AnsøgningJobsøgning

Sådan tolker du en jo­ban­non­ce

Jobannoncer beskriver ofte den perfekte ansøger, der ikke findes i den virkelige verden. Så du kan roligt søge jobbet alligevel. Se her, hvordan du afkoder ordenes betydning og får det usagte med.

Har du nogensinde læst en jobannonce og tænkt: Jeg burde søge jobbet, men hvad nytter det, når jeg ikke opfylder alle kravene? Det er imidlertid sjældent, at virksomhederne ansætter kandidater, der opfylder alt på deres ønskeliste.

Og derfor bør du måske søge alligevel.

To tredjedele eller tre fjerdedele

Som hovedregel kan du sagtens søge, hvis du opfylder et sted mellem to-tredjedele og tre-fjerdedele af kravene. De færreste opfylder alle virksomhedens krav, så du behøver ikke at være ydmyg og undersælge dig selv, hvis du ikke gør.

Jagten på den perfekte kandidat

Selvom det er forskelligt fra job til job, rådgiver Computerworld it-jobbank virksomhederne til at koncentrere sig om 4-5 kernekompetencer i jobbet. Med for mange krav er der risiko for, at flere af dem bliver uvæsentlige for jobbet, og virksomhederne derfor misser relevante ansøgere.

Afkod budskabet i jobopslaget

Der er naturligvis visse krav, der er ufravigelige inden for visse job. Her nytter det ikke noget kun at dække et fåtal af de krav, virksomheden stiller. Men det handler også om at afkode, hvad der bliver skrevet – også mellem linjerne.

1. Tone of voice

Du skal holde øje med formuleringerne i jobannoncen. Der er forskel på skal og kan, så du skal være opmærksom på at læse annoncen grundigt igennem. Her kan du afkode, hvad der er vigtigst for virksomheden, men også afkode deres sprogbrug og terminologier, som du kan anvende i din ansøgning.

Råd 1: Læg mærke til jobannoncens tone of voice og brug den til at stille skarpt på virksomhedens krav og afkode sprogbrugen.

2. Flere krav er ønsker

Hvis du møder jobannoncer med mange krav til, hvem du er, og hvad du skal kunne, må du huske, at de mange krav ofte er virksomhedens ønsker til, hvad du kan. Og de afspejler ikke nødvendigvis virkeligheden. Derfor bør du søge, hvis du opfylder enten to tredjedele eller tre fjerdedele af kravene.

Råd 2: Husk på, at flere af virksomhedens krav blot er ønsker. Derfor skal du søge, hvis du opfylder en rimelig del af kravene.

3. Ansøgningsfristen er vejledende

Ansøgningsfristen på de fleste jobannoncer er vejledende. Det betyder, at annoncen kan blive fjernet, hvis virksomheden mener, at de har fundet den rette kandidat. Derfor skal du søge jobbet hurtigt og ikke vente til dagen for ansøgningsfrist.

Råd 3: Den angivne ansøgningsfrist er vejledende, og du bør derfor søge jobbet hurtigst muligt. Ellers skal muligheden være forspildt.

Læs også