Jobmarkedet

Jobindex-koncernen er med til at fremme in­ter­es­sen for it i Danmark

Jobindex-koncernen er dybt forankret i en interesse for it og har nogle af Danmarks bedste udviklere ansat. Det er ikke tilfældigt, for direktør Kaare Danielsen, der er uddannet ph.d i datalogi, har selv en stor passion for it og har i flere år givet penge til formål, der fremmer interessen for it blandt unge.

Samtidig er det ingen hemmelighed, at der er stor mangel på kvalificeret it-arbejdskraft – og at der vil blive en endnu større udfordring i fremtiden. Fx udgav analysefirmaet Højbjerre Brauer Schultz i 2016 en redegørelse om Danmarks digitale vækst, som var baseret på data fra Jobindex. Her i nævnes det, at vi i Danmark kommer til at mangle omkring 19.000 it-profiler i 2030. Grundet denne mangel på it-arbejdskraft er der i Jobindex-koncernen i mange år gjort en aktiv indsats for at få flere unge til at vælge en vej indenfor it.

Det hele skal starte i folkeskolen

Direktør og stifter af Jobindex Kaare Danielsen mener, at interessen for it og programmering skal vækkes allerede i folkeskolen, og det er derfor en af virksomhedens mærkesager.

”Hos Jobindex har vi valgt at være medsponsor på Coding Pirates, som er et initiativ startet af it-brancheforeningen og Martin Exner. Vi er 10 virksomheder, som hver har givet 100.000 kr. for at hjælpe projektet økonomisk. I Coding Pirates kan skolebørn gå til programmering, og de undervises af forældre, som også har en interesse for it. Det har nu vokset sig så stort, at der er i skrivende stund er 40 afdelinger fordelt rundt i hele landet.”

Coding Pirates har været et afsæt til at gøre it til et obligatorisk fag i folkeskolen, og derfor etablerede den nu tidligere VLAK-regering en forsøgsordning, som løber over 3-4 år, hvor 240 folkeskoleklasser undervises i it. Det er skolerne selv, som uddanner deres lærere til at kunne undervise børnene.

Matematikkonkurrence rimer på datalogi

Jobindex-koncernen støtter desuden Danmarks største matematikkonkurrence Georg Mohr med 100.000 kr. Her deltager 15.000-20.000 gymnasieelever fra hele landet, og formålet med konkurrencen er at stimulere interessen for matematik ved at udfordre de dygtigste elever med opgaver, der i sværhedsgrad ligger ud over det, de møder i den daglige undervisning. Ud af hele startfeltet inviteres 40-50 til et vinderseminar på Sorø Akademi Science Camp, og derfra går de bedste videre til den internationale matematik olympiade.

”Georg Mohr matematikkonkurrencen er med til at øge interessen for matematik. Og der er en klar sammenhæng mellem dem, som interesserer sig for og er gode til matematik, og dem, som er gode til at programmere. Så det er også med til at øge interessen for datalogi og nye områder som machine learning, der kræver en god forståelse for både matematik og datalogi,” fortæller Kaare Danielsen.

200 danske it-talenter i hård kamp

DM i programmering er et andet stort it-fremmende projekt, som Jobindex i samarbejde med Netcompany står bag. I år deltog 200 danske it-talenter fra Aarhus og København om at løse flest opgaver på fem timer.

”Programmering er ikke en publikumsport, så antallet af tilskuere var begrænset. Men deltagerne går op i konkurrencen med liv og sjæl, og de fleste har trænet et stykke tid i forvejen,” skriver Kaare Danielsen blandt andet i sin læseværdige klumme på Computerworld, som er en reportage fra konkurrencen.

Konkurrencen plejer og udfordrer de studerendes interesse for programmering, og vinderne går videre til de Nordvesteuropæiske mesterskaber. Her klarer danskerne sig dog normalt dårligere end svenskerne og finnerne, men en intensiveret træning på DTU af de dygtigste hold rykker os forhåbentlig frem i rangordenen. Her støtter Jobindex også, at de dygtigste hold får træning op til de Nordvesteuropæiske mesterskaber.

Og så er det alt det andet ...

Udover de nævnte eksempler støtter Jobindex også flere sommerferiecamps om programmering og it-camps for kvinder. Direktør Kaare Danielsen er desuden med i to aftagerpaneler på DIKU og ITU. Her rådgiver han bl.a. om, hvordan uddannelserne skal skrues sammen.

Læs også