HR og it-rekrutteringØvrige

CSR er vigtigt for re­k­rut­te­ring

I it-branchen skal man slås for at tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere, og her er virksomhedens CSR-profil et vigtigt redskab, der ikke må overses.

Hvor resten af jobmarkedet er kendetegnet ved, at mange kvalificerede kandidater skal slås for stillingerne, repræsenterer it-branchen næsten den omvendte verden. Her kan det være svært at finde kvalificerede medarbejdere, og det gælder om at gøre virksomheden så attraktiv som muligt, når de bedste kandidater skal tiltrækkes og ikke mindst fastholdes. CSR er en vigtig del af virksomhedernes image i dag, og det giver god mening at investere i, når de rigtige medarbejdere skal rekrutteres.

”Der er hård konkurrence om de dygtigste it-medarbejdere i Danmark. Hvis CSR-arbejde kan være med til at fastholde dygtige folk og rekruttere nye, så har det stor værdi for virksomheden,” siger Morten Bangsgaard, adm. direktør i IT-Branchen.

Samfundsbevidsthed er vigtigt

OfficeTeam, en af USA’s førende rekrutteringsbureauer, har netop foretaget en undersøgelse blandt 400 amerikanere med arbejde i kontormiljø, og her en tendensen soleklar.

Mere end fire ud af ti, mere nøjagtigt 42% af de adspurgte, vil helst arbejde for virksomheder, der giver noget tilbage til samfundet. ”At give noget tilbage” er i undersøgelsen nærmere defineret som aktiviteter, der engagerer virksomheden i samfundet, herunder blandt andet social ansvarlighed og velgørenhed.

Og selvom der stadig er en hel del medarbejdere, for hvem virksomhedens samfundsengagement er ligegyldig, bør man ikke ignorere CSR-profilen. Det kan derimod være nyttigt at målrette virksomhedens CSR-aktiviteter efter medarbejderne.

”Filantropiske aktiviteter kan være et salgsargument, når der skal rekrutteres kandidater, såvel som når der skal fastholdes medarbejdere. Organisationer kan øge både holdånden og deltagelsesniveauet i velgørende aktiviteter ved at fokusere på formål, der matcher medarbejderne,” siger Robert Hosking, der er direktør i OfficeTeam, til det amerikanske medie Recruitingtrends.com.

CSR skal både fastholde og tiltrække

Selvom OfficeTeams undersøgelse ikke isolerer it-branchen, kan tendensen alligevel snildt overføres til den danske it-branche. Her oplever vi nemlig også, at CSR får større betydning for virksomhederne, men også, at det får større betydning for medarbejderne.

Hos Great Place to Work, der beskæftiger sig med arbejdsmiljø, fortæller vicedirektør Liselotte Jensen om vigtigheden af at være stolt af sin arbejdsplads.

”Det at kunne være stolt af sin arbejdsplads betyder meget for arbejdsglæden,” fortæller hun.

I årets undersøgelse har 92% af de adspurgte svaret, at de er tilfredse med den måde, hvorpå deres arbejdsplads bidrager til samfundet. Dette er fælles på tværs af alle brancher, men i it-branchen er resultatet for det specifikke spørgsmål om stolthed over arbejdspladsen to procentpoint højere end det generelle billede.

Finanskrisen giver øget fokus på CSR

CSR har længe været på virksomhedernes to-do-liste i forhold til at profilere sig over for det omkringliggende samfund og kunder af virksomheden, men det er egentlig først de seneste år, at det i så høj grad har været et parameter i forhold til nuværende og potentielle medarbejdere. Og det er der ifølge Liselotte Jensen en helt naturlig årsag til.

”Vores bud er, at finanskrisen har gjort, at folk tager afstand fra grådighed og vil tilbage til det nære,” forklarer hun.

Tilbage hos Morten Bangsgaard hos IT-Branchen ser man også det fornuftige i at arbejde målrettet med CSR i forhold til rekrutteringsområdet. Og er man ikke allerede i gang, er det bare om at komme ud over stepperne for at trække de bedste kandidater til virksomheden.

”Det giver god mening set fra et forretningsmæssigt synspunkt at arbejde med CSR. Vi ser et stort fokus på CSR i den danske it-branche, og flere virksomheder arbejder målrettet med det. Hvis medarbejderne i høj grad lægger vægt på at arbejde i virksomheder med en klar profil på CSR-området, så giver det virksomhederne ekstra incitament til at tage fat på området,” siger han.

Læs også