Jobmarkedet

27.000 af verdens it-profiler afslører: Så flytbare er vi

Mens virksomheder verden over har hårdt brug for specialiseret arbejdskraft, vokser villigheden til at flytte til udlandet for det rette job hos verdens it-profiler. Her er de globale indsigter, der fortæller dig, om den danske talentmasse bliver større eller mindre.

Boston Consulting Group (BCG) har i samarbejde med The Network udarbejdet rapporten Decoding Digital Talent. 27.000 it-profiler fra 180 lande har deltaget i undersøgelsen, der er den største af sin slags.

Det generelle billede af verdens it-profiler

Undersøgelsen viser, at it-profilernes villighed til at flytte til udlandet afhænger af, hvor i verden de kommer fra. I en række lande vil flere end 70 procent af profilerne flytte for at fremme deres karriere. I andre lande, eksempelvis Kina, vil en større andel arbejde i hjemlandet.

USA indtager førstepladsen som it-profilernes favoritdestination, efterfulgt af Tyskland og Canada, mens London er profilernes foretrukne by, efterfulgte af New York og Berlin.

En god work-life balance og muligheden for at lære og udvikle nye tekniske og digitale færdigheder er de aspekter af arbejdslivet, som it-profilerne værdsætter mest.

Derfor skal du interessere dig for kandidatmobilitet

Undersøgelsens resultater giver anledning til, at virksomheder verden over – inklusiv din egen – bør gøre sig umage for at tiltrække og fastholde it-profiler. Det kræver indgående kendskab til profilerne, og hvad der skaber arbejdsglæde for dem.

Virksomhederne må desuden forstå egne behov for specialiseret arbejdskraft ved at afdække, hvilke it-kompetencer de får brug for – nu og i fremtiden. Samtidig må virksomhederne forstå, at arbejdskraften kan findes både ved at opkvalificere nuværende medarbejdere, men naturligvis også via rekruttering af nye it-specialister.

Men er det overhovedet muligt?

Dansk talentmasse risikerer at blive mindre

I undersøgelsen ligger Danmark blandt de lande, hvor 55-70 procent af it-profilerne er villige til at flytte til udlandet for det rette job. Den overordnede villighed blandt samtlige profiler, også dem uden tekniske kompetencer, er 67 procent.

Det er en trussel for alle brancher, men især din, når talentmassen risikerer at blive mindre, hvis udenlandske virksomheder har held med at tiltrække danske it-profiler. Det kræver blot, at de kender styrken af deres villighed – og hvad der kan få dem til at flytte.

Tilsvarende bør du interessere dig for, hvad der kan få dem til at blive.

Hvad skaber arbejdsglæde for it-profiler?

De 27.000 it-profiler har placeret følgende forhold som deres top fem, da de svarede på, hvad der skaber arbejdsglæde for dem:

  1. God work-life balance
  2. Mulighed for at lære nye og udvikle færdigheder
  3. Karriere- og udviklingsmuligheder
  4. Et godt forhold til kolleger
  5. Finansiel kompensation, fx at få mere i løn

Dernæst kommer et godt forhold til chefen, og at virksomheden er økonomisk stabil.

Og hvad kan du bruge det til?

Det du kan gøre, er at arbejde på at sikre ovenstående forhold for dine nuværende medarbejdere, dvs. optimere din fastholdelsesstrategi. Når du skal søge nye it-medarbejdere, bør du forsøge at implementere forholdene i din annonceringsstrategi, eksempelvis præsentere dem i din jobannonce – hvis de gør sig gældende i din virksomhed, naturligvis.

Forsøg at præsentere det så konkret som muligt. Få eventuelt en medarbejder eller en leder til at udtale sig om et eller flere aspekter, så de rette personer kommer til orde i forsøget på at præsentere forholdene på en troværdig måde.

Unik indsigt i danske it-kandidater

Ønsker du mere konkret viden om danske it-profiler, og hvad der skaber arbejdsglæde for dem? I samarbejde med Computerworld udarbejdede vi i 2018/2019 en omfattende it-survey, hvor flere end 3.000 it-folk deltog.

Undersøgelsen afdækker, hvad der skaber arbejdsglæde, men også hvordan de søger job, hvordan de fik deres seneste, og hvor ofte de modtager henvendelser om jobtilbud.

Survey 2019

I sommeren 2019 gennemførte vi ligeledes en mindre survey, der uddyber forhold i vores store undersøgelse. Her kan du blandt andet blive klogere på:

  • Hvad der kan få it-folk til at skifte job
  • Hvad work-life balance og kulturmatch konkret betyder
  • Hvad der er vigtigst for it-folk i ansættelsesprocessen
  • Hvordan it-folk vil modtage tilbud om job – og hvor ofte
  • Hvordan it-folk vurderer arbejdspresset i branchen

Vores survey vil være tilgængelig i løbet af efteråret. Du kan få undersøgelsen fremsendt eller præsenteret af en repræsentant fra it-jobbank.

Kontakt os på tlf. 70 22 93 00, hvis du vil vide mere.

Læs også