Jobsøgning

Disse 10 per­son­li­ge kom­pe­ten­cer ef­ter­spør­ger virk­som­he­der­ne

Når en virksomhed søger en ny it-medarbejder, kigger de først og fremmest på kandidatens faglige kvalifikationer – dem, der er så hårdt brug for. Men hvad ønsker en arbejdsgiver ellers, at du har flair for? Få svaret her.

Hos Computerworld it-jobbank har vi kortlagt indholdet af mere end 6.700 jobannoncer i henholdsvis år 2019 og 2015. Her har vi både afdækket de mest populære kodesprog, men også hvilke personlige kompetencer, arbejdsgivere oftest efterspørger, når de søger en ny it-medarbejder.

Hvilke personlige kompetencer efterspørger arbejdsgivere?

Personlige kompetencer 2019

 1. Teknisk
 2. Struktureret
 3. Faglig
 4. Stærk
 5. Dynamisk
 6. Analytisk
 7. Ansvarlig
 8. Udadvendt
 9. Nysgerrig
 10. Professionel

Personlige kompetencer 2015

 1. Struktureret
 2. Teknisk
 3. Dynamisk
 4. Stærk
 5. Uformel
 6. Ansvarlig
 7. Professionel
 8. Udadvendt
 9. Analytisk
 10. Engageret

Det er egentlig ikke overraskende, at ord som ”teknisk” og ”struktureret” ligger øverst, eftersom det forventes, at du som it-medarbejder har øje for det tekniske. Derudover kræver det en vis struktur at arbejde succesfuldt som eksempelvis programmør, der skal have overblikket til at opbygge en kode.

Værd at bemærke er dog ordet ”udadvendt”, der rangerer på en ottendeplads i 2019. Et ord, som ofte ikke vil blive brugt om de nørdede udviklere, der ofte står på mål for at være mere introverte typer.

En generalisering, mange it-folk kan nikke genkendende til, men som de fleste også ved langt fra er dækkende – også arbejdsgiverne. De efterspørger nemlig mere og mere forretningstekniske profiler, der kan begå sig i alle afdelinger af forretningen og ikke blot it-afdelingen.

Manglen på it-folk spejler sig i retorikken

Interessant er også de personlige kompetencer, der er henholdsvis steget og faldet i perioden.

Ord som ”performanceorienteret”, ”målorienteret”, ”handlekraftig”, ”resultatorienteret”, ”præsentabel” og ”procesorienteret” er alle faldet, hvorimod ord som ”entusiastisk”, ”passioneret”, ”detaljeorienteret”, ”dedikeret”, ”rettidig” og ”omhyggelig” er steget.

Kortlægningen viser også, at ordet ”præsentabel” nu fremkommer halvt så ofte som for fem år siden, og ordet ”passioneret” er steget væsentligt i frekvens. Det stemmer overens med, at arbejdsgivere tidligere gik op i, at kandidaten var ”performanceorienteret”, mens virksomhederne nu er tilfredse med at finde en, der er ”entusiastisk”.

Når der er mangel på programmører, lader det altså til, at arbejdsgiverne sænker forventningerne til de personlige kompetencer, hvis bare kandidaten er dygtig til eksempelvis at kode.

Men hvad skal du være ”god til”?

Det er blevet mere populært at skrive:

 • god til at skabe overblik og struktur
 • god til at skabe dialog
 • god til at formulere dig skriftligt og mundtligt
 • god til at prioritere dine opgaver
 • god til at se sammenhænge

Og det er blevet mindre populært at skrive:

 • god til at samarbejde og dele dine erfaringer
 • god til at holde hovedet koldt
 • god til at dele din viden
 • god til at nytænke, udfordre og finde utraditionelle løsninger
 • god til at afdække og forstå kundernes behov

Læs også