Skype, Zoom samt væsentlige opskaleringer af VPN-adgange pludseligt er livsvigtige arbejdsredskaber.

Havde man tegnet dette billede for landets top-CIO'er i begyndelsen af året, havde størstedelen sandsynligvis rystet i bukserne, men det vælter ind med gode fortællinger om, hvordan de danske it-afdelinger har omfavnet de nye arbejdsgange.

Flere CIO'er fortæller ligefrem om, hvordan effektiviteten er steget som følge af eksplosionen af danske hjemmekontorer.

Fremtiden er flyttet ind hurtigere, end de fleste havde forventet.

Det rejser spørgsmålet om, det overhovedet er muligt for landets CIO'er at få it-medarbejderne tilbage på kontorerne i samme antal, som de forlod kontorerne, når coronakrisen er overstået?

Computerworld har talt med en række af landets førende CIO'er over de seneste uger, og beskeden er utvetydig: Migreringen til hjemmearbejdspladserne er gået over al forventning.

Rambøll-CIO Thomas Angelius mener endda, at de virtuelle arbejdspladser er ved at udvikle sig til et reelt alternativ til de fysiske kontorer, hvilket rummer et stort forretningsmæssigt perspektiv.

"De yngre kolleger er særligt all-in på den virtuelle måde at arbejde på. Og dem, der har været mere tøvende, har tydeligvis også fået blod på tanden og set fra ledelsesmæssigt perspektiv fungerer det overraskende fint. Det etablerer sig mere og mere som et reelt alternativ til at bygge kontorer, og det giver os et kæmpe forretningsmæssigt perspektiv," siger han.

"Vi kan i princippet køre med det tekniske setup i al evighed"

Mere end 16.000 ud af 16.500 Rambølls ansatte arbejder hjemme under corona-krisen.

Hos Alm.-Brand melder CIO Kristian Hjort-Madsen om lignende tal.

Da Computerworld talte med Alm. Brand-CIO'en i slutningen af marts arbejdede blot 18 ud af Alm. Brands 1.800 medarbejdere arbejder fortsat på koncernens fysiske lokationer.

Det svarer til 99 procent af hele koncernen arbejder hjemmefra.

Og setuppet er så stærkt, at den danske bank- og forsikringskoncern kan køre med det i al evighed, lyder det fra CIO'en.

"99 procent af alle vores medarbejdere arbejder hjemme. Vi er blot syv mand på Midtermolen, hvor vi normalt er over 800. Ud af vores 1.800 kolleger arbejdede blot 18 på fysiske lokationer i torsdags. Vi kan i princippet køre med det tekniske setup i al evighed," siger Kristian Hjort-Madsen.

Thomas Angelius fra Rambøll har samme holdning.

"Jeg tror, at vi kan køre med det her setup i lang tid. Teknisk kan det køre lige så længe, som det skal," siger han.

Svimlende vækst på arbejdet med digitale værktøjer

Rambøll har tidoblet antallet af daglige VPN-sessioner fra 1.000 til 10.000 på globalt plan.

Hos Rambølls ingeniørkolleger i FLSmidth kom en lignende melding den blot få dage efter, at Danmark var blevet lukket ned af statsminister Mette Frederiksen (S).

Her kunne CIO Mads Madsbjerg løfte sløret for en ny firmarekord.

"Vi har lige slået firmarekorden i flest brugere logget på remote nogensinde: 1.100 samtidige på indtil videre," lød det fra FLSmidth-CIO'en.

Men de vilde nøgletal som følge af de mange opkoblinger fra hjemmearbejdspladserne stopper slet ikke der.

Rambølls antal af Skype-chats er ligeledes syvdoblet fra 5.000 til 35.000, mens der udveksles mere end 400.000 beskeder om dagen via Microsoft Teams hos den danske ingeniørvirksomhed.

Microsoft Teams bruges også i stor stil hos både Alm. Brand og DR Teknologi.

"Vi er gået fra en håndfuld daglige møder på Microsoft Teams til, at der nu holdes over 300 daglige møder på Microsoft Teams i Alm. Brand," siger Kristian Hjort-Madsen.

Også Mikkel Müller, CIO i DR, der blot har 20 af sine 285 medarbejdere i DR Teknologi, fysisk tilstede på kontoret, fortæller om en smertefri migrering til hjemmekontorerne.

"Vi har skullet etablere mange hjemmearbejdspladser, og jeg synes faktisk, at det er gået super flot. Alle er gået ind i det her med stort engagement og kreativitet for, at vi kunne lykkedes med det," siger han.

