Øvrige

Her er prog­no­ser­ne: Det betyder Trump-sejren for det danske ar­bejds­mar­ked

Det, som ingen troede ville ske, skete. Donald Trump sejrede over Hillary Clinton og gør nu klar til sit indtog i embedsboligen i Washington. Der har igennem hele valgperioden været mange spekulationer og prognoser over, hvordan Trump-sejren vil påvirke det danske arbejdsmarked, og vi præsenterer dig for et udvalg af dem.

Trump-sejr vil koste 10.000 danske arbejdspladser

Nordea vurderer i en analyse, at Trump-sejren vil koste op mod 10.000 danske arbejdspladser, og vækker Trump sin økonomiske politik til live, kan det få stor betydning for dansk import og eksport til USA. Det skyldes blandt andet, at Trump har varslet told på udenlandske varer, og det kan i værste fald medføre en global handelskrig.

Sker det, vil det få stor betydning for Danmark, som er en lille og åben økonomi. I Danmark er vi afhængige af at importere varer fra udlandet, og det kan kun lade sig gøre, hvis vi kan tjene penge på at eksportere varer til andre lande.

Det gælder også til USA, der er Danmarks tredjestørste handelspartner.

60.000 danske job tilknyttet eksport til USA

Nykredit bakker op om Nordeas analyse og vurderer samtidig, at op mod 60.000 danske job er direkte tilknyttet eksporten til USA. Den danske eksport til USA er på intet mindre end 100 milliarder kroner årligt, og fører Trump sin varslede politik, kommer det til at betyde mindre verdenshandel og dansk eksport.

Det kan komme til at gå ud over de danske virksomheder, som eksporterer mest til USA. Det er først og fremmest Vestas, der har været tynget af Trumps udmelding om at satse stærkt på kul og gas og i øvrigt trække USA fra en global klimaaftale. Vestas har imidlertid udtalt, at de ikke frygter, at Trumps pro-kul-politik vil skade eksporten til USA, da vindenergi nu kan konkurrere på prisen på sort energi.

Den danske transportsektor er også under pres i kølvandet på det amerikanske valgresultat efter Trumps udmeldinger om at opsige eller ændre handelsaftaler. For det vil naturligvis betyde, at færre containerskibe sejler over Atlanten med varer til amerikanske forbrugere.

Spekulationer om mindsket salg i flere danske virksomheder

Udmeldingerne om færre eller begrænsede handelsaftaler får også andre danske virksomheder til at spekulere i mindsket salg til USA. Det gælder både Novo Nordisk, men også andre forhandlere af medicin, høreapparater, måleinstrumenter og enzymer. Det er nemlig nogle af de varer, som Danmark eksporterer mest af til USA.

Ifølge Nordeas analyse vil Trump-sejren altså påvirke den danske vækst, der i både 2017 og 2018 spås til en stigning på 1,4%. Til sammenligning havde eksperter forudsagt en vækst på 1,5% i 2017 og 1,7% i 2018 under en Clinton-regering.

Er der udsigt til krise på det danske jobmarked?

Ifølge Dansk Jobindex steg beskæftigelsen i august, og ledigheden faldt i september. Der blev lagt 20.200 nye jobannoncer på nettet sæsonkorrigeret i oktober, hvilket var et uændret niveau i forhold til de foregående måneder. Et niveau på over 20.000 nye jobannoncer om måneden indikerer fortsat svagt stigende beskæftigelse over de kommende måneder.

Derfor er der til og med i dag ingen tegn på krise på det danske jobmarked, men hvad der venter os, må tiden vise. Vi følger udviklingen.

Læs Dansk Jobindex' rapport

Læs også