Ledelse

Bliv klogere på løn­for­hand­ling med it-folk

Flere forhold påvirker lønforhandlingssituationen – også for dig som arbejdsgiver. Hvor vigtig er lønnen for medarbejderne, hvordan påvirket jobmarkedet forhandlingen, og hvad kan du gøre for at skabe det bedste forhandlingsgrundlag?

Hvor vigtig er lønnen?

Som arbejdsgiver bør du først og fremmest sætte dig ind i, hvor vigtig løn er for dine ansatte, og der skal ikke megen fornuft eller lommepsykologi til at sande, at løn er noget, der bare skal fungere. Dine medarbejdere vil naturligvis have løn for det arbejde, de udfører og det ansvar, de er pålagt.

Det er alligevel fornuftigt at danne sig et overblik over, hvordan løn og medarbejdergoder placerer sig blandt andre forhold, der kan være betydelige for medarbejdernes arbejdsglæde.

En undersøgelse, foretaget af The Network og Boston Consulting Group, blandt +200.000 kandidater i 189 lande viser en interessant rangering, der er interessante i denne sammenhæng: Undersøgelsen viser, at kompensationspakker – såsom løn, medarbejdergoder og firmabil – indtager en henholdsvis 8., 24. og 26. plads. Løn er derfor ikke uvæsentlig, men andre forhold har mere tyngde, eksempelvis anerkendelse, forholdet til kolleger og chef samt en god work-life balance.

Hvordan er jobmarkedet?

Et andet forhold du bør forholde dig til er, hvilket forhandlingsgrundlag markedet skaber: Er det let for medarbejderen at finde et andet nyt job, hvis dine oplæg til løn ikke falder i god jord? Eller gør en situation med større udbud end efterspørgsel, at du står stærkere i forhandlingssituationen?

Ja. Og nej. I øjeblikket er efterspørgslen efter it-folk stor, og ifølge flere eksperter overstiger den udbuddet, især på de tunge stillinger. It-branchen har haft en helt særlig overlevelsesevne gennem finanskrisen, og netop dét skaber jobfest hos it-specialisterne.

Jobmarkedet kan derfor lægge en dæmper på din forhandlingsstyrke, hvis du sidder overfor en dygtig eller tung it-medarbejder, hvis evner du ikke har råd til at miste. Og det kan sætte medarbejderen i en fordelagtig situation, der med al sandsynlighed er årsagen til, at de danske it-virksomheders lønudgifter er sparket i vejret.

Hvad kan du regne med, medarbejderen kommer med?

Sidder du overfor en medarbejder, der forstår sig på it-branchens situation og kender sin forretningsmæssige værdi, er der ingen tvivl om, at du sidder i en vanskelig forhandlingssituation. Det er medarbejders marked og derfor ham eller hende, der sidder med de bedste kort på hånden.

Derfor bør du invitere dine it-folk til forhandlingsbordet med følgende overvejelser in mente:

  • Lønforhandling er en løbende proces, der varer hele året. Du skal som arbejdsgiver kontinuerligt holde dig ajour med din medarbejderes indsatser og resultater.
  • Meld gerne ud på forhånd, hvad lønnen i gennemsnit reguleres med. Det skaber et udgangspunkt for forhandlingerne.
  • Tænk også lidt i udbud og efterspørgsel. Ikke fordi du skal tænke på dine medarbejdere som varer, men fordi det kan gavne din forhandlingssituation, at du ved, om du sidder overfor en medarbejder, hvis stilling er svær at genbesætte. Der er flaskehalse flere steder i branchen, og derfor gør du klogt i at undersøge markedet.
  • Modvægten til det omstridte løn-emne er imidlertid de blødere forhold i arbejdsmiljøet – vej derfor i passende grad anerkendelse, sociale forhold og arbejdsmiljøet op mod medarbejderens lønkrav. Det kræver naturligvis, at du skaber et godt psykisk arbejdsmiljø, der kan tone ønsket om de benhårde lønforhandlinger ned.
  • Overvej overordnet hvad det vil koste virksomheden at miste medarbejderen, hvis lønposen ikke afspejler arbejdet og værdien af det. Så giver en eventuel lønforhøjelse muligvis sig selv…

Alt andet lige betyder branchens udfordringer, at du står svagere i lønforhandlingssituationen. Dog er branchen i så stor vækst, at du med al sandsynlighed bør prioritere højt at investere i dine medarbejdere. For selvom lønnen ikke er det vigtigste, er det imidlertid en ting, der bare skal fungere.

Løn ligger i år på en 6. plads over årsager til jobskifte, men bør du reklamere med lønnen i jobannoncen? Sandsynligvis ikke. Læs mere om det her.

Læs også