It-karriereJobsøgning

1.000 km til job­sam­ta­len

1.000 km til jobsamtalen? Det er en problemstilling som nutidens teknologi let kan løse. Flere og flere job er uafhængige af, at man skal møde op på en fast adresse og bo et bestemt sted. Det giver mulighed for at søge stillinger på den anden side af jorden, og gå til jobsamtale på nettet. Sådan gør du.

Det kan muligvis virke en anelse mindre angstprovokerende at sætte sig ind foran computeren hjemme i dagligstuen, når man skal til jobsamtale om drømmejobbet, men den hjemlige fornemmelse skal kun bruges til at tøjle nerverne og ikke til at slække på kravene til dig selv. Samtalen på nettet stiller mindst ligeså store krav til dig som en samtale i den virkelige verden. Måske lige bortset fra, at du kan slippe af sted med at glemme deodoranten.

I vores globaliserede verden er det nogle gange vigtigere, at kandidaten bor tæt på en relevant lufthavn end tæt på virksomheden og man ser i disse år også en tendens til at danske virksomheder kigger ud over landegrænsen til eksempelvis hele Skandinavien for at øge talentpuljen. Samtidig har krisen gjort virksomhederne meget omkostningsbeviste med hensyn til blandt andet rejseudgifter, og derfor er indledende jobsamtaler over Skype ved at vinde mere og mere frem.

"Jeg tror altid, det kan være en udfordring at optimere to parters tid og omkostninger ved at mødes. Og derfor overvejer flere at spare på de indledende samtaler. Det bliver aldrig ligeså godt som en personsamtale face-to-face, men der kan jo være alle mulige årsager til, at det er nødvendigt. Jeg er selv ansvarlig for Asien, og nogle gange kan det bare ikke lade sig gøre at mødes, og så må jeg tale med folk på Skype," siger administrerende direktør i Mercuri Urval, Christian Kurt Nielsen.

Også bag universitetets tykke mure er man overbevist om, at de nye tekniske muligheder fremover vil gøre jobsamtaler over nettet helt normalt.

"Rekruttering er altid dyrt og risikofyldt, så alle de teknologier der på en eller anden måde kan hjælpe en virksomheden til at screene og udvælge i deres ansøgere, vil være kærkommen. Det skulle være underligt hvis Skype og lignende ikke bliver en fast del af virksomhedernes rekrutteringsværktøjskasse i fremtiden," siger Peter Danholt, lektor ved institut for æstetik og kommunikation på Aarhus Universitet og forsker i design og anvendelse af ny teknologi og dets konsekvenser

Som kandidat stiller det dog en række krav, som man muligvis ikke er bekendt med, hvis man kun har gået til almindelige jobsamtaler.

Styr på teknikken

Det første skridt er selvfølgelig at have styr på den tekniske side af interviewet. Det er muligvis ikke din skyld, men det virker alligevel en smule amatøragtigt, hvis man hele tiden falder ud eller bevæger sig som en robot på skærmen, fordi den hakker.

"Man står og falder med forbindelsen. Hvis det hele hakker, kommer man nemt til at fokusere på noget andet end det afgørende og vigtige. Så en god forbindelse er meget vigtig. Præcis som ved en telefonsamtale," siger Christian Kurt Nielsen.

Dernæst kommer baggrunden på det billede, som du sender ud i cyberspace. Det kan godt være, at du er velfriseret, men hvis Side-9 pigen hænger på endevæggen, eller der lusker en rottweiler rundt i baggrunden, fanger det med garanti opmærksomheden i den anden ende af linjen på den negative måde. En baggrund med en stor bogreol vil helt sikkert give et indtryk af en belæst kandidat. Det er muligvis en billigt trick, men det gør det ikke mindre effektivt.

Dernæst skal du være opmærksom på, at din måske kommende chef rent faktisk sidder og kigger på dig. Ja, det lyder som en selvfølgelighed, men mange har en tendens til at agere noget mere afslappet, end hvis de sad til møde på chefens kontor.

"Jeg har haft nogle samtaler, hvor folk sidder helt oppe i skærmen, så man har deres kæmpe hoved helt tæt på, eller også har folk en tendens til, og det har jeg faktisk også selv, at kigge alle mulige andre steder hen, end på den man snakker med. Som hvis man snakkede i telefon. Så sidder folk og kigger lidt rundt i stuen og piller ved forskellige ting. Derfor kan det være en god idé at hænge et lille ansigt op på toppen af computeren, så man kan tale til det," siger Christian Kurt Nielsen.

Selve kameraet er nemlig som regel placeret på toppen af computeren, og derfor kigger man ikke sin interviewer i øjnene, hvis man kigger direkte ind i skærmen. Så kigger man nærmere lige ind i det tredje knappehul på skjorten, og det ser en anelse dumt ud.

Springbræt til “rigtig” samtale

Den afslappede form er dog også en fordel for folk, der har tendens til at blive meget nervøse eller normalt vis går langs panelerne, når de er til jobsamtale.

"Folk er mere trygge, fordi de kan sidde derhjemme, og det er godt for dem, der normalt bliver nervøse, når de træder ind i et fremmed rum og skal performe. Men den nye teknologi giver både fordele og ulemper. Hvis du har en meget vindende personlighed og stor karisma, så bliver den nok lidt svær at udfolde og få gennem skærmen. Så der er fordele og ulemper alt efter type," siger Peter Danholt.

Tøjstilen skal selvfølgelig matche firmaet som til en normal samtale, og husk nu lige at tage bukser på også. Det kan godt være, at det kun er din overkrop, der er synlig, men hvis du skal hente nogle papirer, bliver det hurtigt meget pinligt.

Selvom teknikken konstant bliver bedre, er der stadig ikke noget som at mødes face-to-face og du bliver formentlig ikke ansat gennem Skype. Derfor skal du se det som en indledende samtale, der skal få dig ind til det afsluttende møde. Der hvor firmaet er blevet så sikker på dig, at de godt vil spendere en flybillet på at fragte dig til hovedkontoret.

Fem gode råd

  1. Vær mindst lige så forberedt som til et face-to-face interview.
  2. Kig modparten i øjnene
    3. Undgå distraherende baggrund, og tænk på lys og god lyd.
  3. Lav prøveopkald til venner for at lære teknikken.
  4. Klæd dig som til en normal samtale.

Læs også