JobsamtaleJobsøgning

Det bliver du spurgt om til job­sam­ta­len

Det kan være svært at regne ud, hvilke spørgsmål du får til jobsamtalen. For arbejdsgivere bliver dygtigere, mere spidsfindige, og så vil de ikke længere høre om dine stærke og svage sider.

Det kan være svært for arbejdsgivere at stille gode, velovervejede spørgsmål til jobsamtalen. Men de øver sig og prøver nye ting af.

Computerworld har snakket med en række danske iværksættere, der afslører nogle af de spørgsmål, de får mest ud af at stille til jobsamtalen. Og det er ikke de sædvanlige spørgsmål om dine stærke eller svage sider.

Det perfekte spørgsmål

Ved snarere at stille atypiske end forudsigelige spørgsmål, forsøger arbejdsgivere at navigere uden om den uendelige strøm af floskler, der ofte præger jobsamtaler. Men hvad indfanger essensen af, hvem du er, og hvad du kan? Det er der flere bud på, herunder:

  • Hvilke former for frivilligt arbejde laver du?
  • Fortæl mig om din sidste konflikt?
  • Hvilke overvejelser gjort du dig, da du skrev dette stykke kode?

”Hire for attitude – train for skills”

Spørgsmålene fremhæver relevante forhold, der snarere handler om din indstilling og måde at arbejde på frem for dine faglige kvalifikationer. Flere arbejdsgivere er af den overbevisning, at det er bedre at fokusere på din arbejdsmorale end dine manglende kvalifikationer. For kvalifikationerne kan altid tillæres.

Motivation for ulønnet arbejde

Flere vil også spørge ind til din erfaring med frivilligt arbejde. For det viser, hvad der driver dig, når hverken løn eller andres forventninger spiller ind. Derfor vurderer flere arbejdsgivere, at erfaringer med frivilligt arbejde fortæller mere om din arbejdsmorale end f.eks. eksamensbeviser og udtalelser fra dine tidligere arbejdsgivere.

Din seneste konflikt

Andre vil muligvis bede dig om at beskrive forløbet i din seneste konflikt. Det giver arbejdsgiver indblik i din evne til at håndtere konflikter konstruktivt. Det kan også vise, hvorvidt du er en person, der nemt opildnes, når der opstår uenigheder på arbejdspladsen.

Et enestående stykke arbejde

Vil arbejdsgivere have et indtryk af dit fokus og din evne til at udrette ting, kunne de finde på at spørge: Hvilken præstation i dit arbejdsliv er du mest stolt over? For det demonstrerer din evne til at se og identificere, om du har gjort en forskel, og hvor du har gjort en forskel.

Sådan får de personligheden frem

En anden måde at få et bedre indblik i din personlighed er ved at bede dig om at beskrive dig selv udefra, eksempelvis: Hvis jeg ringede til alle dine venner i din omgangskreds, hvordan ville de så beskrive dig som person?

Det gør det ofte nemmere for arbejdsgiver at vurdere, om du vil passe ind i kulturen i virksomheden.

Refleksionsevne og kodning

Handler det imidlertid om en specialiseret it-stilling, vil andre måske bede dig om at medbringe et stykke kode, du har skrevet. Her bliver opgaven så at forklare, hvad du har gjort, og hvorfor du har gjort det. Det påviser din refleksionsevne og de overvejelser, du gør dig i forbindelse med dit arbejde.

På den måde bliver samtalen mere konkret og teknisk, og derfor bliver det nemmere for arbejdsgiver at vurdere, hvordan du helt konkret vil gribe en opgave an.

Læs også