Øllene smager bedre når man er fysisk sammen

De nævnte CIO'er understreger alle, at de teknologiske værktøjer ikke kan erstatte det sociale aspekt i at være fysisk tilstede på arbejdspladsen.

"Vi savner den sociale kontakt," siger Mikkel Müller, der dog slår fast, at de virtuelle arbejdspladser har givet DR Teknologi-medarbejderne værdifulde erfaringer, som kan bruges i fremtiden, når hverdagen vender tilbage.

"Jeg er sikker på, at mine medarbejdere gerne vil tilbage på arbejde så snart, det er muligt, men vi kan klart lære af, hvor overraskende godt det her har fungeret. Det vil give forandringer i måden, vi arbejder på, som vi kan tage med os, når vi vender tilbage til den normale hverdag."

Hos Alm. Brand er det særligt de små agile teams, der lider under det manglende fysiske samvær.

"Der er stadig meget i det sociale og det at arbejde i små agile teams, hvor vi gerne vil tilbage på kontoret, men det rokker lidt ved vores forståelse af, hvor meget vi behøver at være sammen fysisk," forklarer Kristian Hjort-Madsen.

Af samme grund forsøger Alm. Brand at opretholde det sociale samvær ved at arrangere virtuelle kaffepauser og fredagsbarer over Microsoft Teams.

"Vi har gjort en del ud af at lave tips og tricks til, hvordan man kan arbejde hjemme. Det er også sociale tips, så man ikke bliver social akavet. Derfor holder vi kaffepauser og fredagsbarer over Microsoft Teams," siger Kristian Hjort-Madsen.

Rambøll forsøger sig også med virtuelle fredagsbarer, men også her er meldingen, at øllene altså smager bedre, når de ansatte er fysisk sammen.

"Vi holder også virtuelle fredagsbarer, men der har vi ikke ramt den helt endnu. Det er endnu ikke et ligeværdigt alternativ til fysisk samvær, men det kan være, at det bliver det på sigt," siger Thomas Angelius.

"Nogle mener faktisk, at de er mere effektive nu end før"

De danske top-CIO'er er enige om, at coronakrisen har tvunget dem ud i løsninger, der har fungeret langt bedre, end de havde håbet.

Det betyder også, at it-afdelingerne har taget flere teknologiske kvantespring, fordi det simpelthen var nødvendigt at finde løsninger.

Dermed er der sat nye standarder for måderne at indrette arbejdet på i fremtiden.

"Mine grænser for, hvad der kan virke, har flyttet sig. For to måneder siden havde jeg næppe ment, at det var en god ide, hvis alle medarbejdere ville arbejde hjemme 50 procent af tiden, men det kan være, at jeg ændrer mening i fremtiden," siger Thomas Angelius.

Kristian Hjort-Madsen har sågar oplevet, at flere medarbejdere mener, at de er mere effektive, end da de arbejdede på Alm. Brands fysiske lokationer.

"Nogle mener faktisk, at de er mere effektive nu end før. Det er fordi, vi har satset så massivt på cloud-løsninger," siger han.

Derfor har coronakrisen vist vejen til fremtidens arbejdsplads

Tilbage står så spørgsmålet, hvordan de teknologiske kvantespring vil påvirke fremtidens it-arbejdsplads i Danmark, når støvet har lagt sig efter coronakrisen?

Når hjemmearbejdspladserne i flere tilfælde fungerer bedre end de klassiske kontorarbejdspladser, kan der med rette sættes spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er hensigtsmæssigt, at medarbejderne vender tilbage til de fysiske kontorer.

Spørger man Thomas Angelius kan det godt blive svært.

"Jeg tror, at det bliver svært at få alle medarbejderne tilbage på kontorerne igen efter coronakrisen. Vi arbejder meget virtuelt i forvejen på tværs af verdenen, men det fungerer overraskende fint at arbejde hjemme hele tiden. Jeg savner selv at støde tilfældigt ind i folk ved kaffeautomaten, men jeg arbejder også overraskende effektivt virtuelt," siger han.

Hjemmearbejdspladserne kan altså ikke løse alle behov, men med coronakrisens indtog er der sat helt nye standarder for it-afdelingernes måde at arbejde på.

De store teknologiske spring er allerede taget med så stor succes, at en ting står klart:

Arbejdsmønstrene i de danske it-afdelinger bliver aldrig de samme som før krisen.

Dermed har coronakrisen vist vejen til fremtidens arbejdsplads for landets CIO'er.

Læs også