Kvalitetstid med familien prioriteres
Antallet af opsigelser, lagt på bordet af ledere og karrierefolk, er steget inden for de seneste år. Begrundelsen er ønsket om mere kvalitetstid med familien. Qua deres position på arbejdsmarkedet har de mulighed for at skære ned på – eller helt stoppe – deres arbejde og er altså i større eller mindre grad økonomisk uafhængige end deres kollegaer, hvis månedsløn ligger på den mere gennemsnitlige banehalvdel.
En række højstående CEOs har de seneste år, efter år med voldsomt arbejdspres, valgt at trække sig tilbage i en ung alder for i stedet at fokusere på familien og rejse. Det er imidlertid de færreste, der har midlerne til helt at stoppe med at arbejde, hvorfor andre pressede medarbejdere på gulvet risikerer at bukke under for stress.
Selvom det for nogle virksomheder kan synes som den ultimative win-win situation med hårdtarbejdende medarbejdere, der anser det som en halv fridag, hvis de en dag har mulighed for at gå fra kontoret kl. 17, er det dog en kortsigtet fornøjelse, der på sigt viser sig at være en underskudsforretning.
En anden og oftest overset problemstilling opstår, når de nævnte topchefer ikke kun opsiger deres stilling, men ligeledes lader muligheden for at ændre forholdene for deres kollegaer passere. Som leder har man mulighed for at give medarbejdere rammerne til for at være en god forældre, partner eller ven ved at tage det psykiske pres af deres skuldre – et sted at starte kunne være at undlade at sende mails til medarbejderne efter kl. 19.
Frihed under ansvar
Man skal ikke underkende den positive effekt ros har. Hvis de ansatte i en periode har knoklet til langt ud på natten, har et skulderklap eller et »tak for indsatsen« en usandsynlig stor betydning. Verbal anerkendelse vejer oftest tungere end en tavs bonus.
Ligeledes har det vist sig gavnligt at lede medarbejdere ud fra en ”frihed under ansvar”-tankegang, hvor de selv er ansvarlige for at styre og balancere forholdet mellem arbejde og privatliv. Herunder er det en klar fordel, hvis du som leder sætter dig ind i de ansattes liv, måden hvorpå de lever privat og får hverdagen til at gå op i en højere enhed. Undersøgelser viser blandt andet, at mange lederes forestillinger, om hvordan deres ansatte får arbejdet og privatlivet til at hænge sammen, ofte er forkerte: Det viser sig nemlig, at det typisk er singlerne, der har sværest ved at finde balancen, og ikke de etablerede børnefamilier.
Teknologien gør det muligt
I Amsterdam har designvirksomheden, Heldergroen, valgt at gøre noget ved det. Hver dag når klokken slår 18, bliver samtlige af det store, åbne kontorlandskabs borde hejst op under loftet, så det ikke længere er en mulighed at arbejde over. De mange kvadratmeter gulvplads der kommer til syne, bruges til yoga, fitness eller andre former for aktiviteter til stor glæde for medarbejderne.
Så er spørgsmålet bare, hvilken dansk virksomhed der skal være den første til at gå i Heldergroens fodspor?