Jobsøgning

3 ting, der ofte mis­for­stås i job­søg­ning

Det er ikke let at søge job. Der er mange skrevne og uskrevne regler, du skal tage højde for, hvis du vil lande det job, du søger. Og for at du ikke bliver skuffet og kommer frustreret ud af processen, sætter vi fokus på tre faldgruber i jobsøgningen.

De fleste har prøvet at søge nyt job og kender de gængse regler for processen. Du skal skriv et kronolgisk CV, og det skal opstilles på en bestemt måde. I din ansøgning skal du komme ind på både motivationen for at søge stillingen, dine talenter, og hvad virksomheden får ud af at hyre dig.

Men ved du også, hvordan du skal tolke ansøgningsfristen og stillingsopslaget udover de skrevne regler? Eller hvordan du kan lave en ansøgning, som skiller sig ud? Læs med her

1. Ansøgningsfristen er vejledende

Når du ser opslaget til et job, der virkelig lyder som noget for dig, er det med at komme i gang med at skrive ansøgningen! Du må tænke på, at processen med at finde en ny kandidat også har en form for nyhedsværdi for den person, der sidder og skal gennemlæse alle ansøgningerne. Derfor bliver de første 5-10 ansøgninger muligvis læst med størst iver og interesse. Det betyder, at du skal hurtigt ud af starthullet – i stedet for at tænke: »Ork, jeg har 14 dage, inden ansøgningsfristen udløber.« Det handler om at være hurtig, men også grundig, for ofte starter indkaldelsesprocessen med det samme; også kaldet ”løbende samtaler”.

Du skal naturligvis stadig bruge tid på din ansøgning og på dit CV, men din iver efter at få job kan vise sig gavnlig, hvis du som en af de første sender en ansøgning af sted.

Og det kan jo lyde overvældende: "Jeg skal altså både udforme en sigende ansøgning, et lækkert CV og samtidig gøre det hurtigt. Suk!" Ja, det kan lyde uoverskueligt, og de fleste vil nok også mene, at det at søge job er et fuldtidsarbejde – og det er hårdt arbejde.

Derfor gør det heller ikke noget at få en smule hjælp. Hvis du kender en, der er god til at læse korrektur, kan du få vedkommende til at kigge din ansøgning igennem. Måske kender du også en med et æstetisk øje, der kan vejlede dig til et lækkert og overskueligt layout på dit jobsøgningsmateriale. Du skal blot huske, at det stadig skal udstråle ”dig” – og det må ikke oversælge.

Budskabet: Få ansøgningen sendt af sted hurtigst muligt – vent ikke med at sende ansøgningen, du har brugt krudt på at lave, til sidste øjeblik!

2. Spræng rammerne og gør det personligt, når du skriver din ansøgning

En anden ting, der ofte bliver misforstået, er de gængse regler for, hvordan jobsøgningsmaterialet skal se ud. Selvfølgelig findes der nogle helt klare forestillinger om, hvad man som arbejdsgiver kan forvente at se og finde i en ansøgning og på et CV.

Men når det så er sagt, og alle de overordnede krav er opfyldt til jobsøgningsmaterialet, må man som jobsøger godt tænke kreativt og arbejde med at skille sig ud. Det kan du gøre med alt fra et lækkert layout, hvis du er god til det visuelle - eller små finurlige sprogblomster, hvis du kan det. Du kan også overveje at indsætte kodesprog i din ansøgning, hvis du søger job som programmør. En fjerde mulighed er, at komme med et anderledes eksempel på en kompetence, du har. Var du for eksempel altid den, der tømte opvaskemaskinen på din tidligere arbejdsplads? Den lille, sjove hverdagsinfo kan i ansøgningen hjælpe dig med at udstråle ansvarlighed, samarbejdsevner og vilje til at påtage sig arbejdsopgaver uden for dit arbejdsområde - store som små.

Når du arbejdet med at gøre ansøgningen personlig, så pas på ikke at overgøre det, eller gøre det kustigt. Hvis du for eksempel synes det er krævende at skrive kreativt, og aldrig ville gøre det til dagligt, så bør du heller ikke gøre det i din ansøgning. Dit materiale skal afspejle DIG. Husk også at afstemme ansøgningen, så den passer til den stilling og virksomhed, du søger hos. Skriver du for eksempel til en traditionel virksomhed, der søger en medarbejder til drift, er der måske ikke her dine store, innovative idéer skal komme til udtryk.

3. Stillingsannoncen er virksomhedens ”ønskeliste”

En sidste ting, der ofte misforstås under jobsøgningen, er, at nogle kandidat læser stillingsopslaget og tænker: "Jeg opfylder kun 2 ud af 3 kompetencer, som virksomheden ønsker, jeg skal have."

Her er det vigtigt at huske, at stillingsannoncen er virksomheden ”ønskeliste”, dvs. hvis virksomheden helt selv kunne støbe en kandidat sammen, skulle vedkommende kunne følgende …

Det betyder ikke, at de ikke vil ansætte en, der kun besidder 2 ud af 3 ønskede kompetencer – eller en, der kun besidder 50%. Virksomheden tænker blot: "Hvis man ikke ønsker sig det, så får man det i hvert fald ikke." Men det er ikke ens betydende med, at virksomheden får en ansøgning, der matcher de kompetencer, de søger. De vælger blot den af de, der søger, der matcher ”ønskelisten” bedst.

Læs